Annonce
Bolig

Sig goddag til den nye trend i køkkenet: Madværkstedet - med kødgrydernes comeback

Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men som vi ændrer vores madvaner, følger køkkenet også med. Køkkenet skal derfor nu – igen – være et værksted, hvor vi skal lave “rigtig” og autentisk mad.

Der var en tid – for ikke så længe siden endda – hvor køkkenet repræsenterede, hvor meget friværdi vi brugte.

Alle havde ret til et fedt køkken, Smeg var det eneste rigtige køleskab, og vi smed glædeligt 4.000 kr. efter en blender fra KitchenAid i sæsonfarven. Samtalekøkkenet blev et sted, hvor vi ikke længere talte sammen, og ligeså hurtigt som overfloden startede, stoppede den brat igen.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

»Intet varer evigt, og krisen har gjort, at vi søger ind til kernen af, hvem vi er.«

Sådan lyder forklaringen fra Anne Louise Stargate, trendforsker og indehaver af Stargate Trendbureau.

»Vi har oplevet at miste fodfæstet og er blevet tvunget til at reflektere over vores liv. I dag søger vi nærhed, autenticitet og fællesskab. I køkkenet har vi genopfundet det nordiske, og på den måde fundet tilbage til vores rødder med det nye nordiske køkken, hvor man går op i lokalforankrede råvarer, og tilberedningen er en fælles proces. Vi finder tryghed og naturligt sammenhold i maden, og det kræver, at køkkenet følger med.«

Boffi relancerer nu det fritstående monoblok-køkken On-Off ST, som med sine smarte foldelåger – der i øvrigt åbnes og lukkes elektronisk – kan gemmes helt væk. Pris oplyses på tlf: 3311 1260. www.bofficopenhagen.com
Og netop det skred, der er sket i vores madvaner, gør, at det nye køkken nu også skal være et værksted, frem for blot et sted hvor vi laver lidt hurtig mad, siger arkitekt Sofie Ladefoged.

»Krisen har fået os væk fra brug og smid væk-kulturen. Vi vil have færre og bedre ting, og vi forholder os til bæredygtighed, holdbarhed og genbrug. Det plastikagtige køkken er derfor fortid, og vi vælger i højere grad ærlige, rene og traditionelle materialer som sten og træ.«

I køkkenet kæler manden for rugbrødet

Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men hvor vi før havde en tendens til at lave en hurtig pastaret i vores smarte køkken, mens ungerne lavede lektier ved køkkenbordet, skal vi nu bruge tid på maden.

Renovér dit parcelhus rigtigt

»I køkkenet skal man få lyst til at lave mad, kæle om sit rugbrød og sylte ting. Derfor er designet råt, maskulint og industrielt, fordi det er praktisk. Og det tiltaler også mændene, som nu oftere end tidligere også står i køkkenet og laver komplicerede retter,« siger Sofie Ladefoged.

Der er dømt luksus med luksus på i Kohlers blå køkken med marmorbordplader. Pris oplyses via: www.kohler.dk
Men ifølge hende kræver det også, at køkkenet indrettes anderledes, når vi nu i langt højere grad end tidligere sylter, fermenterer og langtidssteger – eller i hvert fald drømmer om at gøre det.

Naturmaterialer som træ er overalt i køkkenbilledet lige nu. Foto: PR/Tvis

»Jeg tror som sådan ikke, at samtalekøkkenet er væk. Men det paradigmeskifte, vi oplever i vores måde at opfatte råvarer og madlavning på, har også ændret kravene til indretningen af køkkenet. Det betyder, at køkkenet skal være et værksted, hvor man kan trække sig tilbage og eksperimentere. Det er processer, der fylder meget, og som både kan ses, høres og duftes. Og det giver os en udfordring med indretningen af køkkenet, der jo ofte ligger i forbindelse med resten af huset,« siger Sofie Ladefoged og fortsætter:

Det mørke, maskuline udtryk er ikke til at komme udenom i værksteds-køkkenet anno 2014. Hvis du ikke har mod på at sætte sorte elementer op i dit køkken, kan du få samme effekt og være lidt med på tendensen ved i stedet at male væggen sort. Foto: PR/Designa
»På den ene side går tendensen derfor i retning af noget mere værkstedsagtigt, inspireret af professionelle køkkener, og på den anden side skal køkkenet stadig fungere som et smukt møbel i boligen. Jeg tror dermed, at vi i højere grad vil genopfinde viktualierummet eller bruge bryggerset som grovkøkken.«

Mørke er en del af det nordiske

I dag giver vi gerne 125 kroner for en lillebitte økologisk kylling, som vi tilbereder med brændenælder fra haven – i hvert fald hvis vi skal have gæster. Og fordi mad igen er blevet et “rigtigt” håndværk, mener Anne Louise Stargate også, at det er en naturlig udvikling, at mændene nu i større grad tager forklædet på.

