Annonce
Bolig

Findes det vedligeholdelsesfri hus?

Vedligeholdelsesfri er blevet et populært udtryk i byggebranchen, og efterspørgslen er stor hos forbrugerne. Men er det overhovedet realistisk, at et hus kan være vedligeholdelsesfrit?

Realdania By & Bygs vedligeholdelsesfrie hus opført i moderne materialer. Her måtte man kort efter opførelsen udskifte alle MgO-plader. Men huset betegnes nu som vedligeholdelsesfrit i 50 år og har en levetid på 150 år. Foto: Jesper Ray

Vil du have bolignyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde?
Bestil JP Boligs nyhedsbrev, som kommer hver torsdag kl. 15.00. Tilmelding her.

Du skal træne din krop, så den ikke bliver svag. Din bil skal til eftersyn. Og dit ægteskab skal plejes og passes, hvis det skal holde i både medgang og modgang. Og ligesom alt andet her i verden holder boligen heller ikke for evigt.

Huset skal vedligeholdes løbende, så det ikke forfalder. Eller skal det? Kan et hus egentlig være vedligeholdelsesfrit? I annoncer fra ejendomsmæglere, typehusfirmaer og byggemarkeder skal du ikke lede længe efter udtrykket vedligeholdelsesfrit. Selv om en overvægt af forskere og eksperter vurderer, at hverken byggematerialer eller bygninger kan være decideret vedligeholdelsesfrie, bliver udtrykket i høj grad brugt i markedsføringen.

Og forbrugerne er modtagelige. Ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i september 2017 svarer 65 pct. af husejerne, at de har valgt løsninger til deres hus, fordi de var vedligeholdelsesfrie. Især blandt yngre boligejere og i husstande med børn vælges materialer ud fra, om de er vedligeholdelsesfrie eller ej.

I byggebranchen er man opmærksom på den stigende efterspørgsel efter vedligeholdelsesfrie materialer og bygningsdele – og flere virksomheder forsøger at leve op til forbrugernes ønske. Cembrit, der producerer byggematerialer af fibercement, er en af de mange virksomheder, hvor ordet vedligeholdelsesfri indgår i markedsføringen.

»Helt vedligeholdelsesfrie er de dog ikke. Man må påregne at skulle fjerne mos eller alger. At give en specifik vedligeholdelsesfrekvens for dette er svært, men vores produkter lever ofte 40 år eller mere,« siger Frank Brøndum, teknisk chef hos Cembrit.

Er nybyggede huse vedligeholdelsesfrie?

Flere husfirmaer bryster sig af at kunne levere nybyggede huse med vedligeholdelsesfrie materialer, så selve huset kan klare 50 år uden at blive vedligeholdt. Hos Holm Huse er målsætningen at lave Danmarks mest vedligeholdelsesfrie hus. »Når vi kalder noget vedligeholdelsesfrit, er det en vurdering, for man kommer jo ikke uden om at have noget drift. Men vi står ved, at de materialer, vi bruger, er vedligeholdelsesfrie,« siger Lars Holm Pedersen, direktør for Holm Huse.

Også hos ejendomsmæglerne benyttes udtrykket vedligeholdelsesfri som salgstrick. En søgning den 26. september 2017 på boliga.dk og boligsiden.dk giver henholdsvis 334 og 505 resultater, hvor ordet vedligeholdelsesfri optræder i salgsannoncen. Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener formand Torben Strøm, at ejendomsmæglerne i stedet bør bruge ordet vedligeholdelsesvenlig, der er mere dækkende.

Udviklingen peger mod mindre vedligeholdelse

Hos Teknologisk Institut forskes og eksperimenteres der også i vedligeholdelsesfrihed i byggematerialer.

Som det er nu, eksisterer et 100 pct. vedligeholdelsesfrit hus ikke, men udviklingen går i den retning.
Mette Glavind, direktør i Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut.

