Annonce
Bolig

Undgå fugt: Luk døren til badeværelset

Fugt i boligen kan føre til dårligt indeklima og i værste tilfælde skimmelsvamp. Her får du en række råd til at bekæmpe fugten.

Foto: Thomas Wilmann/Polfoto

Oplever du dårlig lugt, bulet tapet, sorte pletter eller plamager på vægge eller vindueskarme, så er det med at reagere.

Oplever du fugt i din bolig?
  • Luft ud med gennemtræk to-tre gange om dagen i fem-ti minutter.
  • Tør ikke tøj indenfor.
  • Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
  • Vask fugtpletter af med en blanding af vand og rodalon.
Kilder: Tue Patursson, Michael Mortensen

Det allerførste og allervigtigste råd er ordentlig udluftning, fortæller fagekspert hos Boligejernes Videnscenter, Bolius, Tue Patursson.

- Man får ud over dårlige partikler også den fugtige luft ud og en tør udeluft ind, siger han.

Sommeren har budt på regn, varme og skybrud: Er du uheldig, kan skimmelsvampen komme på en uge

Om sommeren er udluftning som regel ikke det store problem, fordi de fleste gør det helt automatisk i modsætning til om vinteren. Dog kan problemerne med fugt udvikle sig meget hurtigere om sommeren, så man må ikke glemme udluftning i rum, man ikke kommer i så ofte.

- Det kan være et bryggers eller en kælder, hvor der kan opstå ekstra fugt, forklarer Tue Patursson.

Derudover handler det om, at man ikke skal invitere ekstra fugt ind i boligen.

- Så man skal ikke tørre tøj indenfor, man skal holde døren til badeværelset lukket, når man er i bad, og når man laver mad, skal man få gang i emhætten og åbne et vindue, siger Tue Patursson.

Han råder også til, at man holder frisk-luft-ventilerne i vinduerne, hvis man har sådan nogle, åbne hele tiden.

Ekspertråd: Hæng vasketøjet til tørre - uden fugtskader

- De er til for at være åbne stort set hele tiden. Det vil kunne give bedre indeklima, end hvis man ikke har dem åbne, siger Tue Patursson.

Oplever man stadig fugt, selv om man lufter ud og undgår at tilføre ekstra fugt til boligen, skal man se på, om man har brug for at få sat en vindues- eller murventilator op.

- Den kan stå og køre mere permanent eller i intervaller, siger fagekspert Tue Patursson.

Har man et rum eller et sommerhus, hvor luften står stille meget af tiden, fordi man ikke kommer der, så kan løsningen være en soldrevet ventilator, siger Michael Mortensen, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi.

- Man sætter et solpanel udenfor. Når solen skinner, så starter den en lille ventilator, som blæser opvarmet luft ind i huset, og det gør, at man får en luftcirkulation og bedre indeklima, siger Michael Mortensen.

Opdag om du har skimmelsvamp i din bolig

Har man en fugtig kælder, så skal man passe på med at sætte reoler eller hænge ting op på ydermurene, fordi det danner stillestående luft inde bagved. Og ønsker man, at en fugtig kælder skal bruges til beboelse, så skal man gå seriøst til værks og få fugten væk permanent, lyder rådet.

- Man kan installere en luft til luft-varmepumpe, som både affugter og cirkulerer luften, siger Michael Mortensen.

Men kæmper man med meget fugt i kælderen, så er det vigtigere at finde årsagen til problemerne end at symptombehandle.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her