Biler

Mazdas fascinerende historie rulles ud

Det første officielle Mazda-museum er åbnet i Tyskland. Samlingen gemmer på en række unikaer med en helt særlig betydning.

En af hovedattraktionerne på det nye Mazda-museum er denne Cosmo Sport fra 1967, der har en skønnet salgsværdi på 100.000 euro. Foto: PR

En utraditionel bilproducent fra Hiroshima, der nær var blevet udslettet af atombomben under Anden Verdenskrig. Sådan kan man beskrive japanske Mazda, som ruller en lang række af sine klassiske modeller ud på det første Mazda-museum i Europa – og faktisk det eneste uden for Japan.

Navnet er Frey Mazda Classic Car Museum, placeret i Augsburg i nærheden af München og er et projekt fra den lokale Mazda-forhandler, Auto Frey, med støtte fra Mazda Tyskland. Her udstilles 45 køretøjer i en sporvognsremise fra 1897.

En af de første Mazda-modeller importeret til Tyskland, her uden for det nye museum.

Museet

De modeller, der er på display, omfatter bl.a.:
En 1967 Mazda Cosmo Sport, en 1969 Mazda Luce RX87 og 1992 Mazda RX-7, en 1962 Mazda K360 trehjulet lastbil, en 1966 Mazda Familia 1000 Coupé, en 1976 Mazda 616, den første model officielt til salg i Tyskland, og Mazda AZ-1, en karakteristisk letvægtssportsvogn fra 1992.

Udstillingen vil hele tiden ændre sig med nye perler fra Freys samling af mere end 120 ældre Mazdaer.

Arrangørerne håber, at stedet bliver et knudepunkt for Mazda- klubber, der mødes til træf og klassiske biler i almindelighed.

Auto Frey har været Mazda-forhandler siden 1978 og driver i dag tre forhandlere i Augsburg-området.

Virksomheden Toyo Cork Kogyo blev grundlagt i 1920 i Hiroshima i Japan af Jujiro Matsuda. Som navnet antyder, fremstillede virksomheden i begyndelsen kork. Men Matsuda strakte sig snart ind i bilbranchen, og i 1931 opstod navnet Mazda. Navnet refererer til navnet Matsuda. I 1984 skifter hele koncernen navn til Mazda.

Udstillingen omfatter ud over en række historiske modeller fra det tyske marked også talrige meget sjældne Mazdaer, som eksempelvis kun er solgt i Japan eller USA, foruden enkelte specialmodeller, som kun er fremstillet i meget begrænset antal.

Hovedparten af samlingen stammer imidlertid fra den store forhandlers egen portefølje, som er blevet gemt, siden Frey begyndte som forhandler i 1978.

Austin-samling bliver del af teknisk museum

Et af de store trækplastre er Mazda Cosmo med wankelmotor. Den kom på markedet i 1967 og blev en populær sportsvogn. På den tid var halvdelen af alle solgte Mazdaer i USA med wankelmotor. Bilen, der findes i tre eksemplarer i samlingen, vurderes til at have en værdi på omkring 750.000 kr.

Der sad også en wankelmotor i 787-racerbilerne, som er berømte for at vinde 24-timers løbet Le Mans i 1991. Mazda er dog først og fremmest kendt som leverandør af husholdningsmodeller, i en periode markedsført under sloganet ”Biler uden brok”. I den boldgade er det interessant, at udstillingen rummer fabrikkens første masseproducerede bil, en Mazda R360 fra 1960.

Produktionen begyndte at rulle

Før den tid havde Mazda ikke en bil med fire pladser, men Mazda overraskede med sin elegante City-Coupé i letmetal og 16 hk motor, der var god for en topfart på 85 kilometer i timen. Da bilen blev lanceret, fik Mazda 4.500 ordrer på den blot tre meter lange bil, som blev et hit i Solens Land. Siden kom modellerne Familia i 1962 i mellemklassen og flere sportslige coupéer med 1,3 liters motorer.

I 1968 begyndte en større ekspansion med Mazda 1200 R100 Coupé og Familia som en verdensbil til alle markeder.

Museet rummer også en Mazda 616 fra 1976, som var den første Mazda importeret til Tyskland.

Mazdas koncerndirektør, Akira Marumoto, erklærer sig stolt over, at autofirmaet Frey har gjort sig så store anstrengelser for at skabe et museum.

»Alle på Mazdas hovedkvarter er meget stolte over, at Frey er en del af vores organisation og har skabt noget så ekstraordinært.«

Mazda RX-7 fra 1979 var en sensation med sin wankelmotor og sit spændstige design.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her