Annonce
Bolig

Frugtsæson giver ubudne gæster i køkkenet

Ganske harmløse, men virkelig irriterende. Læs om bananfluer og hvordan du kommer af med dem.

Fra arkivet
Denne historie blev første gang publiceret 3. oktober 2014. På grund af artiklens aktualitet har vi valgt at genpublicere historien.

Et enkelt æble, efterladt lidt for længe i frugtkurven, eller et par vinglas, der ikke lige blev skyllet af efter aftenen var omme. Det er alt, hvad der skal til, for at køkkenet pludselig er fyldt med små gullige fluer.

Frugtsæsonen er gået i gang, og det lune efterårsvejr betyder samtidig, at bananfluerne kan formere sig hurtigere. Det forklarer Jørgen Bundgaard, lektor fra institut for Bioscience - Genetik, økologi og evolution, ved Aarhus Universitet.

»Der er meget frugt nu, og bananfluer lever af gær i gæret frugt. Så når frugten falder, kan man nå et par generationer af bananfluer, og så kan man få frygteligt mange.«

Der kan lynhurtigt komme mange bananfluer, hvis bare et par stykker har fundet frem til en stødt æble i frugtkurven. Foto: Klaus Gottfredsen

Bare to fluer kan blive til 200 kønsmodne artsfæller på under to uger. En hunflue lægger op til 25 æg om dagen, og efter cirka 10 dage som larve og puppe, kan en ny flue begynde at lægge æg på under 24 timer.

Der er ifølge Jørgen Bundgaard omkring 50 forskellige bananfluearter i Danmark, men det gør ingen forskel, hvilken art der invaderer køkkenet. De kan alle lugte gæret frugt på enorme afstande, og finder derfor frem til frugtskålen, lige så snart der er brune pletter på æblerne.

Og når de først er kommet indenfor, kan de være svære at komme af med igen. Et halvgammelt stykke frugt eller en sjat alkohol på bunden af en flaske er nok til, at hunfluen kan lægge sine æg, som er næsten usynlige uden mikroskop.

Ud over at mange nok finder det ulækkert at have et køkken fuld af bananfluer, er der ikke grund til at frygte de små bevingede frugtædere. Risikoen for at de kan sprede bakterier, er ifølge Jørgen Bundgaard meget lille.

"Den hverken bider eller stikker og den overfører ikke sygdomme. Det er et harmløst dyr."
Jørgen Bundgaard, lektor emeritus, Aarhus Universitet
»Det kræver, at de skal have været på et sted, hvor der er sygdomsfremkaldende bakterier, og det er der ikke på et råddent æble. Det er værre med en hveps eller bi, der kan have siddet på et dødt dyr. Det gør bananfluer ikke.«

Selvom bananfluerne ikke er direkte skadelige, vil et køkken uden nok være at foretrække. Derfor kan du her læse et par gode råd om, hvordan man kan undgå dem og komme af med dem, hvis skaden er sket.

Det nemmeste er at undgå at have de ting, der tiltrækker fluerne, i sit hjem.

  • Hav ikke stødt frugt og grønt liggende fremme.
  • Fjern tomme vin- og ølflasker.
  • Luk beholdere med syltetøj, asier osv. tæt.
  • Fjern frugtskræller fra huset så hurtigt som muligt.
  • Luk udendørs affalds- og kompostbeholdere til – her yngler bananfluerne også om sommeren.
  • Tøm affaldsbeholdere jævnligt og rens dem efter hver tømning.
  • Udskift klude og svampe i køkkenet jævnligt. Bananfluer kan også yngle på sure klude.
  • Vask op med det samme – særligt glas med vin eller juicerester.

Hvis fluerne først er kommet ind og er begyndt at yngle, kan en simpel eddikefælde hjælpe med at bekæmpe invasionen.

  • Hæld en lille smule æbleeddike i et glas.
  • Klip et hjørne af en plasticpose. Hullet skal være stort nok til, at bananfluerne kan komme igennem, men ikke så stort at det er for nemt for dem at flygte fra glasset igen.
  • Sæt posen over glasset og placer den, så hjørnet med hullet er i midten af glasset.
  • Skub hjørnet med hullet ned i glasset, så det bliver til en lille tunnel. Posen skal ikke røre eddiken.
  • Sæt en elastik over glasset for at holde posen på plads.

Eddiken kan eventuelt tilsættes en smule honning til bedre at kunne tiltrække fluerne eller sulfo til at fjerne overfladespændingen, så fluerne nemmere kommer ned i væsken.

Alternativt kan også insektspray bruges mod bananfluer, men virkningen er tidsmæssigt begrænset, så der skal sprayes ofte.

Lige nu: Møl mæsker sig i dit køkkenskab - sådan undgår du dem

Bananfluernes evne til at formere sig i et meget højt tempo er ikke bare en kilde til irritation, når de kommer inden for hjemmets fire vægge, det gør dem også til et ideelt og billigt forsøgsdyr.

Jørgen Bundgaard har arbejdet med bananfluer i mange år, og har blandt andet forsket i resistens over for stress i små populationer. Forskningen viste, at hvis en gruppe bananfluer bliver udsat for stress, så dør de mindre populationer, fordi der mangler diversitet i deres gensammensætning.

Klaus Gottfredsen

Ud over deres nytte i forskning i genetik, er fluerne også smukke at se på, siger Jørgen Bundgaard. Noget de fleste nok ikke når at gøre, inden fluesmækkeren permanent ændrer bananfluens udseende.

»Bananfluer er søde og dejlige og meget meget smukke, når man forstørrer dem. De har sådan nogle store sammensatte insektøjne med omkring 1.000 sekskantede facetter,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Bold Fairytale, Raw Refined og Balancing Act: Design-guruens tre begreber, som kommer til at tegne fremtiden
Tre store trends sætter dagsordenen de kommende år: Masser af farver, eventyr, kontraster af rå og forfinede materialer, opulent stil, runde former, balanceakt, overdådig luksus og masser af bæredygtighed samt ny teknologi. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her