Annonce
Biler

Spar penge ved at tanke rigtigt på bilferien

Der er mere end tre kroners forskel på literprisen for brændstof mellem landene i Centraleuropa. Lidt planlægning kan spare penge.

Der var mere end tre kroners forskel på en liter diesel mellem Østrig og Italien, da vi tjekkede. Så der er penge at spare. Foto: tank.rest.de

Med måske langt over 1.000 km til feriemålet vejer brændstoffet tungt på budgettet. Men der kan være penge at spare med lidt planlægning, før du drager af sted med en pakket feriebil.

Nede i Europa er der nemlig markant forskel på brændstofpriserne. Således er der en forskel på langt over tre kr. per liter mellem de billigste og dyreste lande. Det er selvfølgelig kun relevant, hvis din vej alligevel går gennem disse. Men det er ikke usandsynligt. Samtidig kan en afstikker fra de tyske motorveje spare dig for penge.

Nogle af de billigste lande er Østrig og Kroatien, hvor det sidste er et nyt yndet feriemål, mens turen ofte går gennem Østrig på vej mod Gardasøen. Også Luxembourg og Andorra er billige.

Store forskelle

Både danske FDM og den tyske bilistorganisation ADAC overvåger priserne på deres hjemmesider. Her er den tyske den hyppigst opdaterede.

Skal du på bilferie? Få analytikernes bedste råd til den lange tur

Ved et tjek op mod ferien kunne vi se, at 95 oktan benzin og diesel henholdsvis kostede 8,47 kr. og 7,76 kr. per liter i Østrig samt 11,66 kr. og 10,36 kr. per liter i Italien. Her er altså en forskel på henholdsvis 3,19 kr. og 2,60 kr. per liter. Faktisk var prisen helt nede i henholdsvis 7,59 kr. per liter og 6,18 kr. per liter i Andorra. Mere end fire kr. under Italiens priser. Mønstret i Europa er dog klart.

»Det er generelt billigere i østlandene og Østrig, mens det er dyrt i Italien, Holland, Schweiz og Frankrig,« siger Frederik Valmin, feriekonsulent hos FDM.

Det er bekvemt at tanke på rastepladsen. Men der er penge at spare ved at køre fra motorvejen. Foto: tank.rast.de

Tyskland er mere svingende, men ultimo juni kunne det klart betale sig at tanke i Tyskland, før man kørte ind i Frankrig. Undervejs gennem Tyskland kan du også spare penge. I Tyskland skal du ligesom i Danmark også nogle kilometer væk fra Autobahn-rastepladserne. Her skal du gå efter de ubemandede stationer, hvor du typisk kan spare 10 cent (75 øre) per liter benzin og tre cent (22,5 øre) per liter diesel.

Du kan dog også ofte spare lige så meget ved at vælge en ”Autohof”, der ellers er møntet på lastbilerne. Det handler også om, hvor meget tid du vil ofre, og du kan også hurtigt bruge brændstof på at køre efter stationerne, som kan findes med gps’ens ”Points of interest”.

Find vej i junglen af motorvejshoteller: Sådan bor du godt og billigt på rejsen sydpå

»Her er det oplagt at kombinere tankning af bilen med overnatning, hvis du alligevel har fundet en lokal kro, hvor det er billigere at overnatte end på rastepladsen,« siger Jan Lang, der er analytiker på Bilbasen og har kørt de tyske motorveje tynde for at kortlægge trafikken.

Mindre schnitzel mere salat

FDM tilslutter sig.

»Generelt kan du spare ved at køre væk fra motorvejen. Det er bekvemt at overnatte og tanke på rastepladsen, men det koster altså også mere, end hvis du kører lidt væk,« siger Frederik Valmin.

Hvis du vil spise ved samme stop, kan du glæde dig over, at tankstationernes udvalg af mad er blevet bedre og mere varieret.

Det vil sige langt færre schnitzler og bratwursts, mens der er mere salat og frisk brød. Vores erfaringer siger dog, du ikke skal regne med den store kulinariske smagsoplevelse.

ADAC kårer de bedste rastepladser, og du kan søge på linksundrechts.com/dk eller tank.rast.de eller adac.de.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FDM
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her