Annonce
Biler

Tomgangskørsel er usundt for motoren

Pas på med at lade bilen holde stille med motoren tændt. Tomgangskørsel er nemlig både ulovligt og ufornuftigt, mener eksperter.

FDM

Det er koldt, det sner, og bilen skal lige varmes op, før du kører en tur i den. Derfor starter du måske motoren i god tid, før du skal køre, så bilen kan blive lun og dugfri.

Men at lade bilen køre i tomgang, som det hedder, er en rigtig dårlig idé.

»Selv om jeg måske godt kan forstå, hvorfor man gør det, vil jeg alligevel på det kraftigste fraråde tomgangskørsel,« siger Jørgen Jørgensen, teknisk rådgiver fra FDM.

For det første er en motor, der kører i tomgang, meget lang tid om at blive varm. Og det er ikke sundt for motoren, påpeger han.

»En motor er ligesom os andre. Den får først varmen, når den begynder at bestille noget. Det gælder især dieselmotorer, der næsten ingen varme producerer i tomgang,« siger Jørgen Jørgensen.

Og så er tomgangskørsel endda også ulovligt i flere kommuner, påpeger han. 

Omkring en tredjedel af de danske kommuner har indført regler om tomgangskørsel, og ofte må din bil ikke holde stille med motoren tændt længere end 1-3 minutter.

Ellers kan det udløse en bøde.

Mange glemmer måske også, at bilen kan være en stor fristelse for tyveknægte, som meget nemt kan stjæle en bil i tomgang, påpeger han.

Tomgangskørsel er ikke kun til gene for din bil. Dine naboers helbred tager også skade af det, siger Kim Winther, civilingeniør og seniorkonsulent i afdelingen for Vedvarende Energi og Transport hos Teknologisk Institut.

»En moderne bil varmer sig selv op på et par minutter, når du kører i den, men kører motoren i tomgang, bliver bilens katalysator aldrig ordentlig varm. Det medfører, at motoren sender en masse ubehagelige og kræftfremkaldende ting ud af udstødningen,« siger Kim Winther.

Men Jørgen Jørgensen forstår godt, hvor nogle bilister alligevel lader bilen køre i tomgang. 

»Man vil selvfølgelig gerne fremskynde processen, men med en isskraber og eventuelt et vaskeskind til at tørre dug af ruden med kan du sagtens gøre bilen klar til kørsel uden at starte motoren i utide,« siger Jørgen Jørgensen.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FDM
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her