*

Biler

Svensk retro-sportsvogn får comeback

Den stilrene svenske Indigo 3000R sportsvogn fra 1990’erne kommer nu igen i produktion i en opgraderet 2017-udgave fra ligeledes svenske von Braun.

Von Braun Indigo 3000 R-modellerne fås både som roadster, cabriolet og coupé. Med en speciel udstyrspakke kan du bytte rundt på overdelene. Fotos: vB Automotive

Sverige har flere bilmærker, end du tror. Her taler vi ikke kun om de oprindelige Volvo og Saab, som nu er på udenlandske hænder, samt de ekstremt dyre supersportsvogne fra Koenigsegg.

De elegante åbne og lukkede Indigo 3000 sportsvogne har nemlig også bidt sig fast ”hinsidan” som nyklassiske nationale klenodier. De blev oprindeligt lanceret i 1996 af den lille producent Jösse Cars, som brugte dele fra den svenske bilindustri, men produktionen stoppede tre år og 43 biler senere.

Imidlertid overtog det svenske firma vB Automotive rettighederne for et par år siden, og nu er modellen på banen igen under navnet von Braun Indigo 3000R som roadster, cabriolet og en coupé samt en tre-i-en-model, hvor toppen kan skiftes, så man kan veksle mellem alle modellerne. Ejerne kan dog også købe de forskellige toppe til bilerne som ekstraudstyr.

Bilerne har 3,0 liters sekscylindrede motorer fra Volvo. Der er fri udsigt til motorrummet.

Firmaet har opgraderet modellerne på 50 punkter, der bl.a. omfatter ny front, bagspoiler og bremser. Motoren er også ny, og bl.a. hele det elektriske system er opgraderet til dagens standard. Kraftværket er en 3,0 liters sekscylindret motor med dobbeltturbo, 300 hk og et moment på 400 Nm. Accelerationen fra 0-100 km/t. forventes at ligge under 5,0 sek., mens topfarten er begrænset til 250 km/t. vB Automotive nævner officielt ikke noget fabrikat, men motoren er hentet fra Volvo.

Forserie på 10 biler

Bilerne sælges i Sverige i en forserie på 10 såkaldte von Braun Indigo 3000 R Signature-modeller, der som grundpris koster 960.000 kr., hvilket er 100.000 kr. under en Porsche 911 Carrera i Sverige. Bilerne vil typisk skulle gøres personlige, og så kan priserne ende på mellem 1.150.000 kr. og 1.250.000 kr.

Der er flere årsager til, at vB Automotive tager produktionen op.

Bilen er oprindelig udviklet og designet i midten af 1990’erne af eksperter fra Volvo.

»Der findes ikke mange biler i dag, som du kan finde med retrodesign. Derfor har bilen en vis appel, og vi tror, at der er plads i markedet for den slags biler,« siger Frank Bergqvist, der er direktør og parter i vB Automotive AB.

vB Automotive, som har en kapacitet på to-tre biler om måneden, lancerer i første omgang bilerne i Skandinavien samt Spanien og Portugal.

»Når vi har vist, at vi kan producere et vist antal i den rigtige kvalitet, er vi klar til at få flere investeringer ind, så vi kan udvide kapaciteten,« siger han.

Unikt projekt

Modellen er oprindeligt udviklet af designeren Hans Philip Zachau, der har en fortid som chef for udvendigt design hos Volvo, samt en ledende tekniker ligeledes fra Volvo, som har stået for platformen på den 4,5 meter lange bil.

Indigo 3000

Den drives af en 3,0 liters sekscylindret motor på 300 hk.

Accelerationen fra 0-100 km/t. forventes at ligge under 5 sek., mens topfarten er begrænset til 250 km/t.

Modelserien er opgraderet med ny teknologi og relanceres nu i 2017.

Hans Philip Zachau, som i dag er direktør for Lighthaus Industrial Design i Gøteborg, har opgradet bilen til et mere nutidigt design.

Han har selv haft en model, som har kørt i de sidste 20 år. Erfaringerne herfra er brugt i udviklingen af den nye model, som også har fået et helt nyt ledningsnet og har samme type manuelle gearkasse som bl.a. i Ford Mustang og Chevrolet Camaro.

»Her er tale om en yderste begrænset serie af 10 unikke biler, der repræsenterer en svensk ingeniør- og sportsvognsarv. Vi er beærede over at være en del af et unikt projekt, som bliver noget helt specielt for 10 lykkelige ejere. Hvordan fremtiden så vil se ud for sportsvognen, må vi afvente. Men vi er naturligvis mange, der håber på at se mere af denne type bilproduktion i fremtiden,« lød det fra Hans Philip Zachau, da projektet blev sat i søen for et par år siden.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her