Annonce
Bolig

Indret med planter og få et bedre indeklima

Hovedpine, tør hals, træthed og tilstoppede bihuler er nogle af symptomerne på, at du befinder dig i et dårligt indeklima. Dette kan dog undgås, hvis du pynter op med planter og på den måde forbedrer indeklimaet.

Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard/Ritzau Scanpix

I folkeskolen lærte vi om fotosyntese, og hvordan planter absorberer CO2 for derefter at afgive ilt. Det er netop denne proces, der kan være med til at gøre dit indeklima i hjemmet bedre, uden du selv skal gøre meget andet end at indrette med planter.

Det forklarer Carl-Otto Ottosen, der er professor MSO ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

- Der, hvor CO2 og ilten absorberes og afgives, er i bladets spalteåbninger. Jo mere åbne de er, jo mere CO2 kan der suges op. Det er også gennem disse spalteåbninger, at bladet suger de skadelige stoffer ind og renser luften, siger Carl-Otto Ottosen.

Sådan forhindrer du din boligs fugtfælder

Renate Müller er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, og hun har forsket i netop dette emne. Hun formoder, at planter med mange blade med stor overflade har den største effekt.

Planterne renser nemlig luften ved at sætte stofferne på undersiden af bladet, forklarer Carl-Otto Ottosen.

Det er for eksempel formalin, acetone eller benzin, som planterne kan absorbere. Alle sammen kemikalier, der sidder i mange dagligdagsprodukter.

Generelt kan planterne rense luften for alle kemikalier, der består af kulstofforbindelser. Altså kemikalier, der hæfter sig fast på CO2-partikler.

Denne proces foregår bedst, når der er en masse lys. Det vil altså også sige, at jo mindre lys der er, jo mindre renser planterne luften i rummet. Og jo mere lys planterne får, jo mere vokser de.

Det usynlige indeklima: Få styr på gasser og kemi

Derfor kan du roligt stille størstedelen af dine planer i vindueskarmen for på denne måde at få større udbytte af de naturlige luftrensere.

Selvfølgelig er der nogle planter, der virker bedre til dette formål en andre.

- Virkningen afhænger af planten. Hvis du har fem stuebirk stående, betyder det noget. Men hvis du har fem kaktusser, er der ikke meget effekt, siger Carl-Otto Ottosen.

Det er blandt andet, fordi en stuebirk vokser mere og hurtigere, end en kaktus gør.

Fakta: Luftrensende stueplanter

I bogen "Luftrensende stueplanter" skrevet af den amerikanske forsker Bill Wolverton er de 50 mest luftrensende planter opstillet. Bogens top fem lyder således:

Guldpalme

Guldpalmen kommer fra Madagaskar og er den plante, der skulle kunne fjerne kemiske stoffer fra luften bedst muligt. For at vedligeholde den bedst muligt skal rodklumpen holdes fugtig. Bladene skal også holdes fugtige ved hjælp af en vandforstøver.

Buskpalme

Det er en af de stueplanter, der er lettest at passe, og så er det en af de bedste planter til at forbedre indeklimaet. Den vokser langsommere end guldpalmen, men kan til gengæld overleve vinteren under tørre forhold.

Gummifigen kom ind i stuerne i Victoriatiden og har været der lige siden. Foto: PR

Gummifigen

Hvor de to palmer skal stå i delvis sol, skal gummifigen faktisk ikke have særlig meget sol. Derfor klarer den vintermånederne uden problemer. Under de rigtige forhold kan den vokse til at blive 2,5 meter høj. Bare du husker ikke at overvande den. Jorden må gerne tørres ud mellem vandingerne.

Duftdracæna

Der findes flere forskellige dracæner, men duftdracænaen er den bedste til at fjerne kemiske stoffer i luften. Den vokser en del og kan blive op til tre meter høj. Du kan dog beskære den, hvis den vokser for meget. Den kan klare sig i lang tid uden særlig meget lys. Hvis du skifter pottemulden ud hvert andet år, kan du, ifølge Bill Wolverton, have planten i mange år.

Vedbend

Vedbenden er især effektiv til at fjerne formalin, der blandet andet kan findes i plastik. Hvor de fire andre planter blot har en enkelt rod, har vedbenden luftrødder, der kan sætte sig fast på godt og vel alle overflader, ligesom den nærmest kan klatre op ad væggene.

Kilde: "Luftrensende stueplanter - 50 nemme planter til hjemmet og kontoret"

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her