Annonce
Bolig

De mærkeligste ting, danskerne har fundet i deres bolig

Håndgranater, gamle magasiner, PH-tegninger og et katteskelet. Der bliver fundet lidt af hvert, når boligejere går i gang med at rydde ud, renovere eller bygge om i ældre huse. Læs, hvad der er blevet fundet, og hvad du skal gøre, hvis du finder overraskelser i dit hus.

Der er blevet fundet mange mærkværdige ting i danske hjem. Lige fra gamle magasiner til håndgranater. Foto: Fie Jessien Klarlund

Når du går i gang med at rive gamle gulvbrædder op eller fjerne gammel isolering på loftet i ældre huse, kan der dukke overraskende, værdifulde eller ligefrem farlige ting op. Både tidligere ejere og håndværkere kan have gemt eller glemt ting, du ikke havde regnet med.

Det har en række boligejere oplevet, når de har ryddet op eller renoveret deres hjem. En lille rundspørge, som Bolius.dk har foretaget blandt boligejere på bl.a. Bolius' Facebook-side, håndværkere, politiet og et firma, der rydder dødsboer, fortæller om fund af alt fra våben fra 2. verdenskrig til smykker og mere kuriøse ting som gamle magasiner og flasker.

Læser du med fra mobilen kan du se flere billeder her  

Håndgranat lå i gammel lejlighed

Jasko Besic, der ejer dødsbo.dk, fandt i september en gammel håndgranat, da han var ved at rydde en gammel herskabslejlighed på Østerbro i København.

- Jeg troede i første omgang, det var en lighter, der lignede en granat. Men så blev jeg alligevel usikker og ringede til politiet, som kom ud. Og det VAR altså en rigtig granat, fortæller Jasko Besic.

LÆS OGSÅ: "Vi finder gravsten i haven"

Det er ikke første gang, han har fundet våben i sit arbejde med at opkøbe og rydde dødsboer.

- Vi har fundet masser af større militærlignende knive og gamle skydevåben. Engang fandt vi også en machete under madrassen i en seng. Vi kører altid over til politiet, når vi finder den slags, siger Jasko Besic.

Våben og store værdier skal afleveres til politiet

Det er også det helt rigtige at gøre. Både fundne våben og større værdier skal afleveres til politiet, fortæller Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet.

Det er ikke ualmindeligt, at der bliver fundet våben under rydning af dødsboer og ombygninger. Foto: Jasko Besic

- Hvis der er tale om våben, anbefaler vi kraftigt, at man i første omgang kontakter politiet og fortæller om fundet. Så vil politiet ud fra det beskrevne kunne beslutte, om militærets sprængstofeksperter skal tilkaldes, hvilket typisk vil ske ved fund af håndgranater, sprængstof eller lignende, der stadig kan være farligt ved berøring, siger han.

Københavns Politi får ca. en gang om måneden rapporter om fundne våben. Men ingen har en overordnet statistik på, præcist hvor meget og hvad, der findes rundt omkring på lofter, i gulve og vægge.

Mange af de ting, der bliver fundet, er dog ufarlige og ligger i den mere kuriøse ende af skalaen. Fx er Fie Jessien Klarlund stødt på flere pudsige ting under den gennemgribende renovering af et rækkehus fra 1955 i Hareskovby, som hun og hendes mand netop er flyttet ind i.

- Vi skulle isolere førstesalen og rev derfor alt ned og kom helt ind til tagstenene. Her fandt vi en stor stak ugeblade - Femina, Flittige Hænder og Hjemmet - fra 1957 og 1960. Vi fandt også et gammelt skolehæfte med regnestykker på gulnet, ternet papir.

Sodavandsflaske fundet under gulvbrædder ved renovering. Foto: Fie Jessien Klarlund

Fund fortæller om husets historie

- Det er sjovt at tænke på, at de, der boede her engang, har hygget sig med bladene og løst krydsord. Man bliver også mindet om, hvad det var for en tid dengang. Der blev broderet, syet og henkogt. Alle havde tilsyneladende en meget, meget smal talje. Og så kunne man vinde en fantastisk amerikanerbil til 21.000 kr. i Hjemmet, fortæller Fie Jessien Klarlund.

Hun overvejer nu at lave en collage af de fundne ting og hænge den op på væggen for at bevare husets historie. Ligeledes vil hun gemme den gamle Tuborg-sodavandsflaske, der blev fundet under gulvbrædderne i stueetagen. Hun er sikker på, den fortæller om en hyggelig frokost, håndværkerne havde, da de lagde gulvet.

Håndværkere finder også selv interessante ting, når de står for renovering af private boliger. Det fortæller Jonas Møller, historiker, tidligere konsulent i Dansk Byggeri og forfatter til flere bøger om parcelhuse.

Han forklarer samtidigt, at håndværkerne omvendt også selv har placeret en del af de specielle ting, man kan finde i gulve og vægge. I gamle dage var der nemlig en tradition for, at håndværkerne efterlod en lille hilsen, hvis de ikke syntes, de var blevet behandlet ordentligt af bygherren.

