Annonce
Bolig

Verden kommer tættere på: Sådan indretter vi boligen i 2016

Vi danskere bliver mere vovede og eksperimenterende i vores hjem i det nye år, vi stiller os ikke tilfredse med et naturligt look. Nu skal der farver på vores tilbehør og blomster på vores planter.

I år kommer der for alvor knald på farverne i boligen. Foto: PR/Sofakompagniet Peter Kam

Boligen anno 2016 er et hjem med en anelse mere spræl, flere stærke farver og mere vovemod, end vi har set det i 2015. For selv om mange af tendenserne fra 2015 følger med ind i 2016, vil flere nye komme til i år.

Det skyldes hovedsageligt, at vi forbrugere bliver mere sikre på vores økonomi i 2016, og det vil smitte af på vores indretning. En ny regering har taget de første spæde skridt, finansloven er på plads, og med den finder vi ud af, hvordan vores privatøkonomi tegner sig over de næste år.

Ifølge tendensredaktør hos det skandinaviske trendinstitut, pej gruppen, Pernille Kirstine Møller, bliver vi mere modige i vores boliger i det nye år. Foto: PR Anja Bloch-Hamre
»Vi føler os mere sikre, og den sikkerhed vender vi mod vores bolig,« forklarer tendensredaktør hos det skandinaviske trendinstitut, pej gruppen, Pernille Kirstine Møller.

Nu kan alle udleve deres designerdrømme

Det bliver mere vovet og gerne med stærke, østlige farver, som giver varme til hjemmet og modspil til vores skandinaviske udtryk.
Pernille Kirstine Møller, Trendredaktør, Pejgruppen
Samtidig kommer vi til at se en klar tendens, der peger ud mod verden, lyder det fra Anja Bisgaard Gaede, der er trendforsker hos Spott – trend & business:

»Af kommende spændende tendenser arbejder vi med tendensen ”Scandinavian South”. Det er en tendens, som bringer, hygge, varme og mindre dekorative detaljer tilbage på den skandinaviske hjemmebane. Vi er overbeviste om, at der er behov for boligindretning, som har lidt sydlandske aner, men alligevel en skandinavisk genkendelighed. Og det får vi med ”Scandinavian South”. Den fornyer den nordiske pastelfarvede og geometriske trend og erstatter den med smukke, diskrete, dekorative detaljer og en stemning, som emmer af nærvær,« siger hun.

Optimismen ses i stærkere farver

Et af stederne, hvor vores optimisme og længsel efter den store verden især vil skinne igennem, er på vores farvevalg i boligen.

Accessories i botanik-stil eller grønne potteplanter med blomster er et sikkert valg i 2016. Ege Tæpper har f.eks. lavet dette runde tæppe med bregner til 849 kr. per kvm. Foto: PR

Tidligere har vi tænkt meget i de naturlige farvebaser, metalfarver, pasteller samt få mørke toner, når vi har indrettet vores hjem. Det vil vi stadig gøre, men vi tør nu putte endnu mere knald på farverne og vender gerne blikket mod de mere eksotiske, varme farver, fortæller Pernille Kirstine Møller:

»Vi kommer til at se farvesammensætninger, vi ikke har set i et stykke tid, som eksempelvis grønne og gule nuancer. Det bliver mere vovet og gerne med stærke, østlige farver, som giver varme til hjemmet og modspil til vores skandinaviske udtryk.«

En god og fyldig lænestol, hvor du kan nyde en rolig stund. Her er det ”Den trætte mand” fra By Lassen. Pris: 22.995 kr. Fås i flere farver. Foto: PR Anders Hviid © HVIIDPHOTOGRAPHY

Moderne luksus skal helst være så underspillet som muligt

Verden bliver altså invitereret mere indenfor i vores nordiske hjem, og selv om vi måske ikke maler hele stuen safrangul, men hovedsageligt bruge farverne på vores accessories, vil tendensen langsomt gøre boligen mere varm i sine nuancer.

Stål på vej til stuerne

Det nye år bringer bl.a. en sydlandsk stemning ind i de danske hjem, lyder det fra Anja Bisgaard Gaede, der er trendforsker hos Spott – trend & business. Foto: PR
I 2016 vil der også ske et stort skred i vores brug af materialer, fortæller trendforsker Anja Bisgaard Gaede. For selv om en stor andel forbrugere stadig vil sætter pris på kobber, som har været stort i 2015, vil andre tage skridtet videre til messing, og andre endnu videre til stål.

»Et spændende ”nyt” materiale, vi ser kommer frem mod 2017, er stål. Det har været væk længe til fordel for andre metaller og træ, men nu tyder meget på det får en opblomstring. Flere unge designere som Laura Bilde og O&D arbejder med det i et meget funktionelt formsprog. Og det vil appellere til de forbrugerne, som ønsker et skarpt, professionelt og rent udtryk i deres hjem,« siger hun.

Velour bliver det næste store

Botanikken har i den grad fanget forbrugernes interesse, og det vil den forsat gøre.
Pernille Kirstine Møller, Trendredaktør, Pejgruppen
Vi har i 2015 brugt det naturlige til at præge vores møbler og flader, det vil fortsætte i 2016, men her vil der samtidig melder sig en ny stor spiller på banen: Velour.

»Velour bliver en af de største tendenser i 2016. Både den korthårede version og den langhårede vil få sin plads. Men velour vil altid være et materiale, som en del folk har det svært med, og derfor kommer den også til at spille en anderledes rolle, end vi så den i 1990'erne med duge i nervøs velour. Dugen kommer ikke tilbage, og det vil ikke blive kæmpe flader, vi ser dækket af velour i 2016. Men vi vil til gengæld se, at velour dukker op som et supplement til mange af vores møbler og accessories,« siger trendredaktør Pernille Kirstine Møller.

Her er designgigantens nyeste skrud inden for minimalistisk luksus

Vi vil altså opleve, at vores før helt rå og rustikke skammel i træ, nu får et lille fint sædebetræk af velour, eller en pude i kanvas får et hjørne af velour. Vi åbner øjnene for en mere dekadent stil, men det kammer aldrig over og bliver direkte flamboyant.

Naturmaterialer med mere spræl

Der er ingen fare for, at vi indretter vores nye hjem som haremspaladser eller store kejserslotte fra gammel tid, men en snert af den dekadente tankegange vil altså snige sig ind i vores hjem. Det vil vi se i vores brug af marmor, som var en af de store tendenser i 2015. En tendens, som vil fortsætte, men brugen af den vil blive endnu mere modig. Hvor marmor før hovedsagligt blev brugt på små flader, vil det nu bliver brugt i større sammenhænge som eksempelvis hele bordplader, og farverne vil fortsat bliver mere mørke og grønlige.

Et miks af farver, mønstre, botanik og internationale inspirationer bliver kendetegnende for 2016. Her er det Patricia Urquiolas Antibody-stol fra Moroso i dens nyeste fortolkning. Ikke prissat. Foto: PR/Moroso

»Marmor er et naturmateriale, der har en storslåethed over sig, og den er et fint tegn på den mere dekadente stil, vi vil indrette os med i 2016. Naturmaterialer er stadig en vigtig del af vores hjem. Men naturmaterialerne har fået et nyt look. Det er ikke længere rå træstubbe og uglemotiver som tidligere. Nu vil vi gerne have det forarbejdet,« siger Pernille Kirstine Møller.

Botanik nu mere flere blomster

Den etniske inspiration er ikke til at komme udenom i 2016, hvilket vi vil se i farvevalget og lysten til at folde sin bolig mere ud, men også i vores brug af planter i hjemmet.

Mens det i 2015 blev populært igen af tage de grønne planter med ind i boligen, kommer vi i 2016 til at tage flere blomster ind i boligen. Her er det små orkideer i glaskugle-ophæng fra det fynske gartneri Nældebakken. Foto: PR/Floradania

»Botanikken har i den grad fanget forbrugernes interesse, og det vil den forsat gøre. Men nu kommer der flere udfordrende planter ind og planter med farverige blomster. Det skaber en festlig detalje i vores hjem, og hvor vi tidligere har set eksempelvis rå kaktusser, vil vi nu se kaktusser med blomster, eller grønne planter, som har store røde blomster,« forudser Pernille Kirstine Møller.

Marmor har for alvor bevæget sig ind i vores boliger igen, og i 2016 vil marmoren blive forfremmet fra mindre accessories til større flader, som f.eks. marmorborde. Bordet her er fra House Doctor og koster 1.999 kr. Foto: PR

Det giver trendforsker Anja Bisgaard hende helt ret i: Både botanik og planter er kommet for at blive, så gå bare i gang med pottemuld og krukker.

Væk fra for meget genbrug

Den positive holdning til økonomien gør, at vi som forbrugere går væk fra at indrette os i så høj grad med genbrug, som vi har gjort de seneste år. Det vil stadig være en del af vores mønstre, at vi tænker i bæredygtighed, men nu drømmer vi også om mere overdådig luksus.

Mens kobber, bronze og messing har regeret de senere år, bliver 2016 stålets år. Her er det den opkommende danske designer Laura Bildes grafiske stålreol, som hun har designet for Kristine dam Studio. Pris: 3.245 kr. Foto: PR

»Vi har lært af krisen, og her blev vi meget bevidste om bæredygtighed og miljø, og det vil der stadig være fokus på i 2016. Det må producenterne ikke glemme, men forbrugerne vil samtidig gerne have god kvalitet,« siger trendredaktør Pernille Kirstine Møller.

Vi vil have et hjem, der signalerer hedonistisk bæredygtighed, som handler om nydelse og kvalitet under samme tag. Og det får vi med et miks af alt det, vi har indrettet vores boliger med de seneste år, nu krydret med et par luksusmøbler og nyindkøbte sager, der er bæredygtige i tankegangen, lavet af godt håndværk og gennemtænkt design.

Men vi stopper ikke her – det må gerne være overdådigt, mere farverigt, og emme lidt af svundne storhedstider. Med andre ord: 2016 vil udfordre de nordiske sanseindtryk lidt mere, end de blev i 2015.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her