*

Bolig

En svensk møbeltidsrejse

Det måtte jo komme – møbelgiganten fra broderlandet åbner et museum, hvor fans kan gå en tur ned ad barndommens gade inden for skandinavisk møbeldesign.

En del af udstillingen, der hedder “Our history”, hvor man bl.a. kan se denne lænestol med navnet Cavelli, som er designet af Bengt Ruda.

Om Ikea Museum
  • Museet åbner den 30. juni 2016 og har åbent hver dag fra kl. 10.00-19.00.
  • Adresse: Ikeagatan 5, Älmhult, Sverige.
  • Ikea Museum er indrettet i det første møbelhus, som åbnede i 1958 og er på 7.000 kvm.
  • Udstillingsarealet, der er fordelt på fire plan, er dog kun på 3.500 kvm.
  • Se mere på: www.ikeamuseum.com
Når man er kommet igennem indgangspartiet til museet – som faktisk er en hvid container – er det første, man møder, et stort portræt af grundlæggeren Ingvar Kamprad. Portrættet er flankeret af et trykt citat på væggen, som opsummerer det, der har drevet hans virke gennem årene.

“At skabe en bedre hverdag for de mange mennesker”.

Går man helt tæt på portrættet, kan man se, at det er opbygget af en masse pixels, hvor hvert pixel er et portræt af en Ikea-medarbejder. Det skal symbolisere, at Ingvar Kamprad er en mand, der vil det bedste for sine medmennesker – uanset om de er hans ansatte, leverandører eller noget helt tredje. En af hans visioner er bl.a., at der skal være ordentlige forhold for alle.

Udstillingen begynder i underetagen, hvor perioden 1940’erne til 1950'erne i den svenske by Älmhult er i centrum. Udviklingen gennem 1950’erne viser bl.a., hvordan boligerne ændrede sig radikalt fra de traditionelle, idylliske Carl Larsson-hjem til at blive strømlinede og moderne – med hvidevarer i køkkenet og designermøbler i eksotiske træsorter.

På næste etage udstilles nogle af de produkter og møbeludstillinger, som Ikea-kunder har kunnet opleve gennem tiden. Da møbelhuset åbnede, var medarbejderne klædt i grå ulduniformer, der mest af alt minder om stewardesseuniformer fra Østblokken i samme periode – der var meget meget langt til de gule poloshirts med blå striber og blå bukser, som man ser i Ikea i dag.

Stuen med 1960’er- møbler har navne som Kolding, MTP og Danske.

Dansk design i New York

Indtrykket fra udstillingen viser tydeligvis, at man fra Ikeas spæde begyndelse ikke skiftede møblerne ud så ofte, som man gør i dag, selv om det altid været Ingvar Kamprads vision at skabe godt og funktionelt design til en god pris – en opfattelse, der ligger i tråd med nogle af de største danske møbelarkitekters visioner i 1950’erne.

Genkendelige ikoner

På turen gennem stuerne fra de forskellige årtier kan man nikke genkendende til rigtig mange af produkterne. Har man ikke selv haft dem derhjemme, er man helt sikkert kommet hos venner og familie, der har haft nogle af de velkendte møbler, som i løbet af 1970’erne blev mere og mere udbredte, da mange havde fået øjnene op for de moderne design til rimelige priser.

De gamle kataloger fra svundne tider er hængt op på væggene, så man kan opleve udviklingen inden for møbelhusets skiftende kollektioner.

Her er den nye tendens i dansk møbeldesign

I de udstillede stuer har Ikea også sat fokus på nogle af deres største designikoner – dem som vi alle kender – og måske ovenikøbet har haft derhjemme på et tidspunkt; nemlig Billy-reolen og Klippan-sofaen. Det er produkter, der har været i sortimentet i en lang årrække – og nok kommer til at være der mange år endnu. På udstillingens “Your Stories” har Ikea fået kunder til at vise, hvordan de bruger Billy-reolen eller Klippansofaen – til inspiration for andre.

Ikeas grundlægger Ingvar Kamprad holder her en Ögla-stol, der blev lanceret i 1961.

Sidst men ikke mindst findes der også en skiftende udstilling, som i øjeblikket har fokus på livet i køkkenet. Her viser forskellige designere deres fremtidige bud på livet derhjemme. Denne udstilling blev vist første gang i 2015 på Milano Furniture Fair i april.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her