Annonce
Bolig

Ingen midtvejskrise her

Det er godt et halvt århundrede siden, at arkitekt Mogens Lassen designede Kubusstagen. De første mange år forblev designet privat, indtil den for 20 år siden blev sat i produktion og blev en klassiker på de danske spiseborde.

Da Mogens Lassen i 1962 designede en lysestage til fire lys, forblev den i privateje uden den store opmærksomhed. Frem til 80’erne var det kun Mogens Lassens egen familie og venner, der kendte Kubusstagen, men i dag består de kvadratiske lysestager i kraft af Mogens Lassens barnebarn Søren Lassen, der i samarbejde med Paustian har løftet sin farfars arv og står for produktionen. Og mon ikke der her op til jul blev brændt en del lys i den sortlakerede stålstage.

Mogens Lassen
  • Mogens Lassen modtog C.F. Hansens medalje i 1971.
  • Mogens Lassen døde i 1987, 86 år gammel.

Da Mogens Lassen vendte hjem efter et år i Paris i 1928, var det med en god del inspiration fra mestre som Le Corbusier og Mies van der Rohe i bagagen. Inspirationen blev omsat til funktionalistiske perler som hans jernbetonhuse på Sølystvej i Gentofte, men også i det små sniger funktionalismens formsprog sig ind i den unge arkitekts arbejder.

Randers tur-retur

Oprindeligt var Mogens Lassen fra København, men flyttede som dreng med faderen til Randers, som havde et kaffebrænderi der. Da moderen døde, flyttede Mogens og hans bror Flemming Lassen tilbage til Sjælland, mens faderen blev i Randers og fik en ny familie.

Mogens Lassen gav faktisk Arne Jacobsen sparket til at blive arkitekt, for de gik på samme kostskole. Senere skriver Arne Jacobsens far et takkebrev til Mogens Lassen for "sparket" til hans søn.

Vennekredsen

Vennekredsen inkluderede foruden Arne Jacobsen også broderen Flemming Lassen, som Arne Jacobsen også arbejdede sammen med, blandt andet om det prisbelønnede Søllerød Rådhus og "Fremtidens hus", som var en fremtidsvision af det ideelle hus. Sidstnævnte skabte stor debat i slutningen af 1920’erne.

Geometrien har spillet en afgørende rolle for arkitekt Mogens Lassen, da han designede Kubusstagen i 1962.
Den trebenede malkeskammel ML42 designede Mogens Lassen i 1942, men i dag fås den i tre højder, så den kan bruges ved spisebordet og i baren.

Beskeden mand

Som person var Mogens Lassen ydmyg og beskeden. Det var ikke ham, der var interessant, det var arkitekturen. Derfor var mange af Mogens Lassens produkter også i begyndelsen lavet til familie og venner. Han var ikke købmand på den måde.

Men talentet var der, og selv om han ikke var uddannet akademisk arkitekt, blev han optaget i den fornemme kreds af arkitekter og vandt flere store priser.

Mogens Lassen var funktionalist – og det passer jo meget godt med trenden i dag. Han skar alt det overflødige bort, for eksempel i Kubusstagen, kun det nødvendige er med og nøje matematisk udregnet.

Ligesom kollegerne Finn Juhl og Ole Wanscher lod han sig også inspirere af Oldtiden, nærmere bestemt den ægyptiske stridsvogn, der ses i stol ML33’s flettede sæde og fjedrende stel. Samme periode inspirerede også til Ægypterbordet (1940), der i dag kan ses på Kunstmuseet Trapholt, begge dele er i produktion den dag i dag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Find dit hjems skjulte strømslugere
Du kan lokalisere dit standbyforbrug ved helt simpelt at tænde og slukke for dit hjems forskellige grupper på elmåleren. Det kan sende dig i retning af ukendte strømslugere.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her