Er du med på den nye boligtrend Ready Made?

»For få år siden var kokkehelten blød som Jamie Oliver eller smørmarineret som brødrene Price. I de senere år har vi set kokken transformere sig til en maskulin helt som Thomas Rohde, der sværger til stenalderkost, Gordon Ramsey, der revser andre kokke for åben skærm, og Chili Klaus, som udsætter kendte mænd for manddomsprøver i form af chilismagning på YouTube. Det, tror jeg, tiltaler mændene, og så er der noget maskulint over at være selvforsynende og lave store anretninger med kød i et industrielt køkken,« siger Anne Louise Stargate.

Det behøver ikke være dyrt at få farve ind. Med Elgigantens Epoq-køkkener kan du f.eks. få ovenstående gule og sorte sag for 14.115 kr. www.epoq.elgiganten.dk
Køkkenet anno 2014 er dermed baseret på kvalitet, personlighed og godt håndværk. I dag vil vi have noget for pengene, for vores køkken skal helst holde i mange år. Og bearbejdning af overfladerne – ligesom i madlavningen – er inspireret af traditionelle metoder, hvor materialerne skal være røgede, brændte, oxiderede og sandblæste i mørk karakter og med et minimum brug af farver.

Vis mig dine køkkenknive, og jeg skal sige dig, hvem du er

»Hvis man er til det lyse, går man stadig ikke fejl af et hvidt køkken i gode materialer, men udviklingen til det mørke er naturlig, fordi mørket jo sådan set er ligeså stor en del af det nordiske som det lyse udtryk, der har været fremherskende i mange år,« slutter Sofie Ladefoged.

Giv køkkenet et ansigtsløft

Hvis du ikke er ude i den store renovering, er der stadig masser af tricks til let og billigt at forny køkkenet.

Her er et par af dem.

Falske fliser

Foto: www.xl-byg.dk
At sætte nye fliser op er ikke noget, man bare lige gør. Men man kan relativt nemt snyde lidt med Kitchen

Boards fra Fibo-Trespo, som har samme egenskaber som keramiske fliser i forhold til at kunne stå imod vandsprøjt og temperaturudsving.

Mal gulvet

Foto: PR/Ikea
Maling er et af de nemmeste og billigste tricks til at få et nyt look i køkkenet. Men du behøver ikke holde dig til væggene – hvorfor ikke male gulvet? Her er det Ikeas stylister, der har været kreative med skaktern på et trægulv.

Mørkt og dramatisk

Foto: www.jke-design.dk
De mørke køkkener, vi ser lige nu, falder godt i tråd med minitendensen med at skabe mørke, dramatiske rum, som huserer i boligverdenen for tiden. Hop med på den ved at blande mørkegrå, grønne og blå nuancer med eksklusive materialer som horn, grøn marmor og mørk keramik.

Gammel kending er igen blevet højeste mode

De nye køkkentendenser

  • Grebsfrie skabe og skuffer – det nye køkken er et værksted, som man kan åbne op og lukke ned.
  • Langtidsholdbare og naturlige materialer uden brug af giftstoffer og helst lokalproducerede.
  • Træmaterialerne er natur-eg og røget eg, sandblæst fyr og ask.
  • Blandt metaller ser man oxideret og patineret stål og også kobber.
  • Andre materialer er keramik, som skal have struktur, og tekstiler, som får et individualiseret præg.
  • Materialerne skal være af en kvalitet, der bliver smukkere med alderen.
  • Det nye køkken har et strømlinet og gennemdesignet udtryk, som kombinerer det industrielle med det æstetiske.
  • Skræddersyet masseproduktion i bæredygtige materialer, hvor man kan kombinere på kryds og tværs for at få sit helt eget køkken.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hjælp! Naboens hund gør konstant
Naboens gøende hund kan virkelig drive en til vanvid. Men hvad kan man stille op? Hvad siger loven? Og hvad kan man gøre for at bevare det gode naboskab på trods af den gøende og larmende hund?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her