Bolig

Eksperter: Derfor skal du undgå stærke farver på børneværelset

Vi forbinder børn og deres leg med stærke farver, men faktisk trives børn ikke godt i rum med kraftig kulør på væggene.

Foto: Tæppelageret i Ans AS

De fleste forældre lægger mange kræfter i at skabe det perfekte børneværelse. Og der bliver især tænkt meget over væggenes farve. Skal den mon være blå, pink eller sort? Få her de bedste råd fra farveekspert Lene Bjerregaard fra LB Colorconsult og Linea Hertzberg, der er marketingkoordinator hos Sadolin.

Foto: Arkiteksfirmaet Kamp ApS

Undgå stærke farver på babyværelset

Lene Bjerregaard er ekspert i farve- og indretningspsykologi og forfatter til bogen “Farver og Stemninger”. Sammen med marketingkoordinator i Sadolin Linea Hertzberg giver hun gode råd til at vælge farve på børneværelset.

”Når det gælder stærke farver på børneværelsets vægge, er det faktisk bedst at vente til børnene er store nok til at vælge selv,” siger Lene Bjerregaard.

Og hos Sadolin er man helt enig: “Babyer og mindre børn har brug for blide lyse farver. Pastelfarver er perfekt til de helt små,” siger Linea Hertzberg, der er marketingkoordinator.

Foto: a-architects.dk

Rosa på babyværelset

Lene Bjerregaard anbefaler, at væggene i babyværelset bliver holdt i neutrale farver. “Nyfødte og børn i to- til treårsalderen skal helst omgives af helt sarte farver. Det er bedst at begynde med hvid, og så kan man gradvist gå over til helt sarte pastelfarver.”

Hun anbefaler blandt andet farven rosa. “Rosa er en meget beroligende farve, som får nervesystemet til at slappe af. Men pink skal man holde sig fra. Det er sådan en pjattet farve og alt for voldsom til et babyværelse,” siger Lene Bjerregaard.

Mere designinspiration til moderne babyværelser

Foto: Farvehuset Ikast

Skab karakter med klistermærker

“Når vi får henvendelser fra kunder i forhold til farver på børneværelser, så foreslår vi lyse enkle farver som beige, babyblå, gul, grøn og rosa,” siger Linea Hertzberg fra Sadolin. Hun forklarer, at man kan give væggen yderligere karakter ved at tilføje et klistermærke. “Kontraster er flotte og skaber endnu mere liv på børneværelset uden at overvælde barnet med en stærk farve,” siger marketingskoordinatoren.

Foto: Farvehuset Ikast

Vælg den rette type maling

Sadolin har ikke maling, der er særligt henvendt til børneværelser hverken i farve eller type. Men de har en maling, der er miljømærket og godkendt af Asta- og Allergiforbundet. 
“Og så er den desuden vaskbar, hvilket kan være smart på et børneværelse,” siger Linea Hertzberg.

Læs også: Fiks og budgetvenlig opbevaring på børneværelset

Foto: Camilla Stephan

Børneværelset

Når børn er lidt ældre, kan man kaste sig ud i lidt stærkere farver på væggene. “Blå og grøn i milde nuancer er fint, men man skal være opmærksom på, at børn er sarte væsener. De bliver stressede af for stærke farver,” siger Lene Bjerregaard.

Hun fortæller om børn, der ikke ønskede at tilbringe tid på deres flotte værelse, fordi de fik det dårligt af farven, men de havde svært ved at udtrykke det. Når så forældrene ved et tilfælde ændrede farven til en lysere nuance, ville børnene gerne lege på værelset igen.

Marketingkoordinatoren i Sadolin Linea Hertzberg kender til problemstillingen: “Udfordringen med en kraftig farve er, at den kan være for overvældende. At den simpelthen dominerer resten af rummet,” siger hun.

Foto: Faber

Teenageværelset

Teenagere er ligesom mindre børn også sårbare og går gennem en stor udvikling på meget kort tid. Alligevel er der en undtagelse her. 
“Teenagere er trods alt så store, at de ved, hvilket farvebehov de har, og de kan bedre udtrykke, hvordan farven påvirker dem,” siger Lene Bjerregaard.

Få tips til overgangen fra børneværelse til teenageværelse

Se også: De 7 største tendenser på børneværelset lige nu

Foto: Roommate - Playfull Design

Farve handler om udvikling

Når det gælder farver, er reglen faktisk, at der ingen regler er. De er umulige at stille op, fordi det er så personligt et valg. “Derfor er det ikke til at sige præcis, hvilke farver der passer til hvem. Det ydre skal passe til det indre. Og mindre børn har især svært ved at udtrykke, hvad de synes om, for de har ikke så mange erfaringer at basere holdningerne på,” siger Lene Bjerregaard.

Foto: Cam Cam

Detaljer i pang

Men farveeksperten understreger, at de gode råd ikke behøver at resultere i klinisk hvide børneværelser. Det er helt fint at skabe kulør i rummet med detaljer i stærke farver. “Det kan være et rødt gulvtæppe, en pude i pink eller dynebetræk i blå. Så længe fladerne er mindre, så forstyrrer det ikke børnene så meget, at de kan blive utilpas af det,” siger Lene Bjerregaard.

Og Linea Hertzberg er enig: “Vælg gerne en flot hvid væg og giv så værelset personlighed med møbler i flotte farver,” siger hun.

Læs også: Kan man indrette et værelse på 6 kvm til to børn

Foto: MMLiving

Drenge - og pigefarver

Der vil ofte være forskel i indretning på et drenge- og pigeværelse, men hos Sadolin tænker man ikke i drenge- eller pigefarver. “Vi mener absolut ikke, at man skal skelne,” siger Linea Hertzberg og opfordrer til, at man lader børn vælge selv og ikke lader fokus være på køn.

Lene Bjerregaard giver heller ikke meget for betegnelsen pige- og drengefarver. “Der er ikke et facit. En udadvendt pige kan være meget glad for blå, mens en indadvendt dreng finder mere ro og glæde i rosa. Stereotyperne holder ikke i min virkelighed,” siger hun.

Se også: Forny hele børneværelset for under 1.000 kroner

Foto: SwanfieldLiving

Foto: BB Studio

Farvers positive egenskaber

Farver har mange positive egenskaber, når man finder den rette, og når den er til stede i de rette mængder.

“Børn bliver præsenteret for stimuli hele dagen, og deres værelse skal gerne være et ‘helle’, hvor de falder til ro. Derfor er det vigtigt med farver, der bidrager til ro,” siger Lene Bjerregaard.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her