Annonce
Gør det selv

Sådan holder du bilen vinterfit

Der skal ikke så meget til for at undgå problemer i den kolde tid.

Vores mand, der normalt er bag rattet, viser den hurtige vej til en vinterklar bil. Du skal bl.a. bruge låseolie og silikone, sprinklervæske og noget isfjerner samt – og det er vigtigt – en croissant. Foto: Joakim Søgaard

Det tager ikke særlig lang tid, og det koster ikke mere end en rund hundredkrone – inkl. mønterne til en lun croissant. Og det forhindrer irriterende frostmorgener. Se her, hvordan du sikrer dig, at du er kørende efter næste omgang nattefrost.

Klar til start

Det skal du bruge:

 • Motorolie
 • Kølervæske
 • Sprinklervæske
 • Isfjerner på spray samt
 • isskraber
 • Låseolie
 • Silikone
 • Spand med sæbevand
 • og klud
 • Frostmåler
 • Køkkenrulle – eller klud
 • Croissant

1 Olietjek

Når du har lukket op til motorrummet, bør olien lige tjekkes. Træk pinden op. Tør den af med en klud eller et stykke køkkenrulle. Stik pinden ned igen og op – står olien helt op til maks.-mærket? Hvis ikke er det vigtigt at toppe op med korrekt motorolie. Tjek i instruktionsbogen, hvilken olietype der er den rigtige. Eller spørg på tanken.

Nu du alligevel er nede i motorrummet – tjek lige, om der er tilstrækkeligt med olie på motoren.

2 Kølertjek

Kølesystemet er påfyldt en blanding af vand og kølervæske – sidstnævnte sørger både for korrosionsbeskyttelse og smøring af kølesystemet samt for frostsikkerhed. Men kan væsken i køleren klare tilstrækkelig lav temperatur? Tjek med en frostmåler – et refraktometer, som er det korrekte navn. Hvis der er det mindste tvivl om målesikkerheden – spørg på værkstedet. En frostsprængt motor er dyr at få repareret.

O.k., der er kølervæske på – men hvor meget frost kan væsken tåle? Tjek med dette måleinstrument; et refraktometer.

3 Sprinklertjek

Top op med sprinklervæske, der er frostsikret til over 20 minusgrader. Og sprinklervæske må koste, hvad den koster. Det er alt for farligt ikke at holde ruderne tilstrækkeligt rene.

Top op med sprinklervæske – du må aldrig gå ned på sprinklervæske!

4 Dørtjek

Dørlåsene skal have låseolie, der både smører låsen og hindrer, at mekanismen fryser til. Dørlisterne skal have silikone, så dørene kan åbnes – selv efter den ondeste nattefrost. Silikonen fjerner også evt. knirkestøj fra gummilisterne.

5 Rudetjek

Sørg for at have både isspray og isskraber klar i handskerummet. Ruderne skal ikke skrabes rene med dankortet (som dog er en udmærket nødhjælp). Sørg for kun at skrabe én vej: fremad. Frem- og tilbagebevægelser på ruden giver ridser. Cowboytricket: Puds ruderne indvendigt med sæbevand. Så holder de sig dugfrie her i den kolde og våde tid.

Ruderne skal ikke skrabes rene for is med dankortet. Sørg for at have isfjerner og en god skraber parat i bilen.

Til slut

Nyd kaffen og croissanten – og at du nu kommer lettere og sikrere gennem vinteren.

Belønningen: Nyd en croissant vel vidende, at kong Frost eller Jesper Theilgaard, eller hvem der nu styrer vejret, bare kan komme an.

PS: Ja, for du har jo monteret vinterdæk for længst, ikke ..?

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hvor tit skal bilen serviceres?
SPØRGSMÅL: Jeg ejer en Peugeot 206, der er indregistreret december 2005. Bilen blev købt juli 2005 efter kun 4.000 km demokørsel. Da jeg absolut ikke er videre mekanisk engageret, men ønsker en altid køreklar og driftsikker bil, følger jeg omhyggeligt importørens serviceanbefalinger.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her