Biler

Fiat 500 falder fra fem til tre stjerner efter ny crashtest

Små biler kæmper med sikkerheden, viser nyeste crashtest fra Euro NCAP. Her klarer den nye Ford Ka+ og den klassiske Fiat 500 sig skidt.

Ford Ka+ er tydeligvis skabt til salg i dele af verden, hvor sikkerhed ikke spiller den store rolle. Ford burde ikke falde for fristelsen til at sælge en så dårligt udstyret bil på vores marked, mener FDM. Foto: Euro NCAP

Syv biler er kørt mod muren i den seneste crashtest. Fire består, mens tre dumper. De nye Audi Q5, Land Rover Discovery, Peugeot 5008 og Toyota C-HR klarer sig godt og får fem ud af fem stjerner, mens det ser værre ud for de tre små modeller, Citroën C3, Fiat 500 og Ford Ka+, der alle ser dårlige ud.

Citroën C3 er en sikker bil med fire stjerner, men mangler automatisk nødbremse. Foto: Euro NCAP

Det er konklusionen fra sikkerhedsorganisationen Euro NCAP, der gennem en årrække har strammet kravene, og det betyder, at små biler uden ret meget sikkerhedsudstyr har svært ved at få en høj karakter.

Sikkerhed

Næste år strammer Euro NCAP igen kravene for bilers sikkerhed.

Audi Q5 får fem stjerner i år, men sådan ville det ikke gå med 2018-kravene. Audi kan levere det nødvendige udstyr, men det er ikke standard i dag.

Også den helt nye Toyota C-HR med det opsigtsvækkende design får fem stjerner, men skal være glad for at være testet i 2017. Her er det beskyttelsen af mindre børn, der ikke er i top.

Sidste bil i feltet er Land Rover Discovery, der ligeledes fik fem – men til gengæld mere langtidsholdbare – stjerner.

Citroën C3 klarer sig bedst og når op på fire stjerner, men den kunne faktisk have fået fem stjerner, hvis den var forsynet med det automatiske nødbremsesystem, der giver ekstra point i en sikkerhedstest.

FDM, der har bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen som repræsentant i organisationen, er ikke imponeret over det franske mærke.

»Det er skuffende, når en helt moderne og nyudviklet bil ikke opnår de fem stjerner. Senere på året får C3 nødbremse, men det er altså for sent til testen. Så vent med at købe bilen, til det er på plads,« siger han.

Sikkerhed som ekstraudstyr: Bilerne skal selv opdage faresituationer og undgå dem

Det ser væsentligt ringere ud for den ellers nye Ford Ka+. Her skinner det tydeligt igennem, at bilen i virkeligheden er udviklet til lande i bl.a. Sydamerika, hvor sikkerhed ikke er i højsædet. Den når kun op på tre stjerner.

» Ka+ er tydeligvis skabt til salg i dele af verden, hvor sikkerhed ikke spiller den store rolle. Ford burde ikke falde for fristelsen til at sælge en så dårligt udstyret bil på vores marked,« siger Søren W. Rasmussen.

Knubs til klassiker

Den ellers så populære Fiat 500 fik også knubs i testen.

Siden 2009 har den været populær på de danske veje. Dengang fik den fem stjerner, men testen har overskredet sidste salgsdato, og derfor er Fiat 500 testet igen.

Fiat 500 ryger fra fem til kun tre stjerner, fordi kravene er strammet. Foto: Euro NCAP

»I mellemtiden er Fiat 500 hverken blevet værre eller bedre, til gengæld er kravene til bilers sikkerhed skærpet meget på de seks år. Derfor ryger den fra fem til kun tre stjerner, siger Søren W. Rasmussen. Det er især mangel på en automatisk nødbremse og andet moderne sikkerhedsudstyr, der trækker ned. Men det grundlæggende sikkerhedsniveau i Fiat 500 er heller ikke til mere end tre stjerner målt med nutidens standarder.

Fem stjerner under pres

Fire biler i de populære SUV- og crossover-klasser klarede testen til topkarakter. Den ene – Peugeot 5008 – behøvede dog slet ikke at møde muren for at få fem stjerner. Da bilen deler konstruktion og udstyr med Peugeot 3008, men blot har fået ændret lidt på bagenden, kan den få overført det flotte resultat.

Hertil viser bilproducenterne, at de kan bygge sikkerhed ind i alle størrelser biler.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her