*

Biler

Du kan måske hedde Volvo

Det er ikke urealistisk at få lov til at opkalde sig efter sin drømmebil. Men der er en række krav, som skal opfyldes.

Nogle navne er mere beskyttede end andre. Volvo kan ifølge Statsforvaltningen være inden for rækkevidde. Foto: Volvo

Hvis du er så meget i harmoni med din bilmodel eller -mærke, at du vil kalde dig dette til for- eller efternavn, er det ikke helt urealistisk.

»Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad folk kan finde på, siger Jeanette Landt, kontorfuldmægtig i Statsforvaltningen.

Forvaltningen, der skal vurdere alle nydannede efternavne, har nemlig vide rammer. Men en række betingelser skal opfyldes.

Navnet må ikke være beskyttet eller anstødende, det må ikke bestå af tal eller udelukkende konsonanter. Og så skal det passe som for- eller efternavn. Der er videre rammer for efternavne end for fornavne.

»Volvo ville ifølge reglerne umiddelbart være mere egnet som drenge- end pigefornavn, men det kommer an på en konkret vurdering,« siger Jeanette Landt.

Go eller no go

Her vil nogle mærkevarenavne dog blive sorteret fra, mens andre er så ukendte, at de muligvis får grønt lys. Det kunne være Carrera eller Panamera, som er to Porsche-modeller, mens familienavnet Porsche er beskyttet. Volvo er i modsætning til Porsche ikke et beskyttet navn. Det vil også gælde et mere generelt navn som Ford.

Hr. og fru Skoda - Så mange danskere hedder det samme som bilmærker

Porsche er dog også et gammelt østrigsk familienavn, mens Volvo er latin for ”Vi ruller”. Det afhænger i sidste ende af en vurdering.

»Vi kan jo ikke kende navnene på alle bilmodeller. Men Mustang eller Chevrolet ville muligvis være for eksponerede til at blive godkendt, uden at jeg kan sige, hvad udfaldet ville være ved en ansøgning,« siger hun.

Konkret vurdering

»Vi har afvist fornavne på superhelte. Efter filmene om Ringenes Herre kom der mange ansøgninger om fornavne herfra, og i dag er Legalos og Frodo godkendte,« siger Jeanette Landt

En liste med 90 beskyttede mærkevarenavne findes på Ankestyrelsens hjemmeside. Her er Cecil og Junkers omtalt med reference til cigaret-mærket og gulvfabrikanten. Og de kan ikke godkendes som nydannede efternavne.

Statsforvaltningen godkender fortsat nye fornavne, og hver måned indsendes nye lister til Ankestyrelsen. I dag er der 17.914 godkendte drengenavne, 14.557 pigenavne og 774 unisexnavne.

Antallet vokser, bl.a. fordi flere med anden etnisk baggrund tager nye navne med fra deres hjemlande, og fordi danskerne bliver mere opfindsomme.

»Vi ser nygifte par danne deres eget helt nye efternavn for at signalere, at de starter på noget helt nyt,« siger hun.

Hvis man ønsker at skifte navn, går vejen elektronisk gennem det lokale kordegne-kontor eller borger.dk.

Her kan man vedlægge en begrundelse. Det er først og fremmest de generelle regler, der vurderes efter.

»Hvis nogle vil opkaldes efter deres hund, tæller det ikke så meget. Men hvis der er nogle, som har været ved numerolog, hvor der skal være en logik i bogstaverne mellem for- og efternavn, er det noget, som vi tager hensyn til,« siger Jeanette Landt.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Grønland går en meget usikker tid i møde

Jens-Pavia Brandt, selvstændig turistguide og jæger ,Kangerlussuaq Grønland
I Grønland er store lufthavnsprojekter blevet vedtaget helt uden analyser.
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her