Bolig

Drop klor i rengøringen: Det her skal du bruge

Som forbrugere bliver vi opfordret til ikke at bruge klor, når vi gør rent derhjemme. Men hvad skal vi erstatte klor med?

"Rigtig meget rengøring kan laves med almindeligt universalrengøringsmiddel. Og der er det en god idé at købe miljømærkede produkter, for de stiller krav til miljø, sundhed og faktisk også til effektiviteten," siger Christel Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi. Foto: Ditte Valente/Polfoto

Klor kan være giftigt og skadeligt for vores vand og dyreliv.

Alligevel bruger mange stadig klor og klorholdige produkter i rengøringen, viser en undersøgelse fra Coop Analyse, skriver Samvirke.

Det farlige klor
  • Klor er i sin frie form en gulgrøn gas, der er meget giftig.
  • Klor kan dræbe alle former for liv, som mennesker, planter, dyr og virus.
  • Klor belaster vandmiljøet og er giftigt for vandlevende organismer.

Kilde: Samvirke

En ud af fire bruger klor i husholdningen. Halvdelen af dem, der bruger det, ved godt, at det er skadeligt for miljøet.

Men hvad kan erstatte brugen af klor, hvis man ønsker at droppe det miljøskadelige produkt?

Det giver Christel Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, sine bud på her.

- Helt generelt er det godt at begrænse, hvor mange rengøringsmidler man har, blandt andet fordi man så ikke risikerer at blande dem sammen. Hvis man blander klor med sure produkter, så kan der blive dannet giftige dampe, der er skidt for sundheden, siger Christel Kirkeby.

Sådan gør du: Effektiv rengøring på den halve tid

Så når du tænker, at "nu skal jeg rigtig i bund med rengøringen" og finder kloren frem, så er der altså alternativer.

- Rigtig meget rengøring kan laves med almindeligt universalrengøringsmiddel. Og der er det en god idé at købe miljømærkede produkter, for de stiller krav til miljø, sundhed og faktisk også til effektiviteten, siger Christel Kirkeby.

Nogle bruger klor til at desinficere med, men det er der sjældent behov for i en normal husholdning, siger Sidsel Dyekjær, der er cand.scient. biologi i Miljøstyrelsen.

- Normalt er det ikke nødvendigt at desinficere sit hjem, så Miljøstyrelsen anbefaler almindelig miljømærket rengøring som for eksempel Svanen, og i mange tilfælde vil man sikkert bare kunne bruge kogende vand, siger Sidsel Dyekjær.

Når det handler om at blege - eksempelvis et badeforhæng eller tøj - så kan man også gøre det uden brug af klor.

Disse tre ting er kalkfjernerens ABC

- Man kan også holde sine tekstiler hvide ved at bruge pletfjerner, lægge det i blød eller bruge pulvervaskemiddel, men ikke flydende vaskemiddel, da det ikke bleger, siger Christel Kirkeby og fortsætter:

- Hvis du har et toilet, der er kalket til, og putter klor i, så bliver kalken hvid, så du ikke så godt kan se den, men her vil det være bedre at bruge noget toiletrens, som fjerner kalken, siger Christel Kirkeby.

Har man klorprodukter i hjemmet og vil skille sig af med dem, så skal man en tur på genbrugsstationen.

- Det skal afleveres, der hvor man afleverer kemikalieaffald og ikke bare hældes i toilettet, siger Christel Kirkeby.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her