*

Bolig

Forretningsmand med kærlighed til træ

Hos designer og iværksætter Anders Koed Jensen går brugbart design hånd i hånd med økonomisk overskud, for det ene er ikke mere vigtigt end det andet. Den filosofi ligger bag det spirende træeventyr TrÆls, som hver dag vokser sig større og større.

Til de design, som Anders Koed Jensen laver til bymiljøer, bruger han genbrugstræ som f.eks paller. Foto: Camilla Skøtt

Hos Anders Koed Jensen går en gennemtænkt forretningsplan altid forud for de træprodukter, han laver i sin virksomhed, TrÆls, og sådan har det været, siden han startede i 2015. Han laver ikke en reol eller et siddemøbel, blot fordi han har lyst eller synes, det er flot. Nej, han skal som udgangspunkt kunne se, at de trævarer, han laver, kan sælges og bruges. Ellers giver det ikke mening for ham.

Om Anders Koed Jensen

B972425708Z.1_20161109101921_000+GSA10PO8T.1-0.jpg 

Designer og iværksætter Anders Koed Jensen, 31 år, laver bæredygtige trævarer til bl.a. private og offentlige virksomheder. “De frie Træudsalg” samt Horsens Kommune og Vejle Kommune er bl.a. kunderne i TrÆls, og han laver både møbler og mindre interiørprodukter. Privat bor han med sin kæreste, Anne Poulsen, og sønnen, Karl, på otte måneder i et byhus i Horsens.

Sådan er Anders Koed Jensen. Han synes, at ting skal have en funktion, og han har en plan med det meste. Sker det alligevel, at han mister fokus et øjeblik, står kæresten, Anne Poulsen, klar på sidelinjen med gode råd. Hun har været en stærk støtte, siden han begyndte at sysle med sine idéer om at udvikle trævarer i en funktionalitet og form, der er brugbar og til at betale for.

Med farfar i værkstedet

Anders Koed Jensen er uddannet Business Development Engineer, og det var under en opgave på studiet, at tankerne om TrÆls startede. Han skulle udtænke en plan for en virksomhed, og midt i alt det begyndte han at overveje, om han skulle gå efter drømmen og starte sin egen lille designvirksomhed. Han snakkede med kæresten, Anne Poulsen, som bakkede 100 pct. op, og det var ikke tilfældigt, at valget blev trævarer:

»Min farfar var landmand, men da han gik på pension, begyndte han at arbejde med træ på sit værksted. Han fandt alt for sent ud af, at han i virkelighed skulle have lavet det hele sit liv. I den tid var jeg ofte med på værkstedet, og jeg elskede duften af træstøv,« fortæller Anders Koed Jensen.

Og netop den fejl vil han ikke selv begå. Han vil ikke knokle derudad og opdage alt for sent, at han skulle have gjort noget andet. Derfor er han gået efter drømmen. Familien har i mellemtiden sørget for at bo billigt og leve simpelt, og det fungerer for dem. Hele tanken er, at det ikke kun er trævarerne, der skal være økonomisk bæredygtige, det skal hele parrets livssituation også være. Økonomisk balance både hjemme og i firmaet.

Det starter med økonomi

Anders Koed Jensen fortæller, at for ham er økonomisk frihed lig med overskud og muligheder.

»Jeg kan godt lide at tænke økonomisk. Jeg ser, at der er meget spild rundt omkring, og netop derfor laver jeg meget i genbrugstræ. Og jeg starter altid med at tænke: Hvad kan jeg tjene på det, før jeg går i gang,« siger han.

Den filosofi har indtil nu ført ham gennem en hel del genbrugstræ, som har udmøntet sig i en træserie til De Frie Træudsalg, en produktlinje i samarbejde med Mattrup, specialdesign til private og forskellige design til udemiljøer i Horsens og Vejle Kommuner – og meget mere er på vej, lover Anders Koed Jensen.

Anders Koed Jensen har lavet en del træproduktioner til udemiljøet i Vejle Kommune, og de sekskantede trækasser er lavet af paller og bliver brugt som siddemøbel. Foto: Camilla Skøtt

Siger gerne ja tak til eksperthjælp

Midt i opstarten af TrÆls blev Anders far til sønnen Karl, der i dag er otte måneder, og på mange måder har det været med til at skubbe ham videre i den rigtige retning.

