Annonce
Bolig

Baronens gemakker

Gennem hele december har Rosenholm Slot dannet kulissen for julekalenderen ”Jul på Slottet”. Jyllands-Posten har besøgt de private gemakker på slottet, som vidner om en fascinerende fortid og en levende nutid.

»Stedet har en fantastisk tendens til at overleve. Der må være en skytsengel, som passer på det,« siger Erik Rosenkrantz, der overtog nogle rodede privatgemakker i 1996 efter sin tante, Carin Rosenkrantz.
En brændeovn fra 1740 og lamper fundet på et loppemarked. En sofa fra Ilva og et par stole fra det forrige århundrede. En ny luksusseng hentet i England med sengetæppe syet af stof fra en forgangen tid. En pakke tandbørster og en dvd i et 100 år gammelt skuffedarium.

Det skulle være hyggeligt og pænt.
Erik Rosenkratz

Kontrasterne i tid er kendetegnende for indretningen på Danmarks ældste slægtsejede slot, Rosenholm, der ligger på Djursland lidt uden for Hornslet. Det til trods er det som at træde ind i et eventyr og en svunden tid, når man går ind ad slotsporten. Det er ikke svært at forestille sig tjenestefolk, der har løbet rundt for at servere for herskabet, eller de intriger og kærlighedsaffærer, slottets mure har været vidner til.

Der er tænkt over detaljerne i privatgemakkerne. Erik Rosenkrantz’ værelse er indrettet af moderen, som har fundet det grønne stof på loftet af Rosenholm og selv syet gardiner, sengetæppe og stof til kommoden.
Renæssanceslottet har siden 1559 været ejet af adelslægten Rosenkrantz, og det ses på indretningen, at samme slægt altid har passet på slottet og dets indbo. I dag bestyres slottet af en familiefond med baron Erik Rosenkrantz som direktør og daglig leder. Det er hans mor, baronesse Anne Rosenkrantz, der med stor omhyggelighed har stået for indretningen af de private gemakker, som bruges til konferencer et par gange i løbet af året og privat til jul og nytår.

»Meningen har været, at det skulle være hyggeligt og pænt. I de andre værelser kan man se, hun har afstemt det, så gardinerne er af samme stof som sengetæppet og chatollet. Herinde er det gult, der dominerer. Det er ikke tilfældigheder,« siger Erik Rosenkrantz, da han viser rundt i det firefløjede slots private værelser.

Sove væreklse med kranie..
I moderens soveværelse er det et rødt stof, fundet på loftet, som går igen. I Erik Rosenkrantz’ og hustruens værelse grønt stof, som også er fundet på loftet. I havestuen er det blåt og i et andet værelse sort. Det unikke ved indretningen er, at den er en kombination af nyt og gammelt, som moderen med sit øje for detaljer har passet perfekt sammen.

Fakta
Baronens favorit
  • Kaffestuen (foto øverst) – Det er ét af de rum, som Erik Rosenkrantz oftest befinder sig i, når han er på slottet. Her sidder han gerne med sin laptop i en af de gamle stole eller sofaen og arbejder.

I kaffestuen, hvor baronen byder på kaffe, blender sofaen fra Ilva og et par nykøbte lamper fra et loppemarked ind med et par stole, hvis ben er skæve af mange års brug og med alskens nips – fra en gammel cigarklipper til en smuk ovn fra 1740.

Der hænger omkring 15 gobeliner på Rosenholm. Denne er fra begyndelsen af 1700-tallet og viser jagt i forskellige motiver. Gobelinen har ikke altid hængt i kaffestuen, og tidligere har en af dem f.eks. været skåret op, da der var behov for en dør midt i den. Men man skal dog se grundigt efter for at opdage det.
»Det hun gør, er, at hun går på loftet og henter ting, som hun så sætter i stand. Hele enkesædet har hun lavet på to dage, hvor hun kom løbende med ting og sager derfra,« forklarer Erik Rosenkrantz.

Enkesædet ligger i slotsparken nord for slottet og er en mindre tilbygning, hvor familien Rosenkrantz typisk sover, når de er på slottet. Kun når der er for mange til, at husets fem soveværelser kan rumme dem, rykker familien over på slottet.

Familien samles

Erik Rosenkrantz er daglig leder og direktør. Hans tante, Carin Rosenkrantz, var den seneste til at bo permanent på Rosenholm. Hun og hendes mand, Holger Rosenkrantz, adopterede sønnen Christian Rosenkrantz, der i dag bor i Tyskland og har aflagt fattigdomsløfte. Han er bestyrelsesmedlem i den fond, der ejer slottet, og den ene af hans sønner, Boris, som arrangerer julemarkeder på Rosenholm , er ifølge Erik Rosenkrantz oplagt til at tage over en dag.
Det sker for eksempel til jul og nytår, som baronens del af familien fejrer på Rosenholm Slot hvert andet år. Når der er rigtig fyldt op, åbnes også de værelser, som offentligheden kan besøge, så familiens medlemmer kan sove i f.eks. Dronning Alexandrines værelse eller Kong Christian X’s værelse. Problemet med at bo længere tid på slottet er, at centralvarmesystemet er gået i stykker, og brændeovnene ikke er sikre nok til, at man kan tænde op i dem. Så al opvarmning foregår med elektriske radiatorer. Heller ikke bade- og toiletfaciliteterne er lige så gode som på det nyere enkesæde.

Der er aldrig nogen, der har smidt noget ud her. Man kan åbne en kiste, og så er den fyldt med penge.
Erik Rosenkrantz

Til gengæld findes Europas måske hyggeligste badeværelse på slottet. Også her er der sørget for, at nyt badekar, vask og toilet passer ind i det gamle slot ved at blive suppleret af gamle malerier, en sofa og statuer, fundet på loftet.

Når familien hvert andet år samles til jul og nytår på slottet, fejres højtiden i riddersalen, hvor der dækkes op med nyt service hver gang. I et mindre rum illustrerer langt over 10 forskellige slags stel og krystalglas, hvordan det må være at have en slægtsgård på 450’ende år. Hver gang, der mangler noget til indretningen, søger Erik Rosenkrantz, hans hustru eller moderen op på loftet. Og ligesom servicerummet, der gemmer på stel og glas helt tilbage fra slottets første år, så gemmer de fire loftsrum på utallige skjulte skatte i form af møbler, nips og malerier.

»Hvis man har lidt forstand på det, er det jo skægt, at man kan kombinere tingene. Og man kan blive ved. Der er aldrig nogen, der har smidt noget ud her. Man kan åbne en kiste, og så er den fyldt med penge,« siger Erik Rosenkrantz.

Store muligheder

De mange Rosenkrantz’er benytter kun slottet engang imellem. Erik Rosenkrantz kalder det et landsted og et sted, han skal passe på og give videre til andre med tiden. Indretningen og forbedringerne sker som en slags fremtidssikring.

Fakta
Underfundigheder på slottet
  • Man kunne argumentere for, at man i gamle dage ikke havde lige så megen respekt for tingene, som vi har i dag. I kaffestuen vidner en af gobelinerne i hvert fald om, at forfædrene Rosenkrantz har skåret hul til døre i de smukke gobeliner. »Det gjorde man bare dengang,« fortæller Erik Rosenkrantz’ mor, baronesse Anne Rosenkrantz.
  • Det samme gør sig gældende for det kostbare gyldne lædertapet, der klæder vinterstuen.
  • »Når jeg tænker over, hvad der betyder noget for mig på slottet, er det mere stemninger og lyde, jeg husker. Jeg kan ikke huske alle møblerne – der er for mange. Men f.eks. har fiskene uden for i voldgraven et sexliv, så du tror, det er løgn. De larmer på alle tider af døgnet. Og dengang vi havde påfugle her, kunne man høre dem skrige, som om de kværkede børn. Og så giver hele slottet sig jo også,« siger Erik Rosenkrantz.

Men på slottet er mulighederne for indretning i en helt anden liga, end vi ellers kender det. På første sal er der indrettet gymnastiksal i ét af de store hjørnerum med barre, ringe og buk. Erik Rosenkrantz’ børn har været flittige brugere af rummet, men det er hans far, der senest brugte gymnastikrummet, som det er tiltænkt. I et af tårnrummene også på første sal er der indrettet billardværelse med et kæmpe billardbord, men Erik Rosenkrantz drømmer om at indrette rummet til et soveværelse med bad i den runde tårntilbygning, som ville kunne udgøre en kæmpemæssig brusekabine.

På turen rundt i de indre slotsrum kan Erik Rosenkrantz udpege sine forfædre og familiemedlemmer, der, sammen med omkring 15-16 gobeliner fra forskellige steder i verden, hænger som portrætter på væggene. Men fordi de er mange Rosenkrantz’er, som af og til benytter slottet, så bliver malerierne flyttet rundt fra rum til rum.

Fakta
Den hvide dame
  • Engang, da Erik Rosenkrantz og familien sov på slottet, havde de til au pair-pigens store rædsel glemt at fjerne et kranie fra sengebordet i hendes værelse (fotos foroven).
  • Kraniet er fra den hvide dame, som efter sigende blev gravid med den forkerte og som straf blev muret levende inde i tårnværelset. I dag går hun angiveligt igen som et af de mange spøgelser på Rosenholm.

»Alle har en ide om, hvordan tingene skal stå – så kan man se, hvem der har været her senest,« forklarer baronen.

Han er kommet på slottet hele sit liv, men det var først sent i livet, at han begyndte at sætte pris på det. Hans del af familien har altid mest holdt til på Sjælland, og udover enkelte besøg i barndommen er det først som voksen, at han er begyndt at anvende slottet.

»Der er mange slotte, som ikke er hyggelige. Men det her er overskueligt, og det er hurtigt at komme rundt i. Det er et hyggeligt og romantisk slot,« slutter han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her