*

Bolig

Eksperterne: Det skal du overveje, inden du køber en brændeovn

Hvilket underlag? Hvor stor afstand til væggen? Hvor i huset? Og hvad med skorstenen? Der er meget at tænke på, når brændeovnen skal vælges.

Der er flere ting, man skal overveje inden man anskaffer sig en brændeovn. Foto: Scan A/S

Efteråret er kommet og det betyder koldere dage, blæst og regn. Og hvad bedre er der så end at anskaffe sig en brændeovn, der kan sørge for masser af varme og hyggelige stunder i de kolde måneder? Der er dog en række vigtige ting, du skal overveje, inden du går ud og investerer i en brændeovn. Vi har talt med to eksperter fra Aduro og Heta, der fortæller dig alt du skal vide om brændeovne.

Start i toppen

Det er her røgen ender, og det er her, processen skal begynde, når du overvejer at installere en brændeovn – nemlig ved skorstenen! Hvis du aldrig har haft hverken brændeovn eller skorsten installeret i hjemmet før, forklarer Esben Nøhr fra Heta her, hvad der er vigtigst at overveje: “Skorstenen skal etableres således, at der ikke kan opstå nogen fare for brand eller sundhedsmæssige gener.

Som privat må man gerne selv montere en skorsten, men installationen skal dog godkendes af skorstensfejeren, inden ildstedet tages i brug,” forklarer han. Det er ifølge Esben Nøhr derfor altid vigtigt at rådføre sig med sin brændeovnsforhandler, inden man går igang. Samtidig er man er forpligtiget til at orientere kommunen om et eventuelt skorstensbyggeri.

Få tjek på trækket

Foto: Abelone
Hvis du vil have ny brændeovn, men allerede har en skorsten, bør du ifølge Line Nederby fra Aduro få den tjekket grundigt.
“For at en brændeovn kan fungere perfekt, skal der være et tilstrækkeligt træk i skorstenen. Skorstenen er brændeovnens motor, der driver forbrændingen og uden en velfungerende skorsten med korrekt træk, brænder brændeovnen ikke ordentligt,” forklarer hun.

Det ideelle skorstenstræk ligger mellem 12-15 såkaldte pascal, men varierer naturligt i løbet af året fra højest om vinteren til lavest i sommermånederne. Få derfor en skorstensfejer til at tjekke trækket for dig, før du investerer i en ny brændeovnen.

“Det er dig og montøren, der har ansvaret for opstillingen af brændeovnen, og den må reelt først tages i brug, når den er godkendt af en skorstensfejer,” fortæller Line fra Aduro.

Foto: Scan A/S

Få mere inspiration til et skandinavisk alrum

Find den ideelle brændeovn

Når der er tjek på skorstenen, kan du gå videre i processen med at finde den rette ovn til din bolig. Her fortæller Line Nederby fra Aduro, at det især er vigtigt at finde den rette størrelse ovn, som både passer til dine behov, husets størrelse, isolering, indretning og ovnens placering. “Varmeydelsen i brændeovne er angivet i kilowatt (kW), og her gælder det som tommelfingerregel, at 1 kW opvarmer 10 dårligt isolerede kvadratmeter,” siger hun. Line Nederby gør dog opmærksom på, at man skal passe på ikke at købe en for stor brændeovn, for så vil man være tilbøjelig til at fyre for lidt ved for lav en temperatur, for at varmen ikke bliver for kraftig. Og det resulterer i en dårlig forbrænding, fortæller hun. Esben Nøhr fra Heta tilføjer, at de fleste forhandlere angiver, hvor mange kvadratmeter de forskellige ovne typisk opvarmer, så man som forbruger har nemmere ved at foretage det rette valg.

Brændeovnen – og alle de andre varmekilder…

Foto: HWAM Living
Når du skal investere i en brændeovn, er det afgørende at gøre sig klart, hvad den egentlig skal varme op, fortæller Line Nederby. “Det er vigtigt at have for øje, hvilke behov den skal opfylde. Skal den supplere oliefyr eller elvarme? Eller er det den primære varmekilde? Skal den være med automatik? Og hvor mange kvadratmeter skal den opvarme?”. Det kan det være en god idé at overveje alle disse parametre, inden man rådgiver sig med en brændeovnsforhandler.

Foto: Aduro A/S

Se flere billeder af moderne spisestuer

Placering af brændeovnen

Nogle steder i hjemmet egner sig automatisk bedre til at have en brændeovn stående end andre. Esben Nøhr forklarer, at den rette placering afhænger af, hvilken type ovn, man ønsker opsat. “En pilleovn genererer som udgangspunkt sin egen konvektionsluft med en blæser, hvilket gør, at ovnen kan placeres mere afsides end en almindelig brændeovn. I ældre huse er skorstenen dog oftest opsat centralt i huset, så man opnår en naturlig varmefordeling”, fortæller han.

Studio Swen Burgheim

Line Nederby forklarer ligeledes, at en central placering af ovnen i huset giver den bedste varmeudnyttelse.

Læs også: Hvordan kombinerer man spisestue og dagligstue i ét rum?

Foto: Heta A/S

Vær opmærksom på omgivelserne

Begge eksperter pointerer, at man desuden skal være opmærksom på visse krav i forhold til omgivelserne. “Alle godkendte brændeovne har i dag en prøvningsattest, der angiver afstand til brændbart materiale. Det kan variere fra ovn til ovn,” fortæller Esben Nøhr. Line Nederby understreger, at man ikke skal være bekymret, hvis brændeovnen står op ad en murstensvæg eller andre materialer, der ikke er så let brandbare, men at man skal orientere sig grundigt om ovnenes estimerede afstand til brændbart materiale.

Foto: HWAM Living

Se flere billeder af skandinaviske køkkener

Desuden skal man tænke over brændeovnens underlag, fortæller Line Nederby. “Før en brændeovn kan placeres på et brændbart materiale som trægulv eller gulvtæppe, er et ikke-brændbart underlag nødvendigt,” siger hun og uddyber: “Gulvpladens størrelse afhænger af brændeovnens størrelse, men skal minimum dække 30 cm foran brændeovnen og 15 cm til hver side”.

Se også: 14 blændende brændeovne

Foto: MCZ Norden

Tænk på miljøet

Til sidst kan det være en stor fordel for boligejere at vælge en svanemærket ovn som et bevis på, at man får en så effektiv og miljøvenlig brændeovn som muligt, forklarer Line Nederby. “Svanemærkede brændeovne er testet til at kunne brænde rent ved flere effekttrin,” fortæller hun. "Langt de fleste brændeovne på det danske marked er i dag svanemærkede, men det kan være en god idé at kigge efter en ny model i stedet for en brugt brændeovn, hvis miljøet skal tilgodeses." Med svanemærket er man også sikker på at få en ovn, der overholder miljøministeriet skærpede krav fra 2015, der gælder såvel nye ovne som brugte ovne, der sælges.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her