»Det er klart, at det betyder noget for min arbejdsproces, at jeg er blevet far. Jeg tror, at man som nyopstartet godt kan gå og putte sig med sit projekt for længe og misse timingen. Det er ikke sket for mig, for jeg kan simpelthen ikke tillade mig at sidde og nusse med én skitse i et halvt år. Der er fart på, og jeg er nødt til at træffe en beslutning, så jeg kan slappe af, når jeg kommer hjem,« forklarer Anders Koed Jensen, der tænker og arbejder hurtigt – og lynhurtigt får sat projekter i søen.

Værkstedsplads i Spinderihallerne

Det førte for nylig til en værkstedsplads i Spinderihallerne i Vejle, hvilket er en ny udvikling, som skal bringe virksomheden tættere på flere gode samarbejder. Anders Koed Jensen bilder nemlig ikke sig selv ind, at han er verdensmester.

»Jeg er uddannet ingeniør, og der er områder, hvor andre ved meget mere end mig. Jeg tror på, at man ikke skal se sig selv som ekspert, men lytte til andres ekspertise, hvis man vil have succes og opnå noget. Det er altid bedst i opstarten af en proces at sparre med andre. Det er gennemgående vigtigt i dit liv, at du tør udfordre og udvikle dig, og det kan du kun ved hele tiden at blive udfordret på din viden eller din kompentence.

Det var disse træreoler, som blev vist frem på en messe, der kickstartede det hele for Anders. Der var stor rift om dem, og de fik Anders Koed Jensen til at indse, at han havde fat i noget godt. Foto: Camilla Skøtt

Og Anders Koed Jensen vil gerne have succes. Han vil gerne have folk til at forstå, at bæredygtig produktion i tæt sammenhæng med økonomi er vejen frem. Genbrug for genbrugens skyld er ikke altid økonomisk ansvarligt, nej, der skal være en mening med det og omsætning i det.

»I de design, jeg laver til bymiljøer, bruger jeg paller. Men jeg bruger ikke Euro-paller, fordi de stadig har en værdi i systemet og bliver brugt til andre ting. I stedet bruger jeg engangspaller, der ellers ryger på forbrændingen efter brug.

Kærligheden til træ vokser

I starten arbejdede Anders kun i genbrugstræ, men som tiden er gået, har firmaet TrÆls bevæget sig ud ad to spor. Et, som stadig kun arbejder i genbrugstræ, og et, som arbejder med mere dyrt og rent træ, som er FSC-mærket og stadig bæredygtigt.

Anders Koed Jensen har ikke været i gang med sin lille virksomhed længe, men han er kommet blændende fra start og har allerede nu opnået flere af de mål, han satte sig i starten. Her ses en brænder, hvor der står TrÆls, som Anders bruger på sine færdige møbler som logo. Foto: Camilla Skøtt

»Jeg har haft brug for at brede mig ud, for jo mere jeg arbejder med det, des mere vokser min kærlighed til træ, og jeg får lyst til at afprøve nye og vildere ting.«

Anders Koed Jensen fortæller selv, at han gerne vil lave salgbare design, men at han naturligvis gerne vil skille sig ud og ikke blot blive en metervare.

Lige nu er Anders Koed Jensen i gang med at designe nye ting, og denne træplade til pyntegenstande er en af de nye idéer. Foto: Camilla Skøtt

»Lige nu er jeg der, hvor jeg gerne vil være. Men jeg vil gerne skabe en sund forretning, hvor der er plads til at lege og eksperimentere med tingene, og så er det vigtigt at udvikle. Ja, at man tør at blive ved med at udvikle, for der skal meget selvtillid til at udvikle sig fra en iværksætter til en forretningsmand, man skal hele tiden turde stå ved sin første tanke og idé og ikke mindst forretningens dna. Så jeg arbejder rigtig meget på mit udtryk som designer, men også som forretningsmand,« siger Anders Koed Jensen og slår dermed fast, at han ikke kun er designer, men også en forretningsmand, og den kombination, håber han på, kan bringe ham langt.

En lysestage indkorporeret i et rustikt brædt, er blandt Anders Koed Jensens design. Foto: Camilla Skøtt

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her