Annonce
Bolig

Sådan gør du sommerboligen klar

Sæsonen i sommerboligerne landet over står for døren, og efter en lang vinter kan de færreste huse bare tages i brug. Tre eksperter guider dig her til, hvordan du kan klargøre din sommerbolig nemt og effektivt, så fritiden kan bruges på afslapning og så få praktiske gøremål som muligt.

Når vi tager i sommerhus, forlader vi også vores helårsbolig derhjemme i kortere eller længere perioder. Og så gælder de samme huskeregler, blot med omvendt fortegn. Arkivfoto: Anastazia Anjo

Huse er i udgangspunktet lavet til at blive brugt – også sommerboliger – så efter en vinter uden menneskers gøren og laden, efterlades der egentligt en række tegn på fraværet af mennesker.

Sådan lyder det fra den erfarne handyman Kuno Bonne, handyman, der har haft eget byggefirma siden 2001 og desuden medvirket i en lang række gør-det- selv-programmer på TV og i radio.

»Der er for eksempel typisk tegn på manglende ventilation i form af lugt af mug. Man fornemmer det straks i større eller mindre omfang, når man træder ind i sommerhuset,« siger han og uddyber:

Når du forlader en bolig i en længere periode, skal du sørge for, at luften kan vandre så frit som muligt. Dørene i boligen skal dermed stå åbne, og der skal også gerne være én eller anden form for luftudskiftning eller ventilation i boligen.
Kuno Bonne, handyman

»Selv om man ikke lufter ud 2-3 minutter dagligt, som det anbefales, åbner og lukker man jo dørene helt naturligt, når huset er i anvendelse, og bare det at man suser rundt i huset, tænder emhætten og så videre, gør en kæmpe forskel,« forklarer Kuno Bonne.

Han tilføjer, at en sommerboligs stilstand over vinteren betyder, at de fleste installationer mangler at blive motioneret.

»Haner og ventiler kan sætte sig eller blive utætte ved ikke at blive brugt. Vandlåse i vaske, bruseniche og toilet kan tørre ind og lugt af kloak kan sprede sig, og desuden har et toilet heller ikke godt af ikke at blive brugt,« skitserer han.

En varmepumpe med flere fordele

Der kan altså ofte komme fugt og ’sommerhuslugt’, hvis man ikke har brugt sit sommerhus hen over vinteren. Ifølge Lene Rusholt, der er ejerrådgiver hos Novasol og ekspert på Sommerhuslivet.dk, kan det derfor være en god idé at investere i en varmepumpe.

»En varmepumpe kan stå på meget lav varme og give cirkulation i luften i sommerhuset. Det modvirker dårlig lugt, og det ventilerer og holder samtidig huset så varmt, at risikoen for sprængte vandrør kan udgås,« siger hun og nævner, at en varmepumpe ofte er en lidt større investering på over 10.000 kr.

»Men en varmepumpe af en vis kvalitet kan styres hjemmefra med en SMS-besked, hvilket betyder, at du kan sætte mere varme på, hvis vejrudsigten siger hård frost i perioder hen over vinteren. Og så findes der også solceller, som kan give ventilation i huset og giver indeklimaforbedringer,« forklarer Lene Rusholt.

Udluftning er et godt sted at starte

Hvis man ikke har mulighed for at installere varmepumpe eller lignende, findes der forskellige metoder til nemt, hurtigt og effektivt at klargøre sommerboligen, så fritiden kan bruges på afslapning i stedet.

Kunne Bonne pointerer, at udluftning er et godt sted at starte.

»Og skulle der være spor af mug, jordslag eller skimmel, kan det vaskes ned med for eksempel Rodalon eller Premin,« siger han og fortsætter:

»Væg-til-væg tæpper holder jo rigtig godt på fugt, så hvis det er svært at slippe af med lugten, kan det let skyldes et tæppe, hvis dette findes i boligen. Lugter der bare lidt indelukket, kan det nogle gange hjælpe at vaske ned med eddikevand, ligesom man også kan forstøve det ud med en vandforstøver. Når frosten er forbi, kan du langsomt åbne for vandet og begynde at motionere diverse haner og ventiler. Husk også de små Ballofix-ventiler, hvis der findes dette under eksempelvis køkkenvasken. Skyl ud på toilettet og fyld vand i diverse afløb og vandlåse,« lyder hans anbefalinger.

Tjekliste når du ankommer til sommerboligen

Udluftning er et godt sted at starte. Sørg for at åbne døre og vinduer samt at tænde for emhætten, så luften i huset, der har stået stille længe, sættes i bevægelse.

Lugter der bare lidt indelukket, kan det nogle gange hjælpe at vaske ned med eddikevand, ligesom man også kan forstøve det ud med en vandforstøver.

