Annonce
Bolig

Udnyt frostvejret: Luft dynen og få et bedre indeklima

Det kolde vejr kan være en hjælpende hånd til at få et godt indeklima i soveværelset.

Har man en rigtig gammel madras, kan det være nødvendigt helt at skifte den ud, da den kan gemme på mange års husstøvmider. Arkivfoto: Jan Ove Kristensen/Polfoto

De kribler og krabler i alt fra dyne og pude til madrassen. Selv om vi ikke kan se bakterier, virusser og husstøvmider, så gør de os ofte selskab i sengen om natten.

Særligt hvis sengemiljøet ikke har været under hygiejneluppen for nylig.

Og selv om det stædige frostvejr er noget, de færreste jubler over, så kan det faktisk udnyttes til at give indeklimaet og sengemiljøet et løft. Det fortæller Anne Holm Hansen, som er vicedirektør hos Astma-Allergi Danmark.

Forurening fra stearinlys er måske lige så farlig som dieseludstødning

- Her om vinteren i frostvejr er det det allerbedste tidspunkt til at lufte ud for at sænke luftfugtigheden. Det batter virkelig. Det kan være sværere om sommeren at få sænket den relative luftfugtighed, fordi luftfugtigheden også er høj udenfor, siger Anne Holm Hansen.

Fakta

Nedsæt risikoen for allergi

  • Luft ud flere gange dagligt - gerne tre gange fem-ti minutter. Særligt om vinteren er der god mulighed for hurtigt at sænke den relative luftfugtighed ved at få luftet ud.
  • Vask dyner og puder ved 60 grader, og tør dem i tørretumbleren. Har du astma eller allergi, bør sengetøjet vaskes hver tredje måned.
  • Gør grundigt rent en gang om ugen. Der kan nemlig gemme sig masser af partikler og pollen i støvet. Undgå for meget nips i hjemmet, så er det lettere at få gjort ordentligt rent.
  • Vask børnenes legetøj en gang imellem.
  • Nedsæt mængden af partikler i luften fra eksempelvis mados, cigaretrøg, stearinlys og brændeovnen.
  • Nedsæt fugtophobninger i hjemmet med ordentlig udluftning og ventilation.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

Hun råder til at lufte ud fem-ti minutter om dagen ad tre omgange. Det kan også være gavnligt til at stoppe husstøvmidernes fest i sengemiljøet.

- Man kan tørre mider ud ved at have en relativ luftfugtighed under 40, for der har de det ikke så godt. Det kræver bare, at luftfugtigheden også er så lav inde midt i madrassen, forklarer hun.

Frostvejret kan også bruges, hvis man vil give husstøvmider et dødbringende chok.

- Miderne dør af frostvejr, hvis de er ude i frosten tilstrækkeligt lang tid - det vil sige mere end 24 timer, fortæller Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark.

Det er en metode, der kan benyttes til de dele af sengemiljøet, som af praktiske hensyn ikke kan komme i vaskemaskinen - såsom madras og en stor topmadras. Men vaskemaskinen er og bliver stadig den bedste løsning med vask på 60 grader.

Der er nemlig grænser for, hvad frostvejret kan gøre kål på. Selv om miderne bliver slået ihjel, forsvinder de ikke. Og de døde mider kan også give allergi.

- Så de skal faktisk skylles ud, så de forsvinder helt. Det er fint at slå dem ihjel, men allergien forsvinder ikke med det. Det skal helst også vaskes væk, fortæller Anne Holm Hansen.

- Hvis du vasker på 60 grader, så dør de ligesom i frostvejr. Det er det mest effektive. Det skal være et godt skylleprogram og ikke alt for vandbesparende, for de forskellige dele skal kunne skylles ud. Det er nok lidt bagsiden i forhold til det miljøvenlige, siger hun.

Gode råd: Sådan undgår du fugt i hjemmet

Det samme gælder bakterier og virusser, som kan gemme sig i eksempelvis en hovedpude. Der findes mange forskellige typer af bakterier og virusser, men de kan i mange tilfælde vaskes væk ved 60 grader, siger Anne Holm Hansen.

Har man en rigtig gammel madras, kan det være nødvendigt helt at skifte den ud, da den kan gemme på mange års besøgende husstøvmider.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her