Død kat blev gemt under gulvbrædderne

- Jeg har bl.a. hørt om, hvordan man i en gammel patriciervilla fandt skelettet af en kat inde under gulvbrædderne i et gammelt påklæderværelse. Katten kan umuligt være havnet der ved en ulykke. Så det er sikkert, at håndværkerne har efterladt en død kat med vilje, og at husets ejere i lang tid efter har måttet døje med en grim lugt, de ikke har kunnet finde årsagen til.

- Jeg har også hørt om murere, der murede flasker ind i skorstene, så husejerne kunne høre en hylen, hver gang det blæste, fortæller Jonas Møller.

Disse ting har danskerne også fundet i deres bolig:

Hanne Mouritsen fandt tegninger af PH

- Da vi overtog Rudkøbing Apotek i 1996, skulle vi have renoveret elinstallationerne på loftet. I den forbindelse fandt håndværkerne 2 tegninger af huse, som Poul Henningsen (PH) havde tegnet. Boligerne var beregnet til at huse apotekets to farmaceuter og deres familier, og var placeret på en vej, der ligger lige bag apoteket.

- PH's mor, Agnes Henningen, havde en søster Mimi, som var gift med apoteker Christian Bauer, der var apoteker på Rudkøbing Apotek, og det var derfor PH kom i huset. Jeg afleverede tegningerne til Langelands Museum.

Ulla Krogh Gabriel fandt sjældne teglsten

- Vi fandt bævertegl, da vi renoverede vores hus fra 1700-tallet. Alt med undtagelse af et lille midterstykke er afleveret til Kroppendal Museum, hvor de har været udstillet.

- Bævertegl er de ældste brændte tagtegl. Vi har også munkesten fra Knardrup kloster.

Edel Puttemor Denker fandt gammel el-regning på loftet

- Mellem isoleringen på loftet i vores allerførste hus, som vi købte i 1975, fandt min mand en el-regning på udført elektriker-arbejde, fra dengang huset blev bygget i 1925. Den lød på hele 125 kr. Det har været mange penge på det tidspunkt.

- Vi gav sedlen til dem, vi købte huset af, da det havde været mandens barndomshjem.

Camilla Hedenhoff fandt en halv springmadras i væggen

- Da der blev lavet badeværelse i vores nuværende hus, og der blev gravet ud til ny isolering, kom der udover diverse flasker, en halv springmadras til syne, altså stålskelettet. Ved tidligere renoveringer er der bl.a. fundet tussegamle aviser og beskeder på væggene.

- Syntes altså sådan noget er lidt hyggeligt. Altså med undtagelsen af det springmadras-skelet.

Kristine Virén Bengtsson fandt husets historie

- Da vi for et par år siden lagde nyt gulv i stuen, stødte vi på et lille bræt med en sjov historie om huset. Huset blev bygget i marts 1916 af "Tømrermester Larsen til Gasværksarbejder Mørk". Vi tog fotos af det lille bræt, og lagde det ned under gulvet igen. Dér hørte det ligesom hjemme.

Renovering af ældre huse kan afsløre alternative former for isolering. Bl.a. gamle magasiner og skolehæfter. Foto: Fie Jessien Klarlund

Mange håndgranater i gamle hjem

Mange steder rundt i landet er håndgranater dukket op i gamle huse i de seneste år. Særligt i gamle modstandsfolks gemmer:

  • Ikast: Under renoveringen af et hus blev der fundet en håndgranat. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste destruerede den. (2014)
  • Bornholm: En mand ryddede op på loftet i sin afdøde fars hjem og fandt en håndgranat. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste destruerede den. (2014)
  • Østerbro: En håndgranat blev fundet i et dødsbo og blev destrueret af Hærens Ammunitionsrydningstjeneste. (2014)
  • Farum: En skarpladt håndgranat blev fundet i et dødsbo, afleveret til politiet og derefter destrueret af Hærens Ammunitionsrydningstjeneste. (2014)
  • Østerbro: En kvinde fandt en håndgranat og en række patroner, da hun ryddede op i sin afdøde bedstefars ting. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste tog over. (2014)
  • Viby Sjælland: En ananasgranat blev fundet i et dødsbo i Viby Sjælland. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste blev tilkaldt og destruerede den.(2013)
  • Nordby: En ananas-håndgranat blev fundet i et dødsbo og sendt til destruktion på Skive Kasserne. (2012)
  • Hellerup: En tilsyneladende funktionsdygtig tysk håndgranat fra Anden Verdenskrig forsvandt under oprydningen af et dødsbo i Hellerup nord for København. (2008)

Kilder: TV2, Lokalavisen Køge, Ekstra Bladet, JydskeVestkysten, Frederiksborg Amts Avis, Østerbro Avis, Midtjyllands Avis, Bornholms Tidende.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
På med støvlerne: Her kan du vandre i Danmark
Hvis du vil ud over stepperne i din sommerferie, er Hærvejen, Gendarmstien, Nationalpark Thy og Øhavsstien oplagte valg, lyder det fra Dansk Vandrelaug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her