Bolig

Arkitekttegnet husbåd er det perfekte hjem på vandet

I den hyggelige lystbådehavn i Nykøbing Sjælland ligger denne flydende perle omringet af vand og smuk natur.

Da ægteparret Michael og Annette flyttede ind på deres husbåd i 2006, var det med et brændende ønske om at leve på havet omgivet af naturligt lys og smuk natur. “Vi har sejlet hele vores liv og er meget glade for at være på vandet. Lyset, luften, at leve tæt på naturen og det at kunne følge årstidernes skiften på første parket er helt unikt,” fortæller de. 
Michael og Annette benytter ofte fjorden til sejlads i deres lille speedbåd, der har fast bådplads ved siden af husbåden. “Vi tager ud og bader, står på vandski eller fanger krabber. Derudover er det selvfølgelig muligt at bade fra husbåden, hvilket mange gør heroppe,” fortæller parret.

HOUZZ TOUR

Her bor: Michael og Annette, der har boet på båden i 11 år. Husbåden er nu til salg og må både bruges som helårsbolig og fritidsbolig, da der ikke er bopælspligt. Se mere her.

Beliggenhed: Husbåd beliggende i Nykøbing Sjællands gamle havn.

Størrelse: 160 kvm i 2 plan. 80 kvm terrasse.

Byggeår: 2006 på værft i Grenå.

Parret fik tilbage i 2006 bygget husbåden ud fra en grundtegning fra arkitektfirmaet Waterliving.
“Inddelingen af rum har vi selv haft medbestemmelse på. Vi lavede dog en del ændringer i indretningen af køkken, bad, stue og soveværelset ovenpå. Oprindelig var skibet tegnet med tagkonstruktion af glas – det er vi glade for i dag, at vi fravalgte, da vi har nok naturligt lys på skibet i forvejen, og det kan være lidt hårdt for gulve og f.eks. bøger i reolen,” forklarer de.

Når man går om bord på husbåden, træder man som det første ind i bådens hall, hvor man bliver mødt af et fantastisk lysindfald gennem det fire meter høje vinduesparti. Fra hallen fører en vindeltrappe op til bådens førstesal, hvor der er placeret to små dagligstuer, et soveværelse og en større stue.

LÆS OGSÅ: SMUKT RENOVERET HUSBÅD ER ET MODERNE FAMILIEHJEM

I husets ende ud mod fjorden er der placeret et stort køkkenalrum med fine detaljer som sokkellys og en flytbar køkkenø. 
“Vores yndlingsrum indenfor er køkkenalrummet, da det er her livet leves med børn og gæster. Udenfor er det den store terrasse på første sal – der kan man sidde uforstyrret og nyde vandet og naturen. Det virker meget afstressende og giver ro i sjælen,” fortæller ægteparret.

Se billeder af 10 gulve, der kan forvandle dit køkken

Af og til fanger parret selv deres mad direkte fra havet. 
“Vi spiser bl.a. blåmuslingerne som vokser på tov i vandet. Desuden har vi gang i et lille østers-projekt, hvor vi dyrker østers i kurve, som hænger på husbåden. Dem glæder vi os til at smage. Havnen besøges også jævnligt af havørred, multer og hornfisk. Dem har vi også fanget af og til,” fortæller de.

Fra køkkenet er der udgang til den nederste terrasse, hvor man kan nyde udsigten over fjorden.
De store runde koøjer med rammer fremstillet i mahogni pryder det meste af underetagens facader og vender både ud mod hallen og mod

havnen. De er valgt for at understrege den maritime stemning på husbåden.

I stueetagen er bådens store badeværelse også placeret med blandt andet spabad.

LÆS OGSÅ: HOUZZ TOUR - DESIGNERENS FLYDENDE HJEM PÅ FLODEN

Generelt er materialerne på båden valgt ud fra, at de skal kunne tåle vind og vejr. 
“Som beklædning af husbåden valgte vi sibirisk lærk, som er specielt vejrbestandigt. Dækket er ipe træ, gulvene indendørs er teakgulve med sort gummifuge (marineplank), og bordpladerne i køkkenalrummet er i massiv merbau - altså alle mørke træsorter, som vi synes hører til på et skib,” forklarer parret.

Se, hvordan du laver dit eget bord af træ

En husbåd kræver stort set samme vedligeholdelse som et almindeligt hus på land bortset fra det store trædæk, som skal behandles hver femte år. Parret har valgt at oliebehandle dækket, så den flotte røde farve bevares. Derudover skal skibet hver 10. år synes af en skibsinspektør, og i den forbindelse bundbehandles.
“Det er et krav, at husbådene altid fremstår vedligeholdte. Derfor fik vi i sommeren 2016 alle bådene på bedding i Holbæk havn, så husbådene altid er godkendte og lever op til standarderne,” forklarer de.

Der er yderligere blevet lavet en række sikkerhedsforanstaltninger som læksikringer for at undgå, at vandet trænger ind på husbådene i Nykøbing Sjællands gamle havn. 
“Broerne er desuden blevet forsynet med søgelænder og stiger i vandet, så man kan komme op, hvis man utilsigtet falder i vandet. Pælene som husbådene er fastmonteret på er dimensioneret til max højvande de sidste 100 år,” forklarer parret.
Det viste sig dog ikke at holde stik ved stormen Bodil i 2014, hvorfor de har lavet forlængere til pælene. Parret har derfor også valgt tunge dækmøbler i ædeltræ, så de står solidt på dækket, hvis det blæser.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her