Biltest

Luksuslegetøj til byen

Er du allergisk over for fornuft, så er du lige i målgruppen til en Aston Martin Cygnet.

At være familiens mindste er ikke altid let. Heller ikke i slægten Aston Martin, hvor den elegante topmodel DB9 gang på gang løber med opmærksomheden og prædikatet verdens smukkeste bil.

Aston Martin Cygnet
 • Pris: 800.000 kr. plus lev.
 • Privatleasing: 6.500 kr. per måned
 • Førstegangsydelse: 30.000 kr.
 • Forbrug: 20,4 km/l EU-snit
 • Co2 per km: 113 gram
 • Grøn ejerafgift: 280 kr. halvårligt
 • Motor: Firecylindret 1,3 benzinmotor
 • HK: 98/6000 o/min.
 • Moment: 125/ 4400 o/ min.
 • Topfart: 170 km/t
 • 0-100 km/t: 11,8 sek.

Aston Martin Cygnet er verdens dyreste mikrobil og på papiret slet ikke pengene værd. Men har du lidt overskud i hverdagen, er privatleasingprisen ikke så vanvittig endda.

DB9 er designet af danske Henrik Fisker og har siden præsentationen i 2004 fået hjerterne til at banke og kreditkortet til at gløde hos velbeslåede bilentusiaster verden over.

Tag så den nye Baby-Aston: Den er ikke ligefrem kommet til verden som noget ønskebarn, Aston Martin Cygnet er noget så bizart som en ombygget Toyota iQ som ene og alene er lavet for at få bragt det gennemsnitlige CO2-udslip på fabrikkens biler ned. Når underskønne sportsvogne som DB9, Vantage og Rapide har V8-eller V12 maskiner, som bæller mere end Premier League fans efter en sejr, tæller det positivt, at den lille Toyotamotor på 1,3 liter og 98 hk kører op til 20 km/l.

Omfattende ombygning

En Aston Martin er dog altid noget særligt, og selv med fabrikkens mindste model kommer man lidt i familie med en næsten 100 år gammel britisk tradition for håndbyggede superbiler, en dansk topdesigner samt en hårdtslående agent fra hendes majestæt Queen Elizabeths hemmelige tjeneste.

Ombygningen er nemlig ganske omfattende: Først sørger de britiske håndværkere for, at Cygnetten får den rigtige lakering, Aston Martins specialister i interiør-afdelingen piller alt ud af kabinen i Toyota iQ og lader kun sædeforankringer, airbags, sikkerhedsseler og ratstamme være urørt.

De monterer tykt læder af første kvalitet i nuancer efter køberens ønsker på stole, paneler, døre og rat og alcantara på kabinens himmel. Her monteres aluminiumsdetaljer i kabinen i samme stil som i mærkets større biler. Den stenhårde plastik, som vi kender fra iQ, har briterne dog ikke ændret ved.

Til gengæld har de lavet en ny kofanger og ikke mindst et ordentligt gab af en kølergrill, så Cygnet i hvert fald set forfra er fræk som en centerforward i Premier League.

Den unikke mikro vækker da også behørig opsigt i København, hvor man mere er vant til Toyota Aygo og VW Up i den størrelse.

Sælges via privatleasing

På et tidspunkt forlød det, at Aston Martin kun ville sælge Cygnet til dem, der i forvejen har en Aston Martin. Men det er krav er droppet – alle med trang til en mini-Aston er velkomne.

Aston Martin Cygnet bliver dog nok ikke en storsællert som Aygo og Up. En Toyota iQ 1,3 koster 208.000 kr. men når den er blevet ombygget på englændernes fabrik i Gaydon, stiger prisen til 800.000 kr. mens Cygnet kan privatleases til 6.500 kr. om måneden – det er samme ydelse, som BMW tager for en 5-serie…

Ellers er Cygnet – af gode grunde, præcis som en iQ, på godt og ondt.

Selv om konstruktionen er over fire år gammel, er løsningen fortsat unik: Japanerne har groft sagt flyttet rundt på indvoldene: Motoren ligger på traditionel vis foran, men differentialet er flyttet frem og styretøjet løftet højt op i maskinrummet.

Brændstoftanken er kilet ind under forsæderne, og hjulene sendt til hjørnespark.

Optimal pladsudnyttelse

Kronen på pakkeværket er et asymmetrisk instrumentbord, der gør det muligt at køre passagerforsædet helt frem i mikrobussen. Dermed bliver der plads til en fuldvoksen mand på sædet bagved, mens der som regel kun vil være plads til et barn bag førersædet. Missionen er fuldført: Bilen kan kalde sig firepersoners.

Til gengæld er der så intet bagagerum, for med alle sæder i brug rummer brevsprækken af et bagagerum ikke meget mere end lidt mælk og en avis, men den kører godt.

Lige så hjemmevant Cygnet er i byen, lige så uimponeret indtager den motorvejens overhalingsbane. En anden fordel ved Toyotas pakkekunst er, at forhjulene drejer skarpt nok til at give Cygnet en venderadius på rekordlave 3,9 meter.

Efter et par U-vendinger i hovedstadens smalle gader er klicheen »at vende på en tallerken« svær at styre uden om.

Cygnet er en slags kørende visitkort, men bestemt hverdagsduelig. Den koster bare som fint damelingeri: Jo mindre, desto dyrere.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her