Annonce
Biler

Klassiske biler kan koste kassen

Køb en klassisk bil – så vokser din formue hurtigere, end noget pensionsselskab kan matche. Eller også sætter man penge til. Begge scenarier er helt normale inden for klassikerhandel. Så man må kigge sig for ...

Drømmer du om at blive investeringsmillionær i klassiske biler?

Porsche 911 er et helt kapitel for sig – et godt bud på en 911’er, der vil stige i værdi, er G-serien fra 1974 til 1997.
Så hold bare op med at læse denne artikel. For det vil næppe ske. Beklager.

Men er din drøm at være passioneret ejer og ikke mindst kører af en bil, du af en eller anden grund sætter særlig pris på, så læs endelig videre. For her kommer opskriften på, hvordan man udvælger sig den helt rigtige klassiker, der taler til køreren i dig. Og hvor dette med en mulig værdistigning kan være en mere eller mindre sandsynlig bonus. For klassikere skal købes med hjertet. Og ikke med pengepungen.

En italiener på vej op i pris: Lancia Coupé.

Men på trods heraf er det et faktum, at mange klassiske bilers værdi de senere år er steget med 10-15 pct. – om året. Derfor har netop denne type bil helt styret uden om den generelle finanskrise.

Veteranbiler solgt for 74 mio. kr.

Se dig godt omkring

En af de danske eksperter på området er Jan Paustian, den ene af ejerne af firmaet Stelvio Automobili, der handler med klassiske biler i de fleste prislejer. Jan forklarer:

Alfa Romeo Spider 1970-1982 – den med skarpt afskåret Kamm-hæk i anden generation lige efter Duetto – stiger støt i Tyskland, og det smitter også af herhjemme. Allerede nu er den dyrere end tredje og fjerde generation af den klassiske italiener.

»Især sjældne eksotikere fremstillet i små styktal er gode investeringer – for eksempel Ferrarier fra 1950’erne og 1960’erne. Men også ældre Maseratier har oplevet en pæn værdistigning. Ligesom Lamborghini. For en fire-fem år siden kunne man godt finde en Lamborghini Miura til mellem 1,5 og 1,8 mio. kr. I dag er prisen mellem 4 og 5 millioner. Og tilsvarende med Ferrari lille Dino 246 GT. Den er steget fra i runde tal 1 mio. kr. til det dobbelte på bare to år. Så der er biler derude, man kan købe for investeringens skyld. Men præcis som med antikviteter og kunst skal man virkelig vide, hvad man har med at gøre for at være sikker på, at ”en god investering” ikke bliver til et egentligt tab,« advarer Paustian.

Stiger ikke i pris: Mazda MX-5. Der er slet og ret produceret for mange. Til gengæld er den et fornuftigt køb, hvis ikke rusten har fået fat.

»Og der er altså også biler derude, der har oplevet en stagnerende værdiudvikling eller direkte tilbagegang – MGB, Triumph og Austin Healey er gode eksempler,« vurderer Jan Paustian.

Alfa Romeo Montreal – et glimrende køb

Et eksempel på en bil, der i øjeblikket er på vej op, er Alfa Romeo Montreal – skønheden fra 1970’erne. For få år siden kunne man finde et godt eksemplar til mellem 80.000 og 100.000 kr., i dag koster den fine italienske bil med navnet på en canadisk storby i omegnen af 300.000 kr.

Ford-veteranbil genopstår

Klassiker-barometer
Biler, der er på vej op i værdi:
 • Lancia Coupé
 • Lancia Flavia
 • Lotus Elan
 • Jensen
 • Porsche 944
 • Alfa Romeo Montreal
 • Alfa Romeo Spider
 • Ferrari Testarossa
 • Honda S2000
 • Biler, der ikke vil stige i værdi:
 • MGB
 • Triumph
 • Austin Healey
 • Mazda MX-5

Jan Paustian vurderer, at der er en klar lære i eksemplet Montreal, fordi den viser naturen i nogle klassiske bilers stigende pris.

»Alfa Montreal er superteknisk, især motoren. For eksempel har den stålkrumtap – et eksempel på, at der er racerteknik i bilen. Og den slags tæller og er med til at få værdien til at stige.«

Jan, kan du pege på nogle kommende investeringsobjekter i stil med Montreal?

»Jaeh, måske nogle af de oversete italienere, for eksempel Lancia Coupé og Flavia. Og måske Fiat 2300 S Coupé; alle er de elegante og teknisk fine vogne – og oversete. Det er jo derfor, de ikke allerede er oppe i pris,« forklarer Paustian.

Hvad med Ferrari – kan du pege på en model fra den stejlende hingst, der vil stige i værdi inden længe?

»Ja, Testarossa fra 1980’erne, tror jeg – den med gællerne. Man kan jo efterhånden købe en Testarossa til 350.000 kr., og der holder prisen ikke.«

SØNDAG (SIDEHISTORIE): Her er de klassiske bilers grå guld

»Men det måske klareste eksempel kommer fra Tyskland,« vurderer Jan Paustian. »Porsche 944 koster lige nu meget lidt – og den bil er meget overset. Den har de samme egenskaber som Montreal og Lanciaerne, en virkelig fin vogn med glimrende teknik – og altså overset. Det er kombinationen, der gør en bil til et godt køb her og nu.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her