*

Bolig

Styr på paragrafferne: Vær opmærksom på lejekontrakten når du flytter

Når møblerne er blevet båret ind i din nye bolig, betyder det ikke, at du kan slappe af. Der er nemlig nogle ting, du skal huske på for at sikre dig selv.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Når boligjagten endelig er overstået, burde pulsen begynde at falde, i takt med at du kan begynde at slappe af.

Men der er stadig et par ting, du skal have ordnet, før du kan sigte efter en hvilepuls i sofaen.

Indflytningssyn og fejl- og mangellister
  • Når du gennemgår din lejlighed med udlejer, og I holder det, der kaldes for et indflytningssyn, så vær grundig.
  • Når du er flyttet ind, så tag billeder af alle fejl og mangler. Så kan disse dokumenteres, hvis der er behov for det.
  • Alle fejl og mangler skal meddeles i løbet af de første 14 dage fra indflytningsdatoen. Mange mangler i et lejemål opdages først, hvis man kigger nærmere efter.

Kilde: Lejeloven.dk

Jesper Larsen, der er cheføkonom ved Lejernes Landsorganisation, forklarer, at det ikke er en katastrofe, hvis du ikke har fået en lejekontrakt, da du flyttede ind i dit nye hjem. Måske er det faktisk nogle gange bedre, at du ikke har fået en.

- Hvis du ikke har en lejekontrakt, gælder lejelovens almindelige regler i stedet, forklarer Jesper Larsen.

Og når det kun er lejelovens almene regler, der er gældende, har udlejer ikke mulighed for at specificere kontrakten med forbehold, der ikke er i lejerens interesse.

Nu begynder boligjagten: Undgå at falde i kløerne på en svindler

Du behøver heller ikke bekymre dig om, at du kan blive bedt om at fraflytte din bolig fra den ene dag til den anden, fordi udlejer pludselig mener, at du ikke har juridisk ret til at bo i lejemålet.

Så længe du kan fremvise dine kvitteringer på huslejebetalingerne, nøgler til lejemålet, som udlejer har udleveret til dig, samt at din folkeregisteradresse er på lejemålets adresse, har du rigelig dokumentation for, at du bor i lejemålet, og så er du beskyttet af lejeloven. Det samme gælder, når du søger boligstøtte.

- Hvis du har nøglerne til boligen, og din adresse er der, så går man ud fra, at du er lejer af boligen, siger Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation.

Hvis du får en lejekontrakt til din nye bolig, skal den læses grundigt igennem.

Gode råd til studerende og andre lejere: Undgå at blive snydt når du skriver under på en lejekontrakt

Mike Vestergaard fra Lejernes Fri Retshjælp understreger, at du altid bør holde særligt godt øje med paragraf 11.

Det er nemlig under denne paragraf, at udlejer kan tilføje og fjerne en masse punkter i lejekontrakten. Heriblandt din vedligeholdelsespligt af lejemålet.

Dette punkt kan fylde to linjer, eller det kan fylde en hel side, så det er en god idé at holde øje. Mike Vestergaard forklarer, at der er en vigtig tommelfingerregel for, hvad din vedligeholdelsespligt bør være:

- Udlejer må pålægge lejer at vedligeholde det, de har adgang til. På den måde hæfter lejer ikke lige pludselig for fundamentet i bygningen, men kun for eksempelvis køleskab og ovn, da de har adgang til og gør brug af disse apparater, siger Mike Vestergaard fra Lejernes Fri Retshjælp.

Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation påpeger, at man som lejer skal huske på, at vedligeholdelsespligt ikke er det samme som udskiftningspligt.

- Hvis man flytter ind i en lejlighed, hvor der er et gammelt køleskab, og der står, at man skal vedligeholde det, så betyder det, at hvis der er noget galt med køleskabet, så skal man sørge for at udbedre det, siger Jesper Larsen og fortsætter:

- Men hvis det er et gammelt og udslidt køleskab, som går i stykker, efter at man kun har boet i lejligheden i to år, så har udlejer udskiftningspligt, for man kan ikke slide et køleskab ned på to år.

Ny lejelov gælder om 10 dage: Stadig tvivl om reglerne

Inden 14 dage efter du har overtaget din nye bolig, skal der afleveres en fejl- og mangelliste. På denne skal der skrives alt ved lejemålet, du kan sætte en finger på. Jo mere du skriver på din fejl- og mangelliste, jo bedre er du stillet, når du engang flytter fra lejemålet igen.

- Din egen kopi kan du lægge i en mappe, hvor du også lægger din lejekontrakt og de billeder, som du tog i forbindelse med, at du lavede din fejl- og mangelliste. Så har du styr det hele, når du skal fraflytte, siger Jesper Larsen.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her