Bolig

Begynderguide: Fem grønne og nemme indslag i stuen

Kaktusser, pengetræer, orkidéer og fingerfilodendroner behøver blot en smule vand og lidt flydende gødning, men kan stadig modstå en forglemmelse.

Har du ikke grønne fingre, men leder efter noget natur til boligen, så får du her fem bud på nemme begynderblomster og -planter af haveekspert Jesper Carl Corfitzen fra Boligejernes Videncenter, Bolius.

Fælles for planterne er, at de bør tørre godt op, inden de vandes med cirka en til to deciliter vand en gang om ugen, men skulle man glemme det, strutter de stadig.

- I sommerhalvåret vandes de ved at sætte potten ned i en spand vand tilsat flydende gødning. Om vinteren kan de nøjes med en til to deciliter.

Sisse Dupont
1) Kaktus

Den stikkende sag er super nem og fås i alle afskygninger, former og udtryk.

- Fordelen ved dem i vintermånederne er, at de nærmest skal bringes i dvaletilstand. De skal have lov til at bruge af den madpakke, de har fået med over sommeren, forklarer haveeksperten.

Over efteråret skal man drosle ned for vandingen, og i midten af november skal man lade den være, indtil slutningen af januar hvor der skal vandes langsomt op igen.

Når foråret pibler frem, skal kaktusser behandles som alle andre planter med ugentlige vandinger - gerne med flydende gødning i, råder Jesper Carl Corfitzen.

- Husk, at det er planter, der stadig gerne vil stå lyst og så tæt på et vindue som muligt. Står kaktusser for mørkt vil de miste deres torne, da det ud over at kunne opfange dug i luften skygger for den kraftige sol, siger han og tilføjer:

- Man kan sagtens lave rotationsskifte og have dem stående på sofabordet i en uge til halvanden. Det kan de sagtens klare.

2) Svigermors skarpe tunge

Trods det skarpe navn er den langbladede plante mild og passer næsten sig selv.

- Den største trussel mod den er, hvis man er lidt for ødslet med vandingen og drukner den. Så længe den får lidt lys, skal den nok klare sig, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen.

- Alt efter hvor stor den er, skal den have lidt vand en gang om ugen. En deciliter er rigeligt. Går der 14 dage, sker der heller ikke noget med det.

3) Pengetræ/paradistræ

Pengetræet er også en god begynderplante. Den har evnen til at suge vand i sig og opbevare det i reserver.

- Giv den sparsom vanding hver 14. dag eller et lille skvis en gang om ugen, siger Jesper Carl Corfitzen og tilføjer:

- Er man på ferie eller glemmer at vande, sker der ikke det store - de skal nok klare sig igennem og overleve.

4) Orkidé

Orkidéer fås i adskillige farver og prislejer, men en smuk starter er phalaenopsis, tipper Jesper Carl Corfitzen.

- Blandt orkidéer er vi ovre i den nemme ende af skalaen. Hvis man har lyst til at kaste sig over orkidéer, er det der, man starter. Det kan tåle noget udtørring uden at gå til.

Skulle bladene alligevel blive gummiagtige og slatne, kan man stadig redde orkidéen.

Kog noget vand, lad det køle af, dyp orkidéen i vandet, og lad den suge i ti minutters tid.

5) Fingerfilodendron

Den populære fingerfilodendron figurerer på både de sociale medier og på plakatmotiver, og den karakteristiske bredbladede plante er en retro plante, der har fået et comeback.

- Den har noget fylde, karakter og er ikke svær at have med at gøre. I virkeligheden er det, der er svært ved den, faktisk, hvis du kommer til at overvande den, siger Jesper Carl Corfitzen og fortsætter:

- Den kan tåle at stå i stuen, den behøver ikke synderligt meget lys, men man skal afsætte noget plads til den, for den slanger sig.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her