Bolig

Skal du betale, hvis nogen glider i dine visne blade?

Visne blade på fortovet og regn kan være en farlig cocktail for fodgængere. Men kan du risikere at skulle betale, hvis nogen glider i de våde blade på fortovet foran dit hus og kommer til skade?

Visne blade kan være farlige, og som grundejer har du pligt til at fjerne dem, så forbipasserende ikke glider i dem. Foto: Bolius

Vil du have bolignyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde?
Bestil JP Boligs nyhedsbrev, som kommer hver torsdag kl. 15.00. Tilmelding her.

Ja, du kan godt risikere at skulle betale, hvis nogen glider i de visne og våde blade på dit fortov og kommer til skade. Ifølge loven om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, har du som grundejer pligt til at holde dit fortov fri for ukrudt, affald og andet, der kan være til ulempe for færdslen. I modsætning til når det handler om at fjerne is og sne fra veje og fortove, er der ikke i denne lovparagraf sat nogen tidsramme for, hvor hurtigt du skal have fjernet bladene. Derfor er loven lidt mere diffus og kompliceret, hvis det skulle ende i en forsikringssag.

Hvad gør man, hvis man glider i visne blade?

Hvis en person falder i dine visne, våde blade, skal vedkommende henvende sig til dig som husejer og rette et krav mod dig. Det gælder, uanset om det f.eks. bare drejer sig om et par ødelagte bukser, eller hvis personen er kommet slemt til skade. Her er det vigtigt, at personen, som er kommet til skade, har beviser for, at du har forsømt din pligt som grundejer.

Det er en god idé at have en grundejeransvarsforsikring inkluderet i din husforsikring.

Det kan f.eks. være vidner, der har set faldet, og som kan vidne om fortovets tilstand på tidspunktet for uheldet. Og/eller at personen har taget billeder af fortovet og rådne blade for at kunne dokumentere, at de har ligget der længe.

Undgå at vinteren dræber dine planter

Hvem skal betale?

Hvis du som husejer har en grundejeransvarsforsikring, kan du sende kravet til dit forsikringsselskab. Hvis dit forsikringsselskab skønner, at du har forsømt dine pligter som husejer, og at du burde have fjernet bladene for længst, kan selskabet udbetale erstatning til personen, der gled i dine blade.

Skal du betale, hvis du ingen forsikring har?

De fleste har en grundejeransvarsforsikring. Men den er ikke lovpligtig. Hvis du ikke har en sådan forsikring, kan du risikere selv at skulle betale erstatning. I værste fald kan en regning for et alvorligt fald med tabt erhvervsevne ende på flere millioner kroner. Så det er en god idé at have en grundejeransvarsforsikring inkluderet i din husforsikring.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her