Biler

Familie-Fiat flopper i sikkerhedstest

Den syvpersoners Doblo får kun tre af fem stjerner i crashtest.

Fiat Doblo markedsføres ikke længere på det danske marked. Men da sikkerheden ikke er alt for god, er der grund til at være påpasselig, hvis du kigger på brugte Dobloer. Foto: Euro NCAP

Selv om nye biler bliver sikrere og sikrere, er der alligevel grund til at følge med, når sikkerhedsorganisationen Euro NCAP tester nye bilers kollisionssikkerhed.

Crashtest
  • Trods et facelift i 2015 mangler Fiat Doblo stadig basalt sikkerhedsudstyr, og derfor kan det kun blive til tre stjerner i den seneste Euro NCAP-test.
  • Selv om det er set bedre, er der stadig de maksimale fem Euro NCAP-stjerner til den nye BMW 5-serie, der samlet er en meget sikker bil.

Tag nu den seneste test, hvor testingeniørerne har kørt en Fiat Doblo med muren, hvilket italieneren ikke slap særligt godt fra. Oprindeligt blev den rummelige Fiat Doblo testet til tre Euro NCAP-stjerner tilbage i 2004. Den seneste udgave fra 2010, der fik et mindre facelift i 2015, er imidlertid aldrig blevet testet før nu, hvor det med de skrappere Euro NCAP-krav – igen – kun bliver til tre stjerner anno 2017.

»At resultatet kun rækker til tre stjerner for Fiat Doblo, kan ikke overraske. Det betyder dog ikke, at bilen er blevet mindre sikker med årene, men viser snarere, hvor hurtigt udviklingen inden for bilsikkerhed er gået de seneste år. Desværre er Fiat ikke fulgt med. Særligt fordi Fiat Doblo med sin størrelse kan være interessant for familier med tre eller flere små børn og behov for plads til en barnevogn, « siger FDM’s repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.

Euro NCAP har en række anmærkninger til sikkerheden, der bl.a. handler om en førerairbag, der ikke er effektiv nok, for stor belastninger af passagerens brystkasse og lidt for dårlig beskyttelse af bagsædepassagerer.

Fiat 500 falder fra fem til tre stjerner efter ny crashtest

»Samtidig viser testen, hvorfor man som bilkøber bør undersøge bilernes sikkerhedsniveau, før man beslutter sig for at købe en ny bil,« siger FDM’s repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

»FDM anbefaler, at man som udgangspunkt vælger biler med højest muligt sikkerhedsniveau, og at man derfor koncentrerer sit valg blandt biler, der har opnået enten fire eller fem stjerner i sikkerhedstesten fra Euro NCAP.«

Det er blandt andet fraværet af så godt som alle nye sikkerhedssystemer såsom automatisk nødbremse og linjevogter, der trækker ned. Derudover imponerer den syv år gamle Fiat Doblo langtfra, når det gælder kollisionssikkerhed. Hverken når det gælder de store eller små passagerer.

Fiat sælger ikke længere nye Doblo på det danske marked, men der er fortsat biler til salg på markedet for brugte biler.

Sikker BMW

Ud over Fiat Doblo har Euro NCAP testet den nye BMW 5-serie, der helt efter bogen får de maksimale fem Euro NCAP-stjerner.

»BMW opnår den forventede topkarakter, og alt andet havde også været opsigtsvækkende. Man kunne dog godt ønske sig, at BMW valgte at gøre alt sikkerhedsudstyr til standard, så alle biler havde det maksimale sikkerhedsniveau, når nu fabrikken har udviklet udstyret til bilerne. Det rokker dog ikke ved, at BMW 5-serie er en meget sikker bil,« siger Søren W. Rasmussen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her