Annonce
Bolig

Hvid belægning og trætte blade: Pust nyt liv i potteplanterne

Hvis stueplanterne er blevet vinterdeprimerede, er det nu, de skal have en overhaling.

Stuens potteplanter giver et grønt pift til indretningen, men efter en lang vinter kan de godt have mistet lidt saft og kraft. Foto: Arkivfoto

Stuens potteplanter giver et grønt pift til indretningen, men efter en lang vinter kan de godt have mistet lidt saft og kraft. De hænger måske med stilkene, og jorden i potten kan have fået en hvid, kalket belægning.

- Det er ved at være tid til, at stuens potteplanter bliver omplantet. Især hvis man kan se, at jorden i potten er ved at være lidt træt, siger Jesper Carl Corfitzen, som er havefaglig ekspert hos Bolius og uddyber:

- En hvid skal på overfladen kan tyde på, at der er trukket mange salte op til jordoverfladen, og at jorden er udpint.

1) Gå en pottestørrelse op

- I takt med at vi får nogle længere dage med mere lys, så skal planterne til at vokse igen, og det kræver, at de får en god start, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Derfor skal man hive planterne op af potten og brække det værste gamle jord forsigtigt af.

Herefter skal de over i en ny potte, som er en størrelse større. Det giver nemlig planten gode betingelser for at brede sig, når forårets lys og sol giver pladsmangel i potten.

2) Husk jorden

Når man skifter over til en større potte, er det ikke ligegyldigt, hvilken jord der fyldes i. Her skal man gå efter en pottemuld med en lidt grov struktur, fortæller haveeksperten.

- Det er ikke al pottemuld, der er puttet lecakugler eller lerkugler i, som er med til at holde en god struktur i jorden. Hvis det bare er en gang spagnumjord, så vil den langsomt stå og falde sammen i potten, siger Jesper Carl Corfitzen.

Man kan enten købe en jord, hvor der er blandt ler- eller lecakugler i, eller man kan selv blande det i.

- Bare et par håndfulde til sådan fem liter jord, som man får blandet med rundt. Så har man lavet sit eget rigtig gode vækstmedie. Det holder den jordstruktur, der skal være i jorden, så rødderne stadig får luft, siger han.

Har man investeret i kaktusser og sukkulenter, som har præget modebilledet, skal jorden dog være anderledes og mere porøs i den nye potte.

- De vil gerne have en jord, der er meget veldrænet. Så man tager sin pottemuld, putter et par håndfulde leca i og blander cirka 25 procent sand i, forklarer haveeksperten.

3) Vand med gødning

For at sikre potteplanterne de bedste vækstbetingelser er det en god idé at give dem et skud gødning til den nye sæson.

- Har man ikke gødet i lang tid, så er det en god idé at købe en god flydende pottegødning. Det må gerne være en med "plus mikro", det vil sige plus mikronæringsstoffer, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Det er ikke alle flydende gødninger, som indeholder mikronæringsstoffer, så derfor skal man lige vende dem om og tjekke etiketten, råder Jesper Carl Corfitzen.

- Det er rigtig vigtigt - specielt til stuepotteplanter og andre planter i krukker. For der er mikronæringsstoffer ude i den almindelige havejord, men det er der ikke i nævneværdig grad i pottemuld, som vi putter i vores potter og krukker, forklarer han.

4) Trim og beskær

Har man en stor stuebirk eller andre planter, der fylder godt i stuen og har fået nogle bare grene, så kan det også være påkrævet at beskære dem lidt tilbage, råder Jesper Carl Corfitzen.

Det gælder dog også nogle af de mindre potteplanter.

- Er de blevet lidt ranglede hen over vinteren, er der en del potteplanter, som man kan studse efter. Man skal i hvert fald have fjernet det, der er vissent og kedeligt. Få dem trimmet og sat godt fra start til den nye sæson, siger han.

Som udgangspunkt skal man ikke pille ved sukkulenter eller kaktusser. Kun hvis de har fået nogle meget tynde leddele i løbet af vinteren, kan man forsigtigt brække eller klippe en træt leddel af.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her