Annonce
Bolig

Moderne svævebolig kan styres med mobilen

Proportionerne smelter elegant sammen i Usman og Isma Syed arkitekttegnede hus, der på grund af det gennemførte arkitektoniske udtryk er nomineret til IdéPrisen 2016.

Mod havesiden opleves huset mere åbent og omgivelserne "lukkes ind" i boligen. Den antracitsorte facade bevæger sig rundt om trækernen og giver både skyggende udhæng og en 3 meter bred og 10 meter lang svævende terrasse. Husets antracitsorte overdel slipper visuelt trækernen og får sit eget dynamiske liv og udtryk.

Fra ankomstsiden fremstår huset ved Hvissinge skov i Glostrup nærmest som en kasse, der lukker sig om sig selv. Men når hoveddøren åbnes og man træder indenfor, åbner der sig en helt ny arkitektonisk oplevelse.

FAKTA OM HUSET
  • Arkitekt: Lars Bo Poulsen, Nørkær + Poulsen Arkitekter
  • Byggepris: ca. 3.750.000 kr., heraf arkitekthonorar på 170.000 kr., der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering.

Huset er i kontrast til ankomstsiden åbnet helt op ud mod haven med store glaspartier, og indenfor får de otte meter til loftet og den visuelle sammenhæng mellem stueplan og første sal både gæster og ejerne til at træde et skridt tilbage og nyde åbenheden. Isma og Usman Syeds drøm om at bo tæt på naturen med højt til loftet og i en minimalistisk stil bliver til fulde indfriet her.

Et arkitekttegnet hus uden kompromiser

Isma og Usman Syed med deres tre sønner i gårdhaven foran deres nybyggede drømmehus i Glostrup. Familien fik hjælp til deres byggeprojekt af arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter.
Ægteparret med pakistanske rødder ledte længe efter færdigbyggede huse, der kunne matche deres behov og ønsker, men måtte til sidst sande, at med mindre de fik en arkitekt til at tegne deres hus, skulle der indgås mange kompromisser.

 Og det ville vi ikke. Vi gør aldrig noget mindre end hundrede procent, så med hjælp fra arkitekten bor vi nu i et hus, hvor alting er præcis, som vi havde tænkt os, og mere til, for vi har jo været åbne over for arkitektens erfaringer og gode idéer, fortæller Usman.

Plads til livet og alles behov

Usman fortæller, at arkitekten under det første møde spurgte ægteparret om, hvilket liv de levede, og hvordan de ville have det frem i boligen.

Gaspejsen er placeret i en bærende væg, der er husets rygrad, og som fungerer som rumdeler mellem entré, køkkenalrum og stue. Pejsen er gennemsigtig, så den kan nydes fra alle vinkler, og som alt andet elektronik i huset kan den styres fra mobile enheder.

DET SIGER JURYEN OM GLOSTRUP-VILLAEN:
  • ”Huset er fyldt med oplevelser – både ude og inde. Især det søjleløse hjørne, som indefra åbner op til himlen og giver en ’the sky is the limit-følelse.”
  • ”Man får utrolig meget hus for pengene, og planløsningen er løst fuldstændig perfekt uden mærkelige gennemgange eller mystiske indhak.”
  • ”Her er dagslys overalt. Selv om du står i køkkenet i stueplan, kan du se himlen.”
  • ”Huset er tydeligvis bygget til stedet. Modsat et typehus, der kan stå alle steder og derfor også ofte bliver ret upersonligt, er huset her bygget til at ligge i præcis denne skov med præcis det her lysindfald.”
  • ”Det her er uden tvivl en bolig, som rigtig mange mennesker gerne ville bo i.”
  • ”Trappen er usædvanlig flot løst. Den står som en svævende skulptur i rummet.”
  • ”De store vinduespartier inviterer naturen og skoven omkring huset indenfor, så den kan nydes næsten uanset, hvor du befinder dig i huset.”

 Vi ville have den der wauuuw-fornemmelse, når vi trådte ind ad hoveddøren. Arkitektens spørgsmål tvang os til at være mere konkrete, så vi gik hjem fra mødet og tænkte vores behov og hverdagsrutiner og fremadrettede behov grundigt igennem. Det kom fx til at betyde, at vores tre sønner fik hele deres egen etage, så de i takt med, at de bliver ældre, kan have venner på besøg uden samtidig at blive forstyrret af os eller omvendt, siger Usman. 

Mobilen styrer huset

Teknologien i huset i Glostrup er uden diskussion helt i top. Hoveddøren kan låses med iPads og iPhones, ligesom alt lys kan tændes, slukkes eller dæmpes med en mobil i hånden. Det samme kan overvågningskameraerne, solcellerne og den store gaspejs.

 Nogle features virker måske overflødige for nogen, men som med alt andet her i huset, så går jeg all in, når jeg går i krig med noget. Det kan godt være, at arkitekten og entreprenøren nogle gange har rullet lidt med øjnene, fordi vi har været så insisterende på, at alle detaljer skulle optimeres, men når det gælder vores eget hjem, er der ingen genveje, slutter Usman Syed med et smil på læben.

Et stort, men let hus

– Udfordringen ved at bygge i flere etager på en lille grund er, at huset hurtigt kommer til at virke klodset og massivt. Med Isma og Usmans hus er der skabt bevægelse og åbenhed mellem etagerne. Det eliminerer det massive og får i stedet huset til at fremstå dynamisk og let. Visse steder svæver huset endda både inde og ude.

Det forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter, der har tegnet det 270 kvadratmeter store hus til Familien Usman. Det arkitektoniske udtryk er af så høj kvalitet, at boligen nu er nomineret til Danske BoligArkitekters Idéprisen 2016.

Læs mere om IdéPrisen her.

Se alle billederne fra villaen i Glostrup her

Se også de andre nominerede:

Hvem siger en seniorbolig ikke kan være i to etager?

Bæredygtigt hus koster kun 500 kr. om måneden

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her