Annonce
Biludstyr

Undgå at montere forlygtepærerne forkert

Det er ikke nok at tjekke lyset. Hvis du skifter forlygtepærer, skal du sikre dig, at de er indstillet korrekt.

Forkert indstillede lygter giver ikke bare dårligt udsyn og er farligt for færdselssikkerheden, men kan også give en bøde på 1.000 kr. Foto: Rigspolitiet

Før i tiden tonede færdselspolitiet frem ved vejkanten og lavede paragraf 77-eftersyn af bl.a. lygterne, når efteråret nærmede sig. Det sker ikke længere. Du kan dog selv gøre meget for at være på forkant, så bilen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Det er dog blevet mere udfordrende selv at skifte forlygtepærene end tidligere

»Her er det altid en god idé at få lygternes indstilling kontrolleret, så de ikke blænder. Især på nyere biler, der f.eks. har elektroniske hjælpesystemer, kan det ydermere kræves, at de justeres efter fabriksindstillingerne,« lyder det fra Jørgen Jørgensen, teknisk rådgiver hos FDM.

Discountpærer dumper til test

Hvis du selv skifter pærerne, som skal udskiftes i par, fordi de slides ens, er der flere ting at være opmærksom på. I mange nyere biler er der nemlig ikke meget plads omkring lygterne. Det betyder, at du kan risikere at montere forlygtepærerne forkert.

»Man skal være opmærksom på, at pæren har en fals, som skal falde i hak. Det kan dog snyde, fordi der sidder en fjeder bagved, som kan holde pæren. Men derfor kan den altså godt sidde forkert og ikke lyse korrekt,« siger Jørgen Jørgensen.

Han anbefaler i alle tilfælde, at man jævnligt går en tur rundt om bilen, hvor ikke alene for- og baglys kontrollers, men også blink og stoplys.

Opgrader lyset

Og så skal man være opmærksom på at tænde nærlyset- og dermed baglyset, hvis man udelukkende har kørelys på bilen. FDM anbefaler også, at man vælger de lovlige pærer, der giver mest lys, selv om levetiden er kortere end longlife-pærer. Det kan være H7-pærer som Osram Nightbreaker eller Philips X-treme Vision.

»Du forbedrer din sikkerhed ved at opgradere til bedre lys. Det er en billig måde at forbedre sit sikkerhedsudstyr på. Du sætter jo også vinterdæk på bilen om efteråret. Ligesom man kigger på dækkene, bør man også kigge på sine lyskilder,« siger Anders Grønbech, business developmentmanager hos Philips.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her