Bolig

Kalk i vaskemaskinen kan nemt undgås

Kalk i vaskemaskinen kan give problemer, hvis man ikke doserer sit vaskepulver efter, hvor i landet man bor.

Man kan selv rengøre sin vaskemaskine for kalk, men man skal følge producentens anbefalinger. Garantien dækker ikke, hvis maskinen går i stykker pga. forkert håndtering. Arkivfoto: Thomas C. Priskorn

Hvis din vaskemaskine er beklædt med hvide pletter af kalk, vasker den dårligere, bruger mere energi og holder ikke ligeså længe, som den kunne.

Sådan holder du vaskemaskinen ren
  • Skrub jævnligt din sæbeskuffe ren.
  • Skrub de små huller, der fører vand ind i tromlen, et par gange om året. Så undgår du, at der sætter sig kalk. Hvis hullerne allerede er kalket til, kan du gøre dem rene med eddikesyre.
  • Da vi vasker mere og mere ved lave temperaturer, er det en god idé at kogevaske hver anden måned. Det vil være med til at løsne kalk på varmelegemet.
  • Du kan tjekke dit vands hårdhed her: http://www.geus.dk/DK/data-maps/Sider/haardhedskort-dk.aspx
  • Kilde: Anne Grete Rasmussen
Det fortæller Henrik Egede, direktør for Foreningen af Producenter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).

- Mange vedligeholder ikke deres hvidevarer på samme måde, som de vedligeholder deres bil eller cykel. Hvidevarer står 11-13 år hos forbrugerne, men de kunne i virkeligheden holde længere, hvis de blev vedligeholdt ordentligt, siger han.

Det er ikke nødvendigt at bruge kalktabletter for at undgå kalk i vaskemaskinen. Der er nemlig allerede kalkbindende stoffer i dit vaskepulver, fortæller Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert hos Bolius og indehaver af virksomheden FruGrøn.dk.

- Det er misforstået, at man har brug for tillægsprodukter som kalktabletter og blegemiddel, når man skal vaske tøj. Det er allerede tilsat vaskepulveret, siger hun.

Til gengæld er det vigtigt at dosere sit vaskepulver rigtigt for at undgå kalkbelægninger i vaskemaskinen. For at dosere rigtigt skal du først undersøge, hvor hårdt vandet er i dit område.

Herefter kan du se på vaskepulverets emballage, hvordan du skal dosere dit vaskepulver i forhold til hårdheden. Jo hårdere dit vand er, jo mere vaskemiddel skal du bruge.

Det er særligt i københavnsområdet og på Lolland-Falster, at vandet er meget hårdt.

Her kan det være en god idé at dosere lidt over emballagens vejledning, råder Anne Grete Rasmussen.

Det er vigtigt for vaskemaskinens levetid, at man doserer mængden af vaskemidler korrekt i forhold til vandets hårdhed. Foto: Jesper Stormly Hansen/Polfoto
Vil man selv tjekke, om der er kalkbelægninger i vaskemaskinen, kan man lyse med en lygte ind i tromlen.

Hvis du presser gummiringen, som sidder inde i tromlen lidt ned, kan du nogle gange se, om der er kalk på indersiden af ringen.

Hvis der er kalk i maskinen, kan man putte et par kalktabletter i vaskemaskinens skuffe sammen med vaskepulveret næste gang, der vaskes tøj.

- Man behøver ikke afkalke med citronsyre, uden der er tøj i maskinen. Med et par kalktabletter kan man afkalke maskinen, mens man vasker sit tøj, siger Anne Grete Rasmussen.

Henrik Egede anbefaler, at man graver sin manual frem og følger producentens anbefalinger til, hvordan man fjerner kalk.

Når du fjerner kalk på andre måder, end producenten anbefaler, er det nemlig på eget ansvar. Hvis vaskemaskinen bliver ødelagt på grund af forkert håndtering bortfalder reklamationsret og garanti.

- Den trygge vej til korrekt vedligeholdelse er at bruge fem minutter på manualen eller producentens hjemmeside. De fem minutter er godt givet ud, siger Henrik Egede.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her