Biler

Praktisk og miljøvenlig elhest

Vi kører den dansk udviklede trehjulede elektriske Triplet varebil.

Den trehjulede Tripl kræver styrthjelm, og den kører som en stor scooter, men mere stabilt på forakslen. Fotos: Jens Overgaard

Den ligner en gammeldags budcykel, og jeg føler mig næsten også hensat til en sådan, da jeg sætter mig bag styret af den aflange scootersaddel og skuer ud over den lange glasfibersnude af en transportkasse.

Tripl
 • Pris: 49.900 kr. plus moms.
 • Batteripakker: ca. 20.000- ca. 40.000 kr. plus moms.
 • Motor: elmotor på 4 kW, peak på 10 kW.
 • Batteri/teoretisk rækkevidde:
  5,3 kWh: 30-60 km.
  6,7 kWh: 50-80 km.
  8,0 kWh: 70-100 km.
 • Opladetid, batteri: fem-otte timer.
 • Længde: 2,41 meter.
 • Vægt inkl. 8,0-kWh-batteri: 301 kg.
 • Volumen: 750 liter.
 • Last: 200 kg.
 • Udviklet af Tre-For Drive sammen med danske Garia, der bygger golf-biler i den eksklusive ende.
 • Designet af danske Art Linco.
 • Bygges af Govecs i Tyskland, som producerer elektriske scootere.
Men det her er meget mere. Navnet er Tripl, og det trehjulede køretøj er den første dansk udviklede elbil siden Ellerten, der skal sælges i større skala.

Den lille varevogn med plads til 750 liter og 250 kg last foran føreren er skabt af Energiselskabet Tre-For. Tripl er skræddersyet til nærtransport i de europæiske storbyer, hvor man har indført miljøzoner, der hovedsagelig kun må befærdes af elkøretøjer.

Jeg besøger Tre-Fors hovedkvarter i Kolding, hvor jeg efter en instruktion ruller ud på byens veje i modellen, som er en prototype, hvilket fabrikken understreger. Tripl kan køres med EU-kørekort til en stor knallert, og den betjenes da også som en sådan.

Her er dog ud over gashåndtaget, håndbremser til for og bag, en kontakt til frem- og tilbage-kørsel samt en boostknap, som giver et ekstra pift ved starten af accelerationen, eller hvis du i lav fart skal have hjælp til at komme op ad en bakke.

Lave udgifter skal trække

Vi har en elmotor på 4 kW eller 5,4 hk at gøre godt med. Den kan på toppen yde 10 kw svarende til 14 hk, hvilket rækker til en acceleration 0-30 km/t. på fire sekunder og en topfart på 45 km/t.

Vores test-Tripl er bestykket med den største batteripakke på 8,0 kWh, der giver en teoretisk rækkevidde på 70-100 km. Pris: cirka 90.000 kr. plus moms, svarende til 112.500 kr. Den pris forekommer høj for en stor scooter, men Tripl skal sælges på lave omkostninger, sin praktikalitet og miljøvenlighed, lyder det.

Som i ethvert elkøretøj er momentet der med det samme, og vi lægger hurtigt fra land.

Vi kan dog godt mærke, at der er vægt på forakslerne af det 300 kg tunge køretøj, så styretøjet er også tungt. Især når vi skal lave en u-vending og teste den lille vendediameter på 7,5 meter.

Tripl er udstyret med letvægtshjul og har McPherson-hjulophæng foran som på en rigtig bil.

Det lille ladestik sidder i siden. Tripl kan lades op på fem-otte timer.

Vi ved ikke, hvordan det opleves med fuld last. Men det er formentlig ikke lettere. Fabrikken arbejder dog også med en mulig servostyring.

Styretøjet er dog heller ikke tungere, end vi sagtens kan håndtere Tripl’en. Forakslerne har McPherson-ophæng som på en bil, og de suger huller i vejen godt. Vi ved ikke, hvordan den reagerer ved en undvigemanøvre, men ifølge Tre-For er den testet til at kunne klare en sådan.

I bytrafikken smutter Tripl’en godt med, men den lille motor, der på prototypen er elektronisk begrænset til 35 km/t., har dog sin begrænsning, når der skal flettes på indfaldsvejene.

Boost-knappen kan mærkes, når du skal sætte i gang op ad bakker eller lægge fra land i lyskryds, hvor elmotoren skal have et ekstra pift.

Praktisk i bykernerne

Tripl er dog først og fremmest skabt til at være praktisk i bykernerne. Derfor er sadlen let at komme på og af, mens den store klap åbner højt.

Umiddelbart virker konceptet rigtigt. Det bliver spændende at følge det danske køretøjs-eventyr. Tripl kommer på markedet i 2016.

Lastrummet er regulært. Det kan rumme 750 liter eller 200 kg. Her kan også monteres varme- eller køleelementer.

Instrumentbordet er minimalistisk med et instrument, hvor du kan se hastighed og batteristand.

Du sidder på en smal sadel som på en scooter. Tripl kan først køre, når sadlen er trykket ned. Konstruktørerne har gjort meget ud af, at Tripl skal være let at komme på og af.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Biler lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her