Annonce
Biler

FDM: Uklogt at opsige kaskoforsikring

For langt de fleste bilejere vil det være en fordel at være kaskoforsikret - også selv om bilen efterhånden er en gammel øse. Kun helt unge bilister, der køber en billig bil, kan tage chancen og spare den dyre kaskoforsikring.

Ejere af ældre biler gør sig ofte overvejelser om, hvorvidt det fortsat kan betale sig at være kaskoforsikret. Det kan det som regel, mener FDM.

Mange bilejere overvejer, om det stadig kan betale sig at være kaskoforsikret, når deres køretøj begynder at vise tegn på udtjenthed og turen til skrothandleren nærmer sig.

Men selv om køretøjets pris typisk er faldet med samme hast, som tallet på kilometertælleren er vokset, skal man tænke sig grundigt om, inden man opsiger bilens kaskoforsikring. FDM anbefaler ejere af ældre køretøjer at holde fast i kaskoforsikringen.

"Vi anbefaler helt overordnet bilejere at være kaskoforsikret. Vi kender til sager, hvor bilejere er kommet i klemme, fordi de får en skade på deres bil og får en alt for lille erstatning eller slet ingen, fordi der ikke er nogen modpart involveret," siger chefjurist Lars Ellegaard, FDM.

Ofte lille besparelse"Hvis man kører i en bil til en værdi af 5.000 kr. og betaler 4.000-6.000 kr. om året i kaskoforsikring, vil enhver næsten kunne sige sig selv, at det ikke kan betale sig at være kaskoforsikret. Men spørgsmålet er, hvor stor besparelsen ved ikke at have kaskoforsikring er. Situationen er som regel den, at hvis man har den samme bil i mange år og vælger at køre den ned, så den ender med at være værdiløs, vil kaskoforsikringen typisk også følge med ned i pris," siger han.

Lars Ellegaard mener, at ulemperne i forhold til en relativt lille besparelse sjældent står mål med hinanden. En elitebilist, som er kommet godt op i årene betaler sjældent særlig meget i forsikring - typisk 1.000-1.500 kr. om året.

En helt anden sag er, at man uden kaskoforsikring, står alene, hvis uheldet er ude, og den situation kan ifølge FDM være meget ubehagelig.

Modparten bestemmer"Hvis man uden kaskoforsikring bliver involveret i en uforskyldt skade, så er der ikke nogen til at hjælpe dig, fordi dit eget forsikringsselskab, hvor du har den lovpligtige ansvarsforsikring, ingen interesse har i at gå ind i sagen. Det vil sige, at man selv står og skal diskutere med den ansvarlige modparts forsikringsselskab om værdien af bilen og værdien af reparationen. Taksator vil være modpartens forsikringsselskabs taksator. Og det kan være en meget stor ulempe," siger Lars Ellegaard.

Dertil kommer, at man ikke kan indbringe en sådan sag for Ankenævnet for Forsikring, fordi man kun kan klage over sit eget forsikringsselskab. Derfor har man reelt kun to muligheder: Enten at acceptere den lave erstatning, som modpartens forsikringselskab tilbyder, eller at anlægge et civilt søgsmål. Og det er vel at mærke uden retshjælpsdækning, fordi den er indeholdt i kaskoforsikringen, som man jo ikke har.

Unge kan tage chancen

Men ingen regel uden undtagelser. Særligt unge mænd må betale skyhøje priser, hvis de vil være kaskoforsikret, og så er det ofte kun en god idé, hvis bilen er betydeligt mere værd end forsikringspræmien.

"Selvfølgelig kan der være så stor en besparelse, at man kan overveje det. Når man er ung og køber en billig bil, skal man ikke tegne kaskoforsikring på den. Så må man vælge at løbe risikoen, fordi man får en stor besparelse. Unge betaler i nogle tilfælde en kaskoforsikring på 10.000 - 15.000 kr. om året, og det kan ret hurtigt komme til at overstige bilens værdi. Så det er en anden situation," siger Lars Ellegaard.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her