Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Bolig

Må du vade direkte ind på "privat" strand?

Mange private strande har skilte med advarsler, og nogle strande er spærret helt af, men det er ikke tilladt.

Foto: Mette Ragner

Badning forbudt! Privat Strand! Mange boligejere, der bor ned til en strand, sætter skilte op, der advarer om, at du er på ’privat strand’, og at du nu skal følge deres regler – og at du hverken må bade, sætte dig, passere stranden eller andet på ’deres’ strand.

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Men ifølge Naturbeskyttelsesloven må boligejere generelt ikke forbeholde stranden til sig selv. Andre må gerne færdes på private’ strande til fods og opholde sig der kortvarigt.

Et ’kortvarigt ophold’ er et ophold, der ikke varer længere end en dag. Selvom det kortvarige ophold godt må finde sted i nattetimerne, må du ikke decideret slå lejr.

Du må også gerne bade på de såkaldte ’private strande’ – men badningen foregår på eget ansvar.

Sommerhusejer lagde kampesten ud

I en aktuel sag fra Enø har Næstved Kommunes tekniske udvalg bedt ejeren af et luksussommerhus om at ophæve barrikaderingen af stranden ud for huset.

Ejeren af huset havde ifølge sn.dk både sat hegn op og lagt sten, så det var stort set umuligt at passere. Men loven skal holdes, fastslår de lokale politikere, derfor er ejerne blevet bedt om at gøre stranden passabel.

Hvordan han vil gøre det, er op til ham selv. Men man skal som minimum kunne passere strækningen uden at skulle balancere på en bunke kampesten, skriver sn.dk.

Adgang til alle (næsten) private strande

Generelt har du lov til uhindret at passere strande til fods rundt langs hele den danske kyst. Og ejerne, der bor ned til stranden, må ikke hegne stranden ind – med mindre de opfylder et af følgende kriterier:

 • Haven går helt ud til vandet, dvs. at strandarealet er have til huset og har været det siden 1. januar 1916 – og at arealet har fungeret uafbrudt som have lige siden.
 • Haven har siden 1916 har været inddraget under en erhvervsvirksomhed eller fungeret som forsvarsanlæg og havneanlæg.

LÆS OGSÅ: Må du tage sand med hjem fra stranden?

Opfylder stranden ikke et af punkterne, må ’strandejeren’ ikke hindre adgang til stranden eller gøre adgangen besværlig med hegn, skilte, trusler eller andet.

På privatejede strandbredder og kyststrækninger må du kun opholde dig og bade, hvis det i praksis kan foregå mere end 50 meter fra beboelsesbygninger.

Må hunde og heste gå på private strande?

Yderligere står der i Naturbeskyttelsesloven, at:

 • Du må gerne have en båd uden motor liggende på en strandbred, hvis den ellers lever op til før beskrevne kriterier.
 • Din hund skal føres i snor fra 1. april til 30. september. På alle strande.
 • Er der græssende husdyr (fx køer), skal hunde altid føres i snor.
 • Ridning på stranden eller kyststrækningen er tilladt fra 1. september til 31. maj, hvis strandbredden er ubevokset, og der er lovlig adgang til stranden.

Må du lave bål på en privat strand?

I teorien – ja. Naturbeskyttelsesloven forbyder ikke bål på ubevoksede strandbredder generelt, men bål kan være forbudt ifølge din lokale brandlovgivning m.v. Undersøg de gældende brandvedtægter i kommunen.

På bevoksede, fredede klitarealer er det ikke tilladt at tænde bål, bruge kogeapparater eller andre åbne ildsteder, bruge fyrværkeri eller på anden måde skabe risiko for brand.

LÆS OGSÅ: Må du høre høj musik i din have?

Tobaksrygning er ikke tilladt på lyngklædte arealer fra 1. marts til 31. oktober.

Må du gå ned ad en privat vej for at komme til en strand?

Ja. Anlagte veje og befæstede stier i det åbne land er åbne for færdsel til fods og på cykel for alle.

LÆS OGSÅ: Offentlig vej eller privat fællesvej

Ejeren af vejen kan dog ved skiltning efter bestemmelserne i Mark- og vejfredslovens § 17 helt eller delvis forbyde færdsel, hvis den er til gene for den erhvervsmæssige udnyttelse af ejendommen, hvis den i særlige grad generer privatlivets fred, eller hvis der er behov for beskyttelse af plante- og dyreliv.

Hvor kan du spørge eller klage?

Generelt skal du forhøre dig om regler og klagemuligheder hos din kommune – det er her, afgørelser efter Naturbeskyttelsesloven administreres.

Når der er sket en overtrædelse af reglerne for skiltning i det åbne land, når adgangen til et areal bliver hindret, eller du mistænker en vejnedlæggelse for at være ulovlig, er det derfor kommunen, du skal kontakte.

Kontakt evt. din lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, hvis du er i tvivl – eller vil have enkelte tvivlstilfælde forklaret.

Lokale regler for at færdes på stranden

Mange kommuner har på deres hjemmesider flere regler for ophold på de lokale strande, der går ud over den gældende lovgivning. Følgende ting går igen på flere kommuners hjemmesider:

 • Du må kun færdes på selve strandbredden - ikke de bagvedliggende arealer op mod private boliger.
 • Vis hensyn til andre – ryd op efter dig selv og begræns din og dine børns larm.
 • Støjende adfærd, ghettoblastere, musikinstrumenter og lignende er ikke tilladt.
 • Du må ikke sætte telt op og overnatte på stranden.
 • Grundejeren må gerne sætte skilte op med konkrete anvisninger og ordensregler, og dem skal du følge – så længe de ikke er i strid med Naturbeskyttelsesloven.

Ny regel om hunde på strande

Hunde må bade på størstedelen af den danske kyststrækning, men fra 2014 må de firbenede kæledyr ikke længere bade på strande, der har opnået den internationale miljømærkning Blå Flag, der er lig med rent badevand og sikkerhed ved vandet.

Læs mere hos Friluftsrådet

Det siger loven

I Naturbeskyttelseslovens § 20 står der:

Strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning på arealer mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation, der ikke er domineret af salttålende planter eller anden strandbredsvegetation. Adgang sker på eget ansvar

Kilde: Naturbeskyttelsesloven

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her