Når frosten er forbi, kan du langsomt åbne for vandet og begynde at motionere diverse haner og ventiler. Husk også de små Ballofix-ventiler, hvis der findes dette under eksempelvis køkkenvasken.

Skyl ud på toilettet og fyld vand i diverse afløb og vandlåse.

Kassér gamle magasiner og ting, som er gået i stykker.

Vask dyner og puder, puds vinduerne og brug en kost eller støvsuger på loft og vægge for at fjerne spindelvæv og eventuelt døde insekter og støvsug alle møbler – også bag og under sofaen.

Det kan ligeledes være en god idé også at vaske gardinerne og støvsuge persiennerne.

Og så bør man afkalke kaffemaskine, elkedel, vandhaner og brusehoveder samt skifte toiletbørsten.

Kilder: Kuno Bonne fra Handyman.dk og Lene Rusholt fra Sommerhuslivet.dk

Det hele skal støves af

Lene Rusholt supplerer, at der er flere og flere, der bestiller et rengøringsfirma til at gøre sommerhuset klart til sæsonen.

»Det gør det nemt som ejer at komme i huset. Der er stor forskel i pris, og der skal altid aftales, hvad der skal gøres. Hvad enten det er et rengøringsfirma eller én selv, der klarer det, er det vigtigt at starte med at rydde op. Kassér gamle magasiner og ting, som er gået i stykker, vask dyner og puder, puds vinduer, brug en kost eller støvsuger på loft og vægge for at fjerne spindelvæv og eventuelt døde insekter og støvsug alle møbler – også bag og under sofaen,« opridser hun.

Lene Rusholt tilføjer, at det kan være en god idé også at vaske gardinerne og støvsuge persiennerne.

»Og så bør man ellers aftørre paneler og døre, afkalke kaffemaskine, elkedel, vandhaner og brusehoveder samt skifte toiletbørsten,« siger hun.

Tid til de større opgaver

Fageksperten Tine R. Sode fra Bolius forklarer, at mange mennesker faktisk gerne vil bruge de første par dage eller uge på at gøre lidt mere ved sommerboligen end den basale klargøring.

»En del mennesker sætter gerne tid af til de lidt større opgaver,« siger hun og uddyber:

»Større opgaver kunne være at male vinduerne, male ydervæggene hvis det er et træhus eller male udhænget lyst, hvis det ikke allerede er det. Desuden kan man pudse vinduerne og eventuelt udskifte ruder, hvis det er termoruder, som er punkteret. Og så kan man rense terrasserne, hvis man har sådanne og i det hele taget få styr på haven, så den ser ud til at være nem at vedligeholde,« forklarer fageksperten.

En metode til at gøre sommerboligen indbydende kan være at have i tankerne, hvordan boligen ville tage sig ud, hvis den skulle sælges, siger Kuno Bonne.

»Noget, man allerførst lægger mærke til, hvad enten man er gæst eller potentiel køber af boligen, er indeklimaet. Der må med andre ord ikke lugte af mug eller lignende. Det kan være en god idé at få nogle bekendte til at vurdere det, for det kan godt være svært selv at afgøre, om der lugter dårligt, eller om der bare lugter, som der plejer. Boligens stand betyder selvfølgelig også noget, og her er maling såvel ind som ude jo typisk det område, der kan gøre den største forskel på kortest tid,« påpeger han.

Glem ikke helårsboligen derhjemme

Når vi tager i sommerhus, forlader vi også vores helårsbolig derhjemme i kortere eller længere perioder. Og så gælder de samme huskeregler, blot med omvendt fortegn.

»Når du forlader en bolig i en længere periode, skal du sørge for, at luften kan vandre så frit som muligt. Dørene i boligen skal dermed stå åbne, og der skal også gerne være én eller anden form for luftudskiftning eller ventilation i boligen,« siger Kuno Bonne og fortsætter:

»Hvis der kommer nogen forbi og tømmer post og vander planter, er det rigtigt godt, hvis de også åbner og lukker for vandhaner og skyller ud i alle boligens toiletter, da pakninger og mekaniske dele har bedst af at blive motioneret,« forklarer den erfarne handyman.

I forhold til tyverisikring er det også vigtigt, at boligen ikke ser forladt ud, tilføjer han.

»Lad for eksempel et løbehjul eller andet naturligt ligge uden for døren og få gerne en nabo til at parkere sin bil på grunden ind imellem og fylde lidt i skraldeposen. Få også fjernet post, så huset ikke "skriger" på opmærksomhed fra tyveknægte. Endeligt kan man demontere sin ringeklokke – nogle tyve ringer lige på klokken først og kan blive utrygge, hvis den ikke virker – eller lade en lampe tænde og slukke med en automatisk timer,« siger Kuno Bonne.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det? 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her