Annonce
Bolig

Sommerhuse skal samle flere generationer

Blandt tidens tendenser for nybyggede sommerhuse er store huse med plads til både børn, børnebørn og venner - dog stadig med rum til privatliv.

Tidens største trend er, at sommerhuse skal kunne rumme flere generationer. Foto: PR

Sommeren nærmer sig, og mange familier kan se frem til at tilbringe dele af den lyse tid i sommerhus med familie og venner.

Tidens største tendens for nybyggede sommerhuse er, at de skal kunne rumme flere generationer af familien. Det fortæller Dorte Keinicke, salgsdirektør hos EBK Huse, som mærker stor efterspørgsel på de større huse.

Fakta
Tendenser på markedet for nybyggede sommerhuse
  • De danske sommerhuse vokser generelt i kvadratmeter, og der er størst efterspørgsel på sommerhuse til over 1,5 millioner med plads til mange overnattende gæster – ofte med to badeværelser, der sikrer komfort og privatliv, når mange bor sammen i længere tid.
  • Anneksløsninger med to værelser og badeværelse, som kan lukkes af når det ikke benyttes, bliver mere og mere populære.
  • Der er også stor efterspørgsel på mindre sommerhuse til under en million med tre værelser, hvor pladsen er godt og funktionelt udnyttet.

»De sidste par år er efterspørgslen på større huse vokset. Det hænger sammen med, at der skal være plads til flere generationer, som kan bruge huset over længere perioder,« fortæller hun.

Sommerhusture er ikke kun for den lille kernefamilie, men tæller ofte mange gæster fra den udvidede familie og venner. Det er også vigtigt, at værelserne kan være indrettet både med enkeltsenge og dobbeltsenge eller børnesenge, da familien udvider sig med årene.

»Sommerhusejerne har ofte gæster, der overnatter og er sammen med dem på en anden måde, end de har været tidligere,« forklarer hun.

Plads til privatliv

Selv om sommerhuset skal have plads til hele familien, vil ejerne stadig bevare deres privatliv, påpeger Dorte Keinicke. Derfor er der efterspørgsel på mere end ét badeværelse.

»Man vil gerne stadig have privatliv, så hvis der er to badeværelser, kan dem, der bor i huset have det ene, og gæsterne det andet,« siger hun.

Ifølge Dorte Keinicke er den nyeste tendens en anneksløsning med to værelser og et badeværelse, som er en mere luksuriøs måde at sikre både sommerhusejerne og deres gæster privatliv og plads. På den måde kan gæsterne sove i en særskilt bygning til gæster.

»Fordelen er, at annekset kan lukkes af, så det ikke fylder i hovedhuset. Man har det hyggelige hovedhus uden tomme værelse,« fortæller hun.

Rummelighedstendensen gælder også de mindre huse, der koster under en million, understreger Dorte Keinicke. Pladsen i de mindre huse, som typisk har tre værelser og er 60-75 kvm, bliver godt udnyttet og indrettet.

»Husene er mindre og mere kompakte, men det er vigtigt, at der stadig er plads til gæster. Værelserne er udnyttet godt, og der er f.eks. plads til køjesenge på værelserne i stedet for dobbeltsenge. På den måde sparer man kvadratmeter,« fortæller hun.

Hos EBK oplever man også, at kunder investerer i nye huse på tværs af flere generationer.

Nogle gange er et gammelt sommerhus gået i arv, og så river man det gamle hus ned og bygger et nyt.
Dorte Keinicke, salgsdirektør hos EBK Huse

»Nogle gange er et gammelt sommerhus gået i arv, og så river man det gamle hus ned og bygger et nyt. De har sjældent planer om at sælge det to år efter,« siger hun.

Sommerhussæsonen bliver længere og længere

Endnu en ny tendens hos sommerhusejerne er, at sommerhusperioden bliver længere og længere og ikke kun gælder den varme tid. Dorte Keinicke beskriver, hvordan der i dag er forskellige former for sommerhusliv, som afhænger af, hvordan ejernes dagligdag udformer sig.

En stor gruppe af sommerhusejerne bruger i dag deres sommerhuse i længere perioder end tidligere.

»Nogle bor i husene i hele sommerperioden. De flytter ud i sommerhuset til påske, er der hele sommeren og flytter først hjem efter efterårsferien,« fortæller hun.

Dette tiltager for nogle, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkeder, så de faktisk skifter deres helårsbolig ud med sommerhuset.

»Vi mærker også, at flere og flere flytter derud, når de går på pension og enten bruger mere og mere tid derude eller måske flytter helt permanent,« siger hun og forklarer, at hvis man som pensionist har haft grunden i otte år, kan man få en tilladelse af kommunen til at bo i sommerhuset hele året.

Sommerhuse skal være bygget i naturlige materialer med f.eks. profilbrædder på væggene. Foto: PR

De sommerhusejere, som endnu ikke er gået på pension, bruger stadig sommerhuset som den klassiske ”get-a-way” fra arbejdslivet.

»Kundegruppen med de større huse er typisk stadig på arbejdsmarkedet. Når de har fri, har de et sted at være med deres gæster, børn og børnebørn – og så holder de rigtigt fri og skifter omgivelser,« siger hun.

»For når man ikke har så meget fritid, må man virkelig bruge den godt,« tilføjer Dorthe Keinicke og siger, at der også er sommerhusejere, som bruger deres feriebolig som en integreret del af ejernes hverdag og kører til og fra arbejde fra sommerhuset.

Sommerhuset skal igen ligne et sommerhus

Der er også forandringer at finde i stilen og indretningen af de nybyggede sommerhuse. Hvor mange tidligere ønskede at få deres sommerhus til at ligne deres normale bolig, går mange i dag bevidst efter stilmæssigt at adskille sommerhuset fra helårsboligen.

»I mange år skulle sommerhusene nærmest være små helårshuse med gips på væggene og granitbordplader,« fortæller Dorte Keinicke.

Stil i de nye sommerhuse
  • Der skal være luft og højt til loft samt lys ind ad store vinduespartier, gerne fra alle sider.
  • Efterspørgslen på de naturlige materialer er tilbage. Sommerhuset må gerne adskille sig fra helårshuset med materialer som profilbrædder på vægge og lofter samt plankegulve.

Det er man gået væk fra i dag. Nu skal sommerhuset kunne noget andet, end den bolig man bruger størstedelen af året, og stilen skal understrege, at det er en feriebolig.

»Sommerhuskøberne vil have naturlige materialer, bløde overflader med profilbrædder på væggene og plankegulve, fordi det giver en dejlig sommerhusstemning. Det skal ikke være for koldt. Der skal stadig være hygge i sommerhuset, og der må gerne stå gamle møbler,« siger hun.

Selv om stilen for mange sommerhuse er vendt tilbage til et mere klassisk sommerhusudtryk, har de nye huse dog stadig en moderne profil:

»Vi bygger mange huse med en stram og moderne arkitektur,« fortæller Dorte Keinicke og tilføjer, at arkitekturen hos en tredjedel af husene har en moderne arkitektur uden udhæng, mens to tredjedele har den klassiske danske fritidshusstil.

Udearealet er vigtigst

Dét, mange sommerhusejere nyder mest ved deres sommerhus, er at bruge en stor del af tiden udendørs, mener Dorte Keinicke. Derfor er det også blevet populært over de seneste år at kæle ekstra for udearealet.

»For fem-ti år siden kom sommerkøkkenet. Man byggede deciderede sommerkøkkener i træ med integreret grill og vask. Derefter kom udebruseren, som også blev meget populær,« forklarer hun.

Udendørs skal der være indrettet et loungmiljø med lækre møbler. Foto: PR

Udebruseren er en af de trends, som i dag er blevet fast inventar i mange sommerhuse.

»I dag tager mange kun bad udenfor i deres sommerhus. Derfor har vi gjort det muligt at lave adgang fra badeværelse til udebruser, så det er nemt at komme ind igen og tørre sig og klæde sig på,« siger Dorte Keinicke.

De nye udendørstendenser, som er på vej frem i dag, handler om indretningen af udearealet med inspiration fra syden.

Det bliver mere og mere populært at etablere et loungemiljø.
Dorte Keinicke, salgsdirektør hos EBK Huse

»Det bliver mere og mere populært at etablere et loungemiljø med bløde og lækre møbler. Det skal være mere mageligt, som vi ser det sydpå. I stedet for kun at have bord og stole, som vi kender i det danske gårdmiljø,« siger hun.

En sjov detalje til udemiljøet kan være en solseng, som kan bruges til lidt af hvert.

»Solsengen er et hårdt møbel, men med nogle puder og skind bliver den lækker og fungerer godt som en del af udemiljøet. Så kan man sidde og slappe af på den, og ungerne kan lege,« siger Dorte Keinicke.

Hun påpeger, at når der kommer flere elementer til udearealet, er det vigtigt at skabe en sammenhæng mellem dem og huset.

»Vi arbejder meget med at samle udemiljøet i f.eks. en gårdhave eller ved at sætte plankeværk op for at samle arealet. Så den store terrasse, sommerkøkkenet og udebruseren bliver integreret, og både udemiljø og huset fremstår som en helhed.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Anneks, hvide facader og udemijøer
Fritidshuse anno 2016 skal være lyse, rummelige og have plads nok til, at hele familien fra nær og fjern kan samles. Hvide facader og gårdmiljøer med udekøkken og udebruser er “det nye sort”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her