Annonce
Bolig

Sådan forhindrer du din boligs fugtfælder

De fleste ved, hvor vigtigt det er at åbne vinduet efter badet, men gode udluftningsrutiner og frisk luft overalt i huset gavner indeklimaet.

Foto: Jens Panduro/Polfoto

Hver femte bolig i Danmark har ifølge Boligejernes Videncenter, Bolius, problemer med indeklimaet, og i særdeleshed skyldes det fugt.

Fakta: Undgå disse fugtfælder
  • Tør ikke tøj indenfor.
  • Er boligens vinduer udstyret med ventiler, så sørg for, at de er åbne.
  • Dugger ruderne, så tør kondensvandet af med en klud, og luft ud.
  • Læg låg på gryderne, og tænd emhætten, når du laver mad. Åbn også vinduet.
  • Åbn aldrig badeværelsesdøren ind til det tilstødende rum, men åbn i stedet vinduet. Tør også op.
  • Hold især øje med væggene bag tunge møbler og gardiner.
  • Luft jævnligt ud. Jo mere man belaster indeluften gennem eksempelvis madlavning, bad og antallet af beboere i boligen, desto oftere bør man lufte ud.
Kilde: Tue Patursson, Bolius.
De fleste ved, hvor vigtigt det er at tænde udsugningsanlægget eller åbne vinduet efter badet, men der findes flere fugtfælder i hjemmet.

Blandt andet kan temperaturforskelle mellem eksempelvis soveværelset, som nogle foretrækker køligt, og boligens øvrige rum medføre fugt.

Temperaturforskelle betyder nemlig noget for den relative luftfugtighed, som angiver forholdet mellem den mængde vanddamp, der er i luften ved en bestemt temperatur, og den mængde vanddamp, som maksimalt kan være i luften ved denne temperatur.

Det fortæller faglig leder ved Teknologisk Institut Carsten Johansen.

- Bor du i et ældre, uisoleret hus, og der er en relativ indendørs luftfugtighed på 45 procent ved en temperatur på omkring 20-21 grader, og lukker man så luften ind på et værelse, man ikke varmer særligt meget op, bliver luften kold, når den rammer en ydervæg, for eksempel oppe i et hjørne.

- Fugten i rumluften kommer til at fylde mere og mere, jo mere den bliver kølet ned. Når man passerer en relativ luftfugtighed på 75 procent, opstår der fugtmæssige betingelser for, at der kan foregå mikrobiologisk vækst, for eksempel skimmelsvampevækst, siger Carsten Johansen.

Den nedre grænse for fremvækst af skimmelsvamp er på 75 procent. Ifølge Bolius bør den relative fugtighed ligge på mellem 30-60 procent, og det niveau sikrer man blandt andet ved at lave regelmæssig gennemtræk. Det gælder også i fyringssæsonen, hvor der sættes varme på.

- Udluftning er et effektivt middel til at få fugt ud af boligen, siger Bolius' fagekspert i byggeteknik og energi, Tue Patursson, der som minimum og som en tommelfingerregel anbefaler udluftning med gennemtræk tre gange om dagen i fem til ti minutter.

Samtidig er det vigtigt at have stabil varme på i hjemmet, når det bliver koldere udenfor, forklarer Carsten Johansen.

- Gode temperaturer og godt luftskifte er det, der skal til for at begrænse risikoen mest muligt, sådan at der er forholdsvise høje overfladetemperaturer i vinterperioden. Det gælder specielt i ældre ejendomme og bebyggelser, hvor der måske ikke er særlige velisolerede ydervægs- og tagkonstruktioner.

- Jo højere overfladetemperatur ydervæggene har - og den er bestemt af vores rumtemperatur – jo mindre afkøles rumluften, og jo mindre stiger den relative luftfugtighed, siger Carsten Johansen.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her