Annonce
Bolig

Japansk inspiration

Ligesom japanerne har æstetiske skønhedsformler for digtning, har de det også for blomster – den såkaldte ikebana-blomsterkunst. Målet er at overvinde sorger og bekymringer i tilværelsen med skønhed i hjemmet. Det minder om danskernes forhold til fyrfadslys, siger japanske Mikako Kuno.

Helene Vonsild, der selv er en prisbelønnet tekstildesigner og driver en af Aarhus’ førende forretninger inden for kunsthåndværk, 1+1 Textil & Design, har i en periode tilknyttet Mikako Kuno til forretningen, hvor hun bl.a. inspirerer kunderne med sine ikebana-dekorationer. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Står den rigtigt sådan her?«

Fotografen har lige flyttet lidt på en blomstervase af hensyn til fotograferingen og kigger spørgende på kreatøren bag den, Mikako Kuno, der lægger hovedet let på skrå.

»Aiiij,« siger hun høfligt smilende og går straks i gang med at rette lidt på grenen, så den igen står helt vinkelret, samtidig med at blomsterne i forgrunden også lige bliver rykket nogle millimeter. Så nikker hun tilfreds.

Hvad er ikebana?

Ikebana er blomsterkunst – på japansk betyder ordet faktisk “at få blomster til at leve.”Idéen med ikebana er at arrangere blomsterne på en måde, så de fremstår så naturligt og harmonisk som muligt – og derigennem sprede god energi i tilværelsen. Alle detaljer er vigtige – blomsternes længde, vinklerne mellem blomsterne, antallet af blomster, samspillet med vasen osv. Ikebana er den harmoniske helhed.

Der er en række regler for korrekt ikebana. Arrangementet skal være tredimensionelt, så blomsterne får liv. Det skal virke som om, at de er udsprunget fra et naturligt grosted. Vasen må ikke være overfyldt. Minimum en fjerdedel af vasen skal være fri for blomster. Man bruger aldrig fire eller ni blomster af samme slags – kun ved bestemte lejligheder. Ikebana udspringer af zenbuddhismen.Læs mere om ikebana-kunsten i Danmark på www.ikebanainternational.dk

Ligesom japanerne har æstetiske skønhedsformler for digtning, de såkaldte haiku, har de det også for blomster – ikebana. Idéen stammer fra zenbuddhismen og går i sin enkelthed ud på at dyrke blomsternes naturlige skønhed, fordi det skønne i livet regnes for stærkere end bekymringer og sorger.

Ikebana handler om at anrette blomsten på en enkel og naturlig måde, hvilket får dens skønhed til at stå allermest klart og derigennem påvirke tilværelsen positivt.

Her sker det hos en af Aarhus’ førende forretninger inden for kunsthåndværk: 1+1 Textil & Design.

Indehaver af forretningen i Aarhus, Helene Vonsild, der er en prisbelønnet tekstildesigner, har rejst i Japan og er blevet fascineret af japanernes blomsterkunst. Da hun mødte japanske Mikako Kuno, der er ved at uddanne sig til tekstildesigner i Herning, valgte hun at tage hende i praktik i forretningen, så de kunne inspirere hinanden, bl.a. har Mikako Kuno fået opgaver med styling og udstillinger i butikken – og selvfølgelig med sit hjemlands blomsterkunst: ikebana.

Ikebana er minimalistisk, men meget langt fra en enkelt tulipan placeret tilfældigt i en vase. Det ses tydeligt i Mikako Kunos skitsebog, hvor hun med blyanten har tegnet masser af blomsterdekorationer, og der er sat tal på stænglernes længe i centimeter, blomsternes vinkler i forhold til hinanden og antallet af blomsterhoveder, f.eks. to af den ene og tre af den anden.

Oplært af sin farfar

Selv har 35-årige Mikako Kuno, der er vokset op i byen Nagoya, mellem Tokyo og Osaka, lært ikebana-kunsten af sin farfar, der er uddannet i den harmoniske blomsterlære.

Hun bor nu i Silkeborg med sin danske mand, som hun mødte på et sprogkursus i Kina.

»Traditionel ikebana er meget regelbundet. Det kan godt være, at det ser meget regelbundet ud med mine skitser, men det er det faktisk slet ikke. Som designer sætter jeg også meget mit eget præg på blomsterdekorationerne, men med udgangspunkt i det klassiske,« siger hun.

På et sprogkursus i Kina mødte Mikako Kuno sin danske mand, og kærligheden fik hende til Danmark, hvor hun nu er ved at uddanne sig til tekstildesigner. Læren om japansk blomsterkunst, ikebana, har hun med fra sine bedsteforældre.

Hvordan fremhæver man det smukkeste i blomsten – kan du give et eksempel?

Mikako Kuno tager en gren med snebær. Dem er hun først stødt på i Danmark og er blevet helt forelsket i.

»Skønheden ved dem er kontrasten mellem tyngden i de hvide, glatte bær og luftigheden ved bladene på grenen,« siger hun og nipper flere blade af, så bærrene træder bedre frem.

Hun vælger en rustik, firkantet vase af den islandske keramiker Bjarni Sigurdsson.

»Den giver et godt modspil til bærrene med sin ru, firkantede form,« forklarer hun.

Ikebana er minimalistisk blomsterkunst helt ned i detaljen. Det ses i Mikako Kunos skitsebog, hvor hun med blyanten har tegnet masser af blomsterdekorationer, og der er sat tal på stænglernes længde i centimeter, blomsternes vinkler i forhold til hinanden og antallet af blomsterhoveder.

Lidt som fyrfadslys

Hvordan bruger du selv ikebana i hverdagen?

»Det gør jeg især, når vi skal have gæster. F.eks. er badeværelset ofte for gæsterne et koldt og ensomt sted, men med ikebana fornemmer de, at du har tænkt på dem og tager dig af dem, selv om du ikke er i rummet.«

Skal hun sammenligne ikebana med en dansk tradition, siger hun straks: fyrfadslys!

»Det handler også om at sprede en bestemt stemning i rummet og komme f.eks. dine gæster møde.«

De japanske blomsterdekorationer skal, selv om de er planlagt helt ned i detaljen, have en naturlighed over sig, som stod de nærmest i det fri. Derfor er stængler og grønne blade en vigtig ingrediens. Vasen her er lavet af Karina Skibby.

Først i Danmark er Mikako Kuno stødt på snebær, som hun er helt betaget af. »Skønheden ved dem er kontrasten mellem tyngden i de hvide, glatte bær og luftigheden ved bladene på grenen,« siger hun, mens hun er i gang med at anrette en gren. Vasen er fra Wauw Design, der har værksted og butik i København.

Mikako Kuno er betaget af de rustikke lavainspirerede vaser fra islandske Bjarni Sigurdsson, der er uddannet på Aarhus Kunstakademi, men i dag bor i Island. »Deres rå overflade spiller godt op mod blomsternes fine udtryk,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her