*

Bolig

Hvad gør du, hvis dit affald ikke bliver hentet?

Strejke, dårligt vejr eller overfyldte skraldespande kan betyde, at dit affald ikke bliver afhentet. Læs om, hvad du gør, hvis det sker, og hvordan du undgår rotter, hvis affald hober sig op.

Uafhentet affald kan på en varm sommerdag blive en ubehagelig oplevelse, så sørg for, at alle forhold omkring din skraldespand opfylder kommunens krav. Foto: Per Morten Abrahamsen

Det hænder af og til, at affaldet ikke bliver hentet som forventet. Læs her om, hvorfor det sker - og hvad du kan gøre.

Hvornår bliver affald ikke hentet?

Dårligt vejr og en overfyldt skraldespand kan gøre, at affaldet ikke bliver hentet. Ofte vil renovationsarbejderne så levere nye affaldssække, som bliver afhentet den følgende uge.

Strejker renovationsarbejderne, skal du orientere dig hos kommunen om, hvilke regler der så gælder.

Affaldet bliver også stående, hvis adgangsforholdene til skraldespanden ikke overholder Arbejdstilsynets regler.

Fakta

Sådan sorterer du affald i din kommune

Der kan være forskel på, hvordan affaldssorteringen fungerer i kommunerne. Derfor skal du altid undersøge de gældende regler i din kommune.

Find informationerne på din lokale genbrugsplads eller på internettet. Flere kommuner, f.eks. Odense, Kolding og Randers, har lavet en app til din telefon, der fortæller dig, hvordan du sorterer affald i deres kommune.

Hver enkelt husstand skal ifølge reglerne bl.a. sørge for, at:

 • Fortov eller vej er ryddet, så renovationsarbejderne kan tømme dine skraldespande sikkert.
 • Biler, cykler eller barnevogne ikke står i vejen.
 • Affaldsbeholderne ikke er overfyldte. Fyld ikke beholderen mere, end at låget kan lukkes tæt, og fyld ikke over den stiplede linje, hvis det er en affaldssæk.
 • Vejen hen til skraldespanden har et stabilt og plant underlag af f.eks. fliser, asfalt eller beton – brug – ikke grus, græs eller brosten, stigninger, trin eller trapper, så affaldsbeholdere med hjul ikke kan køre på underlaget.
 • Der er lys, så renovationsarbejderne kan finde beholderen eller stativet i mørke.
 • Håndtagene på din skraldespand vender ud mod renovationsarbejderen. Har du sækkestativ, skal der være plads, så renovationsarbejderen ubesværet kan skifte sækken.
 • Skraldet er forsvarligt indpakket og forseglet.

Hvad gør du, hvis dit affald ikke bliver hentet?

Du må ikke aflevere skrald som køkkenaffald og anden dagrenovation på genbrugsstationen – det skal afhentes på din adresse. Men du må godt aflevere tomme flasker og aviser på genbrugsstationen.

Har du ekstra affald, koster det som regel ekstra, så du kan ikke regne med, at renovationsarbejderne tager dit affald med, hvis du stiller ekstra poser ved siden af dit stativ. Du har flere muligheder, hvis du har mere affald, end der er plads til i spanden eller stativet:

 • Sortér dit affald grundigt. Pap, papir, plast, glas, dåser og lignende kan du f.eks. aflevere på genbrugsstationen i stedet.
 • Køb ekstra tømning. Mange kommuner tilbyder ekstra tømning, hvis du ved, at du i en periode har meget affald.
 • Køb en større affaldsbeholder. Kommunerne tilbyder normalt skraldespande i forskellige størrelser – jo større de er, jo dyrere er de.

Fakta

Hvem klager du til, hvis dit affald ikke hentes?

Er dit affald ikke blevet hentet, kan du klage til kommunen. Afviser kommunen din klage, kan du ikke anke den.

Det er forskelligt, hvad kommunerne gør. I Københavns Kommune skal renovationsarbejderne tage billeder af forholdene, hvis de ikke vil hente affald på en adresse. Kommunen tager efterfølgende ud og kontrollerer nogle af stederne.

Hvis du mener, at renovationsarbejderne har begået en fejl ved ikke at afhente dit affald, så tag fotos, der dokumenterer det, og send dem til kommunen. Fotografér f.eks., at vej og fortov er ryddet for sne, så affaldet kan hentes sikkert.

Hold dig orienteret hos din kommune i forbindelse med strejker. Nogle kommuner tillader under særlige omstændigheder, at du må aflevere dagrenovation på genbrugsstationen.

Hvordan undgår du rotter, hvis affald hober sig op?

Ekstra affald kan tiltrække rotter og ræve. Gør følgende, hvis du vil minimere risikoen for, at rotter og ræve går i dit affald, mens du venter på, at det bliver hentet:

 • Begræns dit affald – kom f.eks. ikke papir i sækken i skraldestativet, og læg grøntsagsrester og andet organisk affald i kompostbunken.
 • Køb ekstra affaldssække, og læg overskydende affald deri.
 • Snør toppen af de ekstra sække godt sammen.
 • Stil sækkene i dit lukkede skur eller garagen.
 • Stil sækkene et sted, der er hævet fra jorden, hvis du ikke har skur eller garage.
 • Tag handsker på, hvis du vil rydde op i affald, som dyr har rodet i – så undgår du smitte
 • Kontakt kommunen, hvis du ser rotter.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her