Luksusbiler

Tesla-offensiv overskygges af store problemer

Ny Tesla lastbil og Roadster ser imponerende ud, men lanceres også i skyggen af en virksomhed med store problemer. Flere brancheeksperter er mere end skeptiske over for Teslas fremtidsudsigter.

Teslas grundlægger, Elon Musk, ved præsentationen af den nye Tesla Roadster og den elektriske lastbil, Tesla Semi.

Overraskelserne var til at føle på, da Testa-iværksætter Elon Musk forleden ikke alene afslørede én Tesla-nyhed, men hele to, hvor en genfødt Tesla Roadster sportsvogn fulgte den bebudede elektriske lastbil, Tesla Semi.

Den pompøse præsentation sker imidlertid i skyggen af store problemer, hvor fabrikken har svært ved at få gang i produktionen af den hypede Tesla 3 og kun har produceret 260 biler i tredje kvartal af i år, selv om der er forudbestilt over 500.000 biler. Samtidig viser de seneste regnskabstal et tab på omkring fire mia. kr. i tredje kvartal af 2017.

Tesla Roadster

Topfart: Over 400 km/t
Acc 0-100 km/t.: 1,9 sekunder
Rækkevidde: 1000 km
Pris: 200.000-250.000 dollars (1,260 kr.- til 1.580 kr.)

Tesla Semi

Topfart: 104 km/t.
Acc 0-100 km/t.: 20 sekunder
Rækkevidde: 480-800 km
Last: 40 ton
Pris: Ukendt

Det er noget, som de internationale medier bemærker, og som får kritiske ord med på vejen. Blandt andre fra Bob Lutz, der er tidligere næstformand i bestyrelsen for GM og en af de mest kendte Tesla-kritikere.

»Virksomheden vil gå fallit. Hvis det fortsætter som dette, vil de ikke overleve 2019,« lyder den barske melding fra Bob Lutz til tv-stationen CBNC. Lutz mener, at Tesla ikke har kontrol over de faste omkostninger, et dårligt fungerende produktionsapparat og et for lille forhandlernet.

Han mener, at firmaet bløder og må have tilført kapital for at overleve, også fordi andre bilfabrikker presser på.

»Der er ingen hemmelige ingredienser hos Tesla. De bruger de samme litium-ion-batterier som andre,« siger han til tv-stationen.

Elon Musk var dog frejdig ved præsentationen, hvor han pegede på, at Tesla viser bilerne, fordi firmaet kan.

»Meningen med alt det her er at slå hårdt ned på de benzindrevne biler,« lød det fra Elon Musk ved premieren.

Det er da også to køretøjer med superværdier. Roadsteren skal kunne klare 0-100 km/t. på under to sekunder, har en topfart på 400 km/t. og en rækkevidde på 1.000 km på en opladning, mens lastbilen kan nå 480 til 800 km.

Den nye Tesla Roadster klarer 0-100 km/t. på under to sekunder og har en rækkevidde på 1.000 km. Fotos: Tesla

De to modeller kommer da også på det helt rigtige tidspunkt, mener Jessica Caldwell fra analyseinstituttet Edmunds.

Tesla er stadigvæk unik

»Meget få mærker har den evne til at forbinde sig følelsesmæssigt med kunderne, som Tesla har, siger Jessica Caldwell til Automotive News.

Modellerne skal ifølge Tesla sættes i produktion med lastbilen i 2019 og roadsteren i 2020.

Ifølge fagbladet forudsætter det dog en holdbar forretningsplan, og den er bundet op på, at Tesla får styr på produktionen af Tesla Model 3 og formentlig deres likviditet. Især set i lyset af, at Model 3 er forsinket gentagne gange. Derfor betragtes bilerne i første omgang som en slags konceptbiler.

Den elektriske lastbil, Tesla Semi, kan laste 30 ton og har en rækkevidde fra 480 til 800 km.

»Tesla Roadster er en slags garanti for spænding. Men den største opgave for Tesla er at få Model 3 til at fungere. Det vil kunne åbne portene for Teslas fremtid,« siger Akshay Anand fra Kelly Blue Book til Automotive News.

De nye modeller kan allerede nu reserveres for et klækkeligt beløb. Således koster det 50.000 dollars eller små 350.000 kr. at reservere en Tesla roadster, som er prissat til 200.000-250.000 dollars, mens det koster mere beskedne 5.000 dollars at forudbestille en Tesla Semi lastbil. Den har dog ikke fået noget prisskilt på.

Iagttagere peger på, at den kan blive meget dyr, hvis der skal en batteripakke i, som kan leve op til det lovede. Til sammenligning koster en almindelig dieseldrevet amerikansk truck 125.000 dollars. Men besparelserne ved den elektriske lastbil er også store, lyder det fra Tesla.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her