Annonce
Bolig

Skal du betale, hvis nogen glider i dine visne blade?

Visne blade på fortovet og regn kan være en farlig cocktail for fodgængere. Men kan du risikere at skulle betale, hvis nogen glider i de våde blade på fortovet foran dit hus og kommer til skade?

Visne blade kan være farlige, og som grundejer har du pligt til at fjerne dem, så forbipasserende ikke glider i dem. Foto: Bolius

Vil du have bolignyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde?
Bestil JP Boligs nyhedsbrev, som kommer hver torsdag kl. 15.00. Tilmelding her.

Ja, du kan godt risikere at skulle betale, hvis nogen glider i de visne og våde blade på dit fortov og kommer til skade. Ifølge loven om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, har du som grundejer pligt til at holde dit fortov fri for ukrudt, affald og andet, der kan være til ulempe for færdslen. I modsætning til når det handler om at fjerne is og sne fra veje og fortove, er der ikke i denne lovparagraf sat nogen tidsramme for, hvor hurtigt du skal have fjernet bladene. Derfor er loven lidt mere diffus og kompliceret, hvis det skulle ende i en forsikringssag.

Hvad gør man, hvis man glider i visne blade?

Hvis en person falder i dine visne, våde blade, skal vedkommende henvende sig til dig som husejer og rette et krav mod dig. Det gælder, uanset om det f.eks. bare drejer sig om et par ødelagte bukser, eller hvis personen er kommet slemt til skade. Her er det vigtigt, at personen, som er kommet til skade, har beviser for, at du har forsømt din pligt som grundejer.

Det er en god idé at have en grundejeransvarsforsikring inkluderet i din husforsikring.

Det kan f.eks. være vidner, der har set faldet, og som kan vidne om fortovets tilstand på tidspunktet for uheldet. Og/eller at personen har taget billeder af fortovet og rådne blade for at kunne dokumentere, at de har ligget der længe.

Undgå at vinteren dræber dine planter

Hvem skal betale?

Hvis du som husejer har en grundejeransvarsforsikring, kan du sende kravet til dit forsikringsselskab. Hvis dit forsikringsselskab skønner, at du har forsømt dine pligter som husejer, og at du burde have fjernet bladene for længst, kan selskabet udbetale erstatning til personen, der gled i dine blade.

Skal du betale, hvis du ingen forsikring har?

De fleste har en grundejeransvarsforsikring. Men den er ikke lovpligtig. Hvis du ikke har en sådan forsikring, kan du risikere selv at skulle betale erstatning. I værste fald kan en regning for et alvorligt fald med tabt erhvervsevne ende på flere millioner kroner. Så det er en god idé at have en grundejeransvarsforsikring inkluderet i din husforsikring.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her