Annonce
Bolig

Gør-det-selv: Fiks boligen inden efteråret

Gennemgå hele hytten, så man sikrer sig, at boligen kan stå stand mod efterårets regn og rusk.

Foto: Dennis Lehmann

Sommeren er et godt tidspunkt til at få gennemgået boligen og tjekket, om den er klar til efterårets regn og rusk.

Ved at bruge et par timer og investere lidt i vedligeholdelse kan man spare meget i det lange løb, vurderer Jakob Brandt, der er vicedirektør for SMVdanmark - Det nye Håndværksråd.

- Man kan bruge en eftermiddag på at gå rundt og få kradset lidt i malingen rundt om huset og se, om der er noget, der er ved at skalle af, og så få det sat i stand.

Opgaver inden efteråret
  • Beskær buske og træer.
  • Klip hækken.
  • Skal vægge males indenfor, er sommeren også et godt tidspunkt i forhold til udluftning og fugt.
Kilde: Bolius.

- Det er meget billigere at få boligen vedligeholdt, end det er at reparere på følgeskader som svamp og råd, hvis fugten først kommer ind i træ- eller murværket, siger Jakob Brandt.

Disse renoveringer kan betale sig om sommeren

Mens man er i gang med at tjekke boligen udefra, bør man også gå hele det udendørs træværk efter og få skrabet det ned, der trænger, og malet igen, tilføjer bygge- og boligkøbsrådgiver Ole Vedsted-Jakobsen fra Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Det er meget nemmere at gøre om sommeren, for der er mindre risiko for regnvejr.

- Der er bare det forhold, at man ikke skal male i direkte sol, men følge skyggen rundt, tilføjer Ole Vedsted-Jakobsen.

Inden man maler boligen, skal man få fikset revner, sprækker og frostsprængninger, som er en direkte dør ind til fugt i konstruktionerne.

Derudover skal man også få tjekket, at døre og vinduer slutter tæt til, og at der ikke er skæve, løse eller revnede tagsten, som ellers kan forårsage, at der kan komme vand, vind og fygesne ind.

Rod dig til færre indbrud i ferieperioden

- Man skal også have efterset og renset tagrender, riste og afløb inden efteråret og vinteren og få ordnet alt udendørs arbejde som at få tjekket taget og skiftet vindskederne, tilføjer Jakob Brandt.

Der er dog nogle ting, man som privatperson slet ikke må give sig i kast med - det gælder især vvs- og elinstallationer. Men også andre boligprojekter skal man lige overveje en ekstra gang at lave selv, hvis ikke man har det rigtige håndelag, siger Jakob Brandt.

- Sådan noget som at lægge en terrasse er ikke så simpelt, som det lyder. Er man ikke helt skarp med at lægge træ eller fliser, sand og grus korrekt, så der kommer et lille hæld væk fra huset, kan man risikere, at al regnen glider ind i soklen og fundamentet.

- Sker det, så får man gevaldige problemer med skimmel og fugt. Selv om man tænker, "det kan jeg godt selv lave", så skal man vide, hvad man gør, påpeger Jakob Brandt.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her