Annonce
Biludstyr

Discountpærer dumper i test

De billige H7-pærer falder helt igennem i ny test. Nogle af de ringeste pærer sælges hos Coop, bl.a. i Kvickly. De er ulovlige, lyder det fra Philips, som foretager testen. Coop afviser kritik.

Der er stor forskel i rækkevidden på helt almindelige H7-forlygterpærer, viser test, hvor de bedste lyser 94 meter og de dårligste 51 meter. Foto: Philips

Det er ikke ligegyldigt, om du kan se 94 meter eller 51 meter frem i nattetrafikken, når du suser af sted med 60 km/t.

Men det er forskellen på effekten af den billigste og dårligste pære i en stor test, hvor en snes H7-pærer sammenlignes.

Det er Philips, som står bag den store test, der er lavet sammen med en række fagjournalister fra en række nordiske lande, hvor en stribe pærer fra forskellige mærker testes. Det er pærer, som er indkøbt i vilkårlige butikker i Danmark, Norge og Sverige.

Udvalget af forlygtepærer på markedet er stort, og der er væsentlig forskel, viser testen. Foto: Philips

I toppen kom pærer fra mærkeproducenter som Philips og Bosch, der også er leverandører til bilfabrikkerne, mens en stribe billige no-name-producenter placerer sig i bunden.

Ulovlig pære

Mest bemærkelsesværdig er pæren fra fabrikanten Leeshr, der sælges af Coop, og herhjemme bl.a. kan købes i Kvickly.

Den er ifølge Anders Grønbech, som er business deveploment manager hos Philips, direkte ulovlig, først og fremmest fordi den spreder lyset forkert.

»Pæren fra Coop lever ikke op til de lovmæssige krav. Det er et sikkerhedsprodukt, og i værste fald kan du køre galt,« siger Anders Grønbech og uddyber.

»Du har meget mindre lys at køre efter ude på vejen. Pæren er ulovlig, fordi den både har en for lav lyslængde og spreder lyset forkert,« siger Anders Grønbech, som mener, at man kan risikere, at bilen falder igennem til syn.

H7-forlygtepæren fra producenten Leeshr, her fundet i en Kvickly-butik, og som Philips mener er ulovlig. Foto: Jens Overgaard

Det er ellers en pære, som har den rigtige godkendelse. Men den er ifølge Philips produceret på en fabrik, hvor Philips egne test har vist, at man ikke kan lave samme ensartede kvalitet som de store europæiske pæreproducenter, der leverer direkte til bilindustrien.

Philips skrev i juni til Coop og vedlagde materiale for at dokumentere problemet.

Står inde for kvalitet

Hos Coop afvises kritikken af Malene Teller Blume, der er nonfood kvalitetschef.

»Vi kan stå inde for kvaliteten. Vi har fyldestgørende dokumentation og kommentarer fra den danske leverandør. Vi har ikke informationer om, at kvaliteten skulle være svingende, og har heller ikke modtaget klager,« siger Malene Teller Blume.

Undgå at montere forlygtepærerne forkert

»Det er ikke umiddelbart vores erfaring, at de kinesiske fabrikker har svært ved at styre kvaliteten. Især ikke på fabrikker, som producerer samme varer i tusindvis. Fabrikken er ISO-certificeret. Her er der løbende in-house-test og inspektion,« siger Malene Teller Blume.

Hun mener ikke, at testen fra Philips giver et retvisende billede.

»Pæren er ikke Coops eget mærke, og det er derfor typisk leverandøren selv, som sikrer, at kvaliteten altid er i orden. Vi har kun modtaget en oversigt fra en konkurrerende mærkevareleverandør. Det mener vi ikke er seriøst,« siger hun

»Vi har naturligvis stor fokus på at sikre, at Coop kun sælger godkendte og lovlige pærer. Vi har tillid til vores leverandør. Vi har ikke modtaget dokumentation eller testrapporter, som viser, at de ikke overholder lovens krav. Vi overvejer dog for en god ordens skyld at få dem testet på et uafhængigt laboratorium igen,« siger Malene Teller Blume.

»Man kan aldrig gardere sig 100 pct. mod fabrikationsfejl. Men vi ændrer ikke praksis,« siger kvalitetschefen.

Kopi- og discountpærer kan gå i brand

Pærer er sikkerhedsudstyr

Anders Grønbech fra Philips understreger, at sagen tages op for at gøre opmærksom på den store forskel, der er på bilpærer.

»Man kan selvfølgelig stille spørgsmål til, at det er vores testlaboratorium. Men der er ingen, der kan teste pærerne så grundigt som os og de andre, der producerer direkte til bilfabrikkerne. Pærer er sikkerhedsudstyr, og vi vil bare gøre opmærksom på, at der findes dårlige pærer som dem fra Coop, og at vi ser det samme mønster fra tidligere test,« siger han.

Mens Philips XV koster 110 kr. stykket, koster Leeshr-pæren godt 44 kr.

Mange fejlede

Philips har testet i alt 28 pærer af samme type som den nævnte Leehr. Her lyste kun en så korrekt, at den var lovlig.

Af de godt 20 pærer, som blev gennemgået i den aktuelle, vandt Philips XV.

Pærerens lys blev testet efter et punkt, der lå 50-75 meter foran bilen, hvilket er det, som vi navigerer efter.

Ved testen bliver hver pære sat ind i en forlygteindsats og lyset derefter undersøgt. Foto: Philips

Her havde vinderen et bredt lys på fokuspunktet på vejen lige der, hvor det er nødvendigt, mens discountpærerne i større eller mindre grad havde ringere lysstyrke, lyste i forkerte retninger eller blændede, hvilket under alle omstændigheder er kritisabalt.

Forskel på pærer

Resultaterne er klare. Du får, hvad du betaler for.

Hos FDM er budskabet da også klart: Brug de forholdsvis beskedne penge, det koster ekstra at få ordenlige pærer, og som betyder meget for sikkerheden.

»Det er premium-mærkerne, der har bedst styr på produktionen. Så når du finder en pære til 25 kr. i butikkernes tilbudskasser, så er det typisk pærer, hvor du ikke får samme rækkevidde og præcision, siger Jørgen Jørgensen, der er konsulent i FDM’s tekniske rådgivning, og fortsætter:

Det er især, fordi de ikke har styr på produktionen på samme måde. Ved premiummærkerne får du en større sikkerhed for, at lyset er i orden,« siger Jørgen Jørgensen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her