*

Bolig

Sådan stormsikrer du din bolig mod efterårets rusk

Tag grundigt fat, og gennemgå både hus og have ganske nøje, inden vinden for alvor blæser ind over landet.

"Taget er det mest udsatte. Kommer der et lille hul, fordi en tagsten bliver suget ud, kan det meget hurtigt udvikle sig og blive voldsomt," siger Tine Sode, Bolius. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Blæser efteråret op til regn og rusk, er det vigtigt at sikre sig, om ens bolig kan stå stand.

Især er taget eksponeret for naturens kræfter, fortæller bygningskonstruktør Tine Sode, der er fagredaktør og ekspert i blandt andet huseftersyn ved Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Det er ikke så meget, fordi det bliver blæst af - det er faktisk, fordi der dannes undertryk, så bagsiden kan blive suget af. Det er også det, man nogle gange ser med gavle, der bliver suget af, forklarer hun og uddyber:

- Taget er det mest udsatte. Kommer der et lille hul, fordi en tagsten bliver suget ud, kan det meget hurtigt udvikle sig og blive voldsomt, siger Tine Sode.

Sådan tjekker du tag og tagsten efter storm

Stormsikring
  • Tjek huset for revner.
  • Tjek også nedløbsrør, drivhus, hegn og plankeværk ved at tage fat og mærke, om de kan modstå at blive hevet lidt i eller ej.

Kilde: Bolius

Først og fremmest skal man undersøge, om tagbelægningen er intakt.

Er det ikke muligt at komme op til taget med en stige, kan man stille sig over på den anden af vejen og kigge op på det, eventuelt med en kikkert.

- Man kan se, om tagpladerne ligger lige eller skævt, og om der er revnede plader eller sten, forklarer Tine Sode og fortsætter:

- Kan man komme op til taget, kan man tage lidt fat i tagfoden - det, der ligger ved enden af taget nede ved tagranden - og mærke efter, om det virker, som om den sidder fast. Så kan man danne sig et billede af, om taget ligger godt. Ellers kan man hive forsigtigt i den nederste række tagsten for at mærke, om de ligger løst.

Man bør også efterse vinduer og selve toppen af taget.

Sådan sikrer du dit hjem mod sæsonens fælder

- Har man antenne eller parabol, så hold øje med, om de ser ud til at sidde ordentligt fast, og om beslagene er rustne. De færreste bruger antenner mere, så man kan overveje at få dem fjernet, inden stormene begynder, siger Tine Sode.

- Det hele er meget visuelt. Hvis man har revnede ruder, er der også stor risiko for, at de bliver suget ud eller blæst ind, så man skal sikre sig, at tingene er hele.

Også ens have skal stormsikres. Især kan store, gamle og svækkede træer forårsage skader, hvis de knækker i vinden, og derfor bør man undersøge deres stand, siger fagredaktør ved Haveselskabet Inga C. Bach.

Hvem skal rydde op, hvis naboens træ vælter i stormen?

- Hvis man kigger nærmere på sine træer, kan man se, om der er døde grene eller steder, som ser dårlige ud. Hvis der er risiko for, at noget kan falde ned i ens hus, så overvej, om grenene skal saves af, eller om træet bør fældes, siger hun og tilføjer, at det også er vigtigt at undersøge, hvilken type træer man har i haven:

- Har man et stort træ tæt på huset eller vejen, så slå op, hvilket rodnet træet har. Hvis træet har en flad skiverod som et grantræ, så har det større risiko for at vælte, end hvis det for eksempel er eg eller valnød, som har dybtgående pælerødder, eller lind, som har en dyb hjerterod, siger Inga C. Bach.

Også lette havemøbler, grene, trampoliner og andre løsdele kan blive slynget op af vinden og udgøre en risiko for skader, tilføjer Inga C. Bach.

Storm: Sådan undgår du skader med trampolinen

- Stabl det sammen, og sæt det til side, eller få det ryddet væk, hvis det trækker op til storm, siger hun.

Opdager man løse tagsten, triste træer eller sprækker i vinduet efter gennemgangen, bør man se at få det ordnet, inden efterårsstormene for alvor blæser ind over landet, siger Tine Sode.

- Det kan godt være, det koster noget i håndværkertimer, men pengene er givet rigtigt godt ud, lyder det fra hende.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her