*

Bolig

Her er de gode råd til at fyre mere miljøvenligt

Alderen på brændeovnen og optændingsmetoden har stor betydning for, hvor miljøvenligt du fyrer op hjemme hos dig.

Rent økonomisk kan det betale sig at skifte den gamle brændeovn ud med en nyere model. Ældre brændeovne får nemlig brændet til at udbrænde noget hurtigere end i de nyere modeller. Foto: Simon Jeppesen

Når efterårskulden presser sig på, er det fristende at tænde for varmen, og her kan en brændeovn være en både hyggelig og effektiv varmekilde.

Men hvordan tænder man op på den mest miljøvenlige måde, og hvilket træ bør man bruge? Det er værd at tænke over.

Det ideelle brænde til brændeovnen
  • Brænde skal være tørt, velforarbejdet og ikke i for store stykker. Et godt stykke brænde vil typisk være på størrelse med din underarm.
  • Du bør altid flække dit brænde, da du på den måde frigiver gasserne i træet. Det er nemlig gasserne, der giver varmen, og derfor bør træet være åbent.
  • Har du fået træ udefra, som ikke er forarbejdet, bør det ligge til tørre i minimum et år, før du bruger det. Tørrer du det indendørs, går det typisk hurtigere end udendørs, da fugtigheden i luften er anderledes.
  • Køber du forarbejdet træ, kan det enten være luft- eller ovntørret. Er det lufttørret, skal det gerne ligge en måned, før du bruger det. Er det ovntørret, kan du bruge det med det samme.
  • Brug ikke trykimprægneret træ, der har maling eller søm på sig. Det forurener ganske enkelt for meget.

Kilder: Kjeld Jensen, Benny Hebsgaard

Brændeovne står nemlig for 65 procent af den samlede udledning af skadelige partikler herhjemme, viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi.

Spørger man Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos energiselskabet NRGi, ligger problemet først og fremmest i brændeovnene.

- Brændeovnens alder har noget at sige. De nyeste miljømærkede modeller udleder kun en sjettedel af, hvad en almindelig brændeovn gør, siger han.

Eksperterne: Det skal du overveje, inden du køber en brændeovn

Rent økonomisk kan det også betale sig at skifte den gamle brændeovn ud med en nyere model. Ældre brændeovne får nemlig brændet til at udbrænde noget hurtigere end i de nyere modeller.

- Ved brændeovne, der er 15 til 20 år gamle og ældre endnu, kan du opnå en besparelse på brænde på omkring 40 procent. Der er nemlig en helt anden forbrænding i de nyere brændeovne, siger Benny Hebsgaard.

Måden, du tænder op på, har også en stor betydning for, hvor mange partikler du udleder. Det fortæller Kjeld Jensen, der er oldermand i Skorstensfejerlauget.

Brugte brændeovne kan være ulovlige

Den klassiske lejrbålsmetode med at tænde op nedefra er nemlig fortid. Nu skal du i stedet for tænde op fra toppen.

- Hvis du tænder op fra toppen, så tvinger man ilden nedad. På den måde stiger gasserne til vejrs, og så får man brændt dem mere effektivt af.

- Den måde giver også 80 procent færre partikler i optændingsfasen. Og det er i optændingsfasen, at den største partikeludledning er. Derfor er det en mere miljømæssig måde at gøre det på, siger Kjeld Jensen.

I optændingsfasen er det også vigtigt at bruge det korrekte brænde for at opnå den rette varme. Derfor er det vigtigt at have noget ordentligt optændingsbrænde.

Brug derfor noget tørt brænde, der er flækket i mindre stykker, til at tænde op med, før du smider de større stykker på.

- Tænder du op med almindeligt brænde eller træbriketter, får du bare et sodende og osende bål, der ikke varmer. Der skal laves et ordentligt bål, som kan opbygge en god temperatur, før du kan smide de større stykker brænde eller briketter på, siger Kjeld Jensen.

For at opnå den bedst mulige varme, er det også vigtigt, at dit træ er tørt nok. Det kan du måle med en fugthedsmåler, der kan købes i ethvert byggemarked.

Ifølge begge eksperter bør fugtigheden maksimalt ligge på mellem 18 og 20 procent, og tørrer du dit træ indendørs, får træet hurtigere den rette tørhed.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her