»Som det er nu, eksisterer et 100 pct. vedligeholdelsesfrit hus ikke, men udviklingen går i den retning, og perspektiverne er interessante,« siger Mette Glavind, direktør i Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut.

Hun fremhæver Teknologisk Instituts seneste vedligeholdelsesfrie innovationsprojekt MainCoat, der har til formål at reducere vedligeholdelsesbehovet af træ anvendt udendørs gennem en mere robust maling. Projektet forventes færdigt om to til tre år og kan måske få flere danske boligejere til at benytte træfacader, ligesom de gør i Sverige. Teknologisk Institut har også tidligere undersøgt murværk og tegls levetid, som de betegner som noget af det mest vedligeholdelsesfrie, vi har til både indvendige og udvendige facader. Problemet ved murede facader har oftest været fugerne, men flere teglværker er begyndt at producere beklædningstegl uden brug af fuger. Generelt har byggebranchen fokus på at udvikle nye materialer eller teknikker, der kan gøre huset mere vedligeholdelsesfrit.

»Der bliver konstant forsket i vedligeholdelsesfrie materialer, men ingen ved, hvordan de reagerer om 40 år. Og det kan blive et problem. For eksempel holder aluminiumsvinduer længere tid uden vedligeholdelse, men når det går galt, så går det rigtig galt, og så skal de skiftes. Og det er svært at forudsige, hvornår det sker,« siger arkitekt Anders Barslund.

Første officielt vedligeholdelsesfrie huse

I juni 2014 stod Realdania By & Byg klar med Danmarks to første officielt vedligeholdelsesfrie huse i Nyborg, der som udgangspunkt ikke vil kræve det mindste vedligeholdelse i 50 år og har en levetid på minimum 150 år.

Hvad er vedlige-holdelsesfrit?

At vedligeholde betyder ifølge Den Danske Ordbog at bevare noget i god stand ved løbende at udbedre slid og eventuelle skader.

Vedligeholdelsesfri kan dermed fortolkes som bevarelse af noget i god stand uden at udbedre eller reparere det.

Der findes ingen definition på, hvornår et hus er vedligeholdelsesfrit, derfor bliver det tolket forskelligt. Et byggemarked eller en producent har f.eks. en anden opfattelse af udtrykket end den almindelige husejer.

»Jeg vil vurdere det traditionelle af de to huse som vedligeholdelsesfrit. Alle overflader og facader kan klare sig selv, og de patinerer flot. Så det kan holde i 50 år uden vedligeholdelse,« siger Jørgen Søndermark, projektleder hos Realdania By & Byg.

Det traditionelle hus, Jørgen Søndermark henviser til, er bygget efter velkendte metoder. Det andet hus, der er bygget af moderne materialer, oplevede dog problemer kort efter opførelsen, da de anvendte MgO-plader var skadelige og skulle fjernes.

»Det var derfor, vi byggede to huse af forskellige materialer, så vi har et hus, vi ved kan holde 150 år, og et vi tror kan holde 150 år. Desværre oplevede vi det samme som mange andre byggeprojekter – at de supergode og billige MgO-plader opsuger en del fugt. Så de skulle skiftes, men resten af huset tror vi stadig er vedligeholdelsesfrit i 50 år,« siger Jørgen Søndermark.

Men er 50 år lig med vedligeholdelsesfrihed? Det er ifølge Tine R. Sode, Bolius’ fagekspert i huseftersyn, svært at vurdere, da der ikke findes en definition eller byggefaglig beskrivelse af udtrykket.

»Den absolut vedligeholdelsesfrie bolig eller bygningsdel findes ikke. Men kan den stå i 50 år eller mere, er den det tætteste, vi kommer på vedligeholdelsesfrit.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Bolig-trend trappes op
Tidligere havde den sit eget rum, men i dag sniger den sig ind i vores køkkener, stuer og spisestuer som en integreret del af hjemmets indretning og udtryk.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her