Annonce
Bolig

Brug naturens guld, når bordet skal dækkes

Det kræver bare en tur i haven, skoven eller et smut forbi din lokale grønthandler, når et flot julebord skal dækkes på kort tid. Blomsterbinder Margit Engen deler ud af sine bedste juletips og viser, hvordan man dækker julebordet med det naturlige pynt.

To store flotte lærkegrene er lagt modsat hinanden på julebordet. Hvidmalede træer med g idem glimmer er fordelt ned ad bordet. Træerne, som oprindeligt var sorte, fandt Margit Engen på udsalg sidste år og har givet dem en omgang maling. Foto: Peter Bilde Fogh
Jul

Selv om dagene til jul kan tælles på en hånd, kan du sagtens nå at dække et flot julebord, som dine gæster med garanti vil blive imponeret over. Det fortæller blomsterbinder Margit Engen.

Fakta

Margit Engen og Peter Bilde Fogh
Vintertid og Stjernestunder
Sider 160, 299,95 kr.
Nyt Nordisk Forlag

»Man behøver ikke at investere mange penge i dyr bordpynt, men i stedet kan man bruge ting fra naturen som pynt på julebordet,« forklarer hun.

Det handler om at se mulighederne i naturens egen pynt. Det, som nogle måske ser som rod, som skal fjernes, ser Margit Engen potentiale i.

Væltede træer er guld

Det kan man se på det ene af blomsterbinderens juleborde, der er dækket med løvgrene, som stammer fra et væltet træ, som Margit Engen kom forbi på en gåtur tidligere på året.

»Da jeg tog grenene med hjem, havde jeg ingen planer om, hvad de skulle bruges til. Det sker tit, at når jeg er ude at gå og finder en flot gren, tager jeg den med hjem i haven, hvor den ligger og pynter, indtil jeg finder ud af, hvad jeg kan bruge den til. Især efter en orkan er der meget guld, man kan finde,« forklarer hun og fortæller, at hun allerede starter med at samle ind om foråret.

Servietten matcher de grønne nuancer og ved hver kuvert er placeret en lille omorikagran. Foto: Peter Bilde Fogh

Det gælder også om at se muligheder, når haven gøres klar til foråret eller vinteren.

»Når man klipper træer i sin have, skal man ikke altid køre det hele på komposten. Grene, som har en køn facon, f.eks. en smuk æblegren. Gem den og brug den på julebordet, hvor den har fået lidt hvid spraymaling,« siger Margit Engen.

Skoven og grønthandleren

Hvis haven ikke er en mulighed, når du skal finde årets bordpynt, så tag en tur i skoven, eller smut forbi den lokale grønthandler, hvor der findes masser af spændende og utraditionelt pynt.

Dekorationer skal der til

»I skoven er der kogler og mos eller gran, som man kan samle lidt ind af. Hos grønthandleren er der flotte valnødder, hasselnødder eller klementiner, som vil se flotte ud på et julebord. Man kan også købe stjerneanis og kanel og drysse julens krydderier på julebordet,« forklarer hun og fortæller, at pynten skal løbe gennem hele bordet, så alle gæster har noget fint at se på.

Dekorationens længde gør, at alle gæster kan nyde den. Her er brugt rensdyrlav, cyprestoppe og lavgrene, men andre grene, gran og mosser kan bruges alt efter humør, og hvad der kan skaffes. Det handler om at få forskellige farvenuancer og strukturer i den færdige dekoration.

På årets andet julebord har Margit Engen fyldt gamle zinkbakker, som har været brugt til undervanding af planter på et gammelt gartneri. I bakkerne har hun fyldt bl.a. rensdyrlav og omorikagran.

Frem med arvestykkerne

Når du har fundet pynten, er det bare med at finde tallerkner, glas og bestik. Og har du ikke ens til alle, så bland forskellige stel og arvestykker. Det gør bare bordet endnu sjovere.

Her er fem fine dekorationer til julehaven

»Så bliver det lidt utraditionelt, og så må bordpynten også gerne svare til det. Pynten kan være den røde tråd, der får bordet til at hænge sammen. Fang farverne i stellet, og læg noget utraditionelt på bordet. F.eks. kan man købe rodfrugter, rødkål, grønkålsblade med glimmer. Man kan også sætte noget gammelt julepynt med på bordet og komme det på træet senere,« siger hun.

På servietten ved hver kuvert er lagt en lærkegren, der er beviklet med hvid uldsnor på det nederste af stilken. Foto: Peter Bilde Fogh

Tip: Hvis det er kogler, som du vil have på dit julebord, og du samler dem ind nu, så er de meget våde. Men giv dem en tur i ovnen på 50 grader. Når de begynder at åbne sig, er de færdige og klar til at pynte bordet.

Det må man samle i naturen

  • Reglerne for, hvad man må indsamle i skoven, er de samme i både private og offentligt ejede skove. Men der er forskel på, hvor man må indsamle. Som hovedregel har man lov til i offentligt ejede skove at indsamle overalt i skoven, mens man i private skove kun må tage det med, man kan nå fra vej og sti.
  • Man må i begrænset omfang gerne samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden til privat brug.
  • Man må desuden klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m høje. Det gælder dog ikke i privatejede skove.
  • Man må også gerne klippe grene af væltede træer – både løv og nål. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt (gran o.l. til julepynt). Her må man hverken indsamle eller klippe grene og kviste.
  • I november og december bliver der ofte anvist særlig områder, hvorfra der let kan samles gran mv. fra skovbunden. Se, hvor du må gratis må samle gran i Naturstyrelsens skove.
  • Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose. Husk altid at tænke på den næste, der også gerne vil samle.
  • Man må i begrænset omfang gerne samle kogler, mos og lav til privat brug. Det svarer til ca. en bærepose fuld af hver.

Se mere på naturstyrelsen.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Jul
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her