Annonce
Biler

Kopi- og discountpærer kan gå i brand

Du risikerer ikke kun ringere lys, men også, at bilen går i brand, når du køber kopier eller helt billige Xenon-pærer.

Originale Xenon-pærer har en skarp grænse mellem lys og mørke som på billedet her, mens pirat- og discountpærer lyser kortere, upræcist og har en ujævn overgang. Foto: Hella

Det kan være fristende at købe et par billige Xenon-pærer til forlygterne på nettet. Men lad være. Du kan ikke alene risikere at få pærer, som endda lyser ringere end almindelige H7-pærer, i værste fald kan de også blive så varme, at lygten og dermed bilen går i brand.

Sådan lyder meldingen fra Philips, der er en af de største producenter af Xenon-lys og sammen med engelske BBC har lavet et indslag i programmet ”Fake Britain”, som sætter spot på problemet, der er aktuelt i hele Europa og dermed også i Danmark.

Test af Xenon-pærer
  1. Philips Vision 148 lux
  2. Biltema 99 lux
  3. Bright 65 lux
  4. Maxlux 60 lux
  5. Award 63 lux
  6. Hamron 32 lux
  7. Billig bilpleje 32 lux
  8. Xenonline 73 lux – slukkede efter to minutter
  9. Xenon Super Vision 0 lux – Virkede ikke
Testen omfattede også lysspredning og effekt. Lux indgår som et af flere elementer. Lumen fortæller, hvor meget lys der kommer ud af en pære. Lux fortæller, hvor meget lys der falder på et afgrænset område.

Det engelske program har især fokus på falske pærer, der foregiver at være mærkevarer og sælges til discountpriser. Men også de helt billige pærer, som kan købes i butikker, er i risikogruppen, lyder det fra Philips.

Herhjemme har man ifølge Anders Grønbech, der er business development manager hos Philips, endnu ikke oplevet brande. Men han har set eksempler på lygte-glas, som er ødelagt på grund af varmen. Det, der sker, er, at pærerne – der virker ved højspænding – er konstrueret, så de simpelthen udvikler for meget varme.

Svært at se forskel

Mens de originale pærer typisk koster fra 600 kr. pr. styk, kan man ofte få kopierne for det halve.

Du kan ikke umiddelbart set forskel på pærerne, men der er alligevel tegn.

»Hvis pærerne er i en hvid emballage og har en lav pris, så vær på vagt, siger Anders Grønbech.

Hos FDM har man ikke hørt om Xenon-pærer, der er gået i brand. Men Jørgen Jørgensen, der er konsulent i FDM’s tekniske rådgivning, anbefaler klart, at man køber pærer af et anerkendt mærke.

»Når man har valgt så dyrt et lygtesystem, burde man også være interesseret i at få pærer, som matcher det,« siger Jørgen Jørgensen.

Pas på de billige efterligninger af LED-lys

Omfanget af piratpærer er ukendt, men der kan være rigtig mange pærer i en container. Da Europa ikke er et afgrænset marked, flyder for eksempel piratpærer frit.

»Det her er måske skræmmeeksempler, men det er den virkelige verden. Man skal i hvert fald tænke sig om, når man køber pærer, og gå efter kendte mærker,« siger Anders Grønbech fra Philips.

Pirat-Xenon-pærerne brændte sammen, da Philips og Osram testede en sending i BBC-programmet ”Fake Britain”. Foto: Philips/BBC

Der er dog også stor forskel på, hvor godt de Xenon-pærer, som kan købes frit på markedet, lyser. Det viser en uafhængig test, som Philips har lavet sammen med motorjournalister fra en række skandinaviske lande.

Her handler testen om en halv snes Xenon-pærer, der er indkøbt vilkårligt i de skandinaviske lande. I testen vinder mærkevarebrandet, som er Philips Vision, men i princippet lige som godt kunne være en tilsvarende pære fra f.eks. konkurrenten Osram, mens en række no name-brands lyser ringere. De har enten kortere lyskegle eller sender lyset det forkerte sted hen, så de blænder modkørende.

Der er hjælp at hente til dem, der blændes af billygter om natten

Således lyste den bedste pære små 100 meter, mens den ringeste kun nåede 60 meter ud. Pærerne er dog kun en ting. Det er lige så vigtigt, at pærerne er indstillet rigtigt i biler med Xenon-lys, der har en automatisk niveauregulering. Derfor peger FDM på, at det samtidig er afgørende at få kontrolleret niveaureguleringen af forlygterne, som er en meget vigtig del af det avancerede lygtesystem.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her