Bolig

Vask dit tøj, så farven holder

Er du træt af, at farven på dit tøj ikke holder, så vasker du muligvis forkert. Læs, hvordan du vasker bedst for at bevare farven i tøjet.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Du har sikkert prøvet det før. Yndlingsjeansene er blevet forvaskede, og den skjorte, der engang var hvid, er blevet trist og kedelig at se på.

Det kan være en skam at smide tøj ud, bare fordi farven er falmet. Men hvis du vasker med omtanke, kan du bevare farven og forlænge levetiden på dit tøj.

Sådan bibeholder du farven i tøjet
  • Sorter tøjet efter farve.
  • Doser sæben efter anvisningen og mængden af tøj.
  • Undlad skyllemiddel.
  • Vask på laveste temperatur.
  • Undgå tørretumbler.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Husmoderen.dk

Det forklarer Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge projektlederen vasker vi alt for ofte vores tøj, og det er en af forklaringerne på, at tøjet mister sin farve og blegner.

- Der er ingen grund til at vaske tøjet mere end højst nødvendigt. Er der pletter på, så skal det selvfølgelig vaskes, men ellers kan du sagtens bruge tøjet flere gange, siger hun.

Sengetøj skal ikke vaskes for tit

Og det er ikke kun de mange ture i vaskemaskinen, der slider tøjet.

Rengøringsekspert Ann-Alicia Ilskov, der er tidligere husholderske i kongehuset og nu har bloggen Husmoderen.dk, fortæller, at måden vi vasker på, også er afgørende.

- Det er helt essentielt, at vi sorterer tøjet efter farver, siger hun og forklarer, at man også kan underinddele farverne efter intensiteten, og derved undgå at de mørke farver smitter af på de lyse farver.

Skal du vaske helt nyt tøj, så læg tøjet i en balje, og fyld den halvt med vand og halvt med eddike. Så holder tøjet bedre på farven fremover. Lad det ligge en times tid, før du vasker det i maskinen.

Put ikke disse typer tøj i tørretumbleren

Hvis du endnu ikke har smidt dine forvaskede yndlingsjeans ud, så er der håb for dem endnu, fortæller Ann-Alicia Ilskov.

- Hver gang du køber nyt tøj, så vask det med dit gamle tøj i lignende farver. Det får den overskydende farve til at smitte af, og fremhæve farven i det slidte tøj, siger hun.

Når tøjet skal vaskes, så vask på 20 eller 30 grader, hvis det ikke er for beskidt. Det kolde vand virker mere skånsomt, og tøjet holder derfor bedre på farven.

Dog skal du huske at købe en specialegnet sæbe til de lave temperaturer.

Så nemt vasker du håndklæderne hvide igen

Vasker du derimod hvidt, er det ikke nødvendigt med de lave temperaturer. Her skal du blot huske at bruge vaskepulver frem for flydende sæbe, da det har en blegende effekt.

Du kan også tilsætte en skefuld natron i vaskepulveret, for en ekstra blegende effekt.

Når det hvide tøj skal tørres, kan du med fordel hænge det ud i solen, som bleger tøjet. Det kulørte tøj skal du af samme grund undgå at hænge direkte i solen. Undlad tørretumbler, da det slider og skader tøjet.

Uanset om du vasker hvidt eller kulørt, så råder begge eksperter til ikke at bruge skyllemiddel, da det både skader miljøet og ødelægger den membran i tøjet, som sørger for enten at absorbere eller afvise sved og vand.

Ekspertråd: Hæng vasketøjet til tørre - uden fugtskader

For at få blødt tøj kan du i stedet erstatte skyllemiddel med en halv deciliter eddike, råder rengøringseksperten Ann-Alicia Ilskov.

- Når dosseringen af eddike ikke er højere, vil tøjet ikke komme til at lugte, forsikrer